De Vâlcov am scăpat, dar cine ne scapă de vâlcovizarea economiei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov FOTO Mediafax
Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov FOTO Mediafax

Ultimii doi ani şi jumătate au însemnat din punct de vedere economic un mare regres pentru România. Suntem o ţară care trăieşte pe datorie, cu un deficit comercial galopant, iar acest lucru nu poate reprezenta un model de dezvoltare.

Creşterea economică pe bază de creştere a consumului nu a fost niciodată o reţetă de succes pe termen mediu şi lung. Este doar un steroid electoral, care aduce voturi pe termen scurt. Gurul PSD pe teme economice din ultimii doi ani, Darius Vâlcov, a părăsit guvernul, dar efectele deciziilor sale sunt greu de eliminat. Pierderile cauzate de măsurile sale sunt, de asemenea, greu de cuantificat, pentru că, emoţional, ele vor ţine la distanţă de România pentru o bună perioadă de timp investitorii.

Practic, gândirea economică a lui Vâlcov era una eminamente electorală: creştem pensiile şi salariile la stat, controlăm preţurile la utilităţi, obligăm companiile multinaţionale să  plătească mai multe taxe şi impozite pentru a susţine imensul aparat de stat şi multitudinea de ajutoare sociale, iar noi vom câştiga alegerile din 2019, 2020 etc. Coroborat cu atacul PSD asupra instituţiilor politice democratice, acest scenariu girat de Liviu Dragnea trebuia să asigure menţinerea PSD la putere şi rezolvarea dosarelor penale ale celor doi exponenţi de vază ai social-democraţilor.

Dragnea e în puşcărie, Vâlcov la un pas să ajungă lângă el, dar efectele strategiei lor pun încă în pericol stabilitatea ţării. Din punct de vedere politic, al atacului asupra sistemului de Justiţie şi a statului de drept, lucrurile par că merg pe drumul cel bun, dar economic ne afundăm tot mai mult în haos. Preşedintele Klaus Iohannis a propus partidelor un pact politic, fără să aducă în discuţie şi necesitatea unui pact economic, care să pună ţara la adăpost de pericolul unei crize economice care devine iminentă în condiţiile în care banul public va fi administrat la fel ca până acum.

Semne de schimbare în ceea ce priveşte strategia economică a Guvernului Dăncilă nu apar. Mai mult, activitatea Executivului va fi blocată în următoarele două luni de bătălia politică din interiorul PSD, de schimbările din partid care vor duce automat şi la o reîmpărţire a funcţiilor din aparatul central, iar după criza din partidul de guvernământ vin trei rânduri de alegeri succesive (prezidenţiale, locale şi parlamentare)... Se mai gândeşte cineva la economia ţării?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite