De ce suntem surzi şi orbi la drama vecinilor sârbi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit unei fotografii care circulă pe internet, „Serbia are nevoie de ajutor!“. Sursa: Facebook
Potrivit unei fotografii care circulă pe internet, „Serbia are nevoie de ajutor!“. Sursa: Facebook

Serbia şi Bosnia se confruntă cu inundaţii catastrofale, cele mai mari din ultimii o sută de ani. La o aruncătură de băţ de România se petrece, de câteva zile, o tragedie. 14 ţări din Uniunea Europeană au trimis ajutoare consistente în Serbia, SUA au trimis bani iar Rusia cea ameninţătoare două avioane cu echipamente care au salvat până acum 2000 de oameni din locurile izolate. România? România nu vede drama de peste Dunăre.

Pe hărţile geopolitice vrem să ne fie recunoscută puterea, locul fruntaş, stabilitatea şi capacitatea de a fi „lideri regionali“. Însă atunci când am putea să arătăm ce mare putere suntem, stăm cu capul în nisip şi ne facem că plouă. O putere regională îşi ajută vecinii aflaţi în situaţii dificile. Ne-am bucurat de modul în care cetăţenii din Muntenegru şi-au arătat solidaritatea şi au sărit în ajutorul unor români care căzuseră cu autocarul într-o râpă şi – ne gândeam atunci – oare noi suntem în stare de asemenea gesturi? Nu suntem, dacă ne uităm acum la ceea ce se întâmplă la sârbi - vecini aflaţi în stare de dezastru din cauza inundaţiilor. 

Inundaţii Bosnia şi Serbia FOTO Reuters

Citez ştirile care vin dintr-o ţară aflată sub apă unde peste 30 de oameni au murit (cifre neoficiale, guvernul de la Belgrad se fereşte încă să spună care este proporţia umană a catastrofei)  iar alte mii de sârbi sunt izolaţi şi disperaţi: 14 ţări din UE (printre care Franţa, Luxemburg, Belgia, Slovenia, Bulgaria, Germania, Ungaria, Austria, Cehia, Ţările Baltice şi Croaţia) au trimis ajutoare în Serbia. SUA – care în trecut a bombardat Belgradul – a anunţat că a dat sârbilor un ajutor în valoare de 100.000 de dolari. Rusia a trimis vineri două avioane echipate pentru situaţii de urgenţă din care s-au descărcat 2500 de pături, 30 de bărci de salvare, generatoare de energie electrică, conserve de carne şi peşte etc. Alte două elicoptere ruseşti echipate pentru evacuarea victimelor erau pe drum spre Serbia. Guvernul Serbiei a declarat stare de urgenţă şi a cerut Comisiei Europene, Rusiei şi Sloveniei ajutor umanitar şi tehnic. Au mai sărit în ajutorul sârbilor şi vecinii din Muntenegru dar şi Macedonia. Deşi toate ţările din regiune au sărit în ajutorul sârbilor, România nu se află pe nicio listă şi nu dă semne că există – la nivel guvernamental – o preocupare pentru aşa ceva. Doar în Timişoara a început, duminică, o acţiune de strângere de ajutoare organizată de Episcopia Ortodoxă Sârbă, în colaborare cu Uniunea Sârbilor din România.

Inundaţii Bosnia şi Serbia FOTO Reuters

Poate că, surzi şi orbi la drama vecinilor de peste Dunăre, politicienii noştri se uită măcar la tenis. De pe terenul de la Roma, Novak Djokovic a cerut ajutor pentru conaţionalii săi: „Avem nevoie de ajutor, sub orice formă ar veni şi indiferent din partea cărei ţări", spunea sâmbătă numărul 2 mondial.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite