De unde spun fraţii Mazăre că au avut bani ca să-şi facă resorturi de lux în Brazilia şi Madagascar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resortul din Madacascar al lui Radu Mazăre (Foto: mantasaly.com)
Resortul din Madacascar al lui Radu Mazăre (Foto: mantasaly.com)

Fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au explicat Curţii Supreme că cea mai mare parte din banii de investiţi în Brazilia şi Madagascar proveneau de fapt de la milionarul Elan Schwartzenberg şi de la şefa PSD Costineşti, Ema Gavrilă. Cei doi au explicat nonşalant magistraţilor că, deşi banii pentru investiţii treceau prin conturile lor din Israel, de fapt nu erau ai lor, aşa că nu i-au mai consemnat în declaraţiile de avere.

Fostul primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre (48 de ani) şi fratele său, senatorul Alexandru Mazăre (44 de ani), au fost audiaţi ieri de judecătorii Curţii Supreme în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Concret, Radu Mazăre este acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii, iar Alexandru Mazăre de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Radu Mazăre, despre banii Elan Schwartzenberg din contul său: „ Deşi eram titular al contului, banii nu erau ai mei, ci ai lui Elan Schwartzenberg. Daca l-aş fi declarat, ar fi trebuit să explic de unde provin banii respectivi”.
Alexandru Mazăre, despre banii Emei Gavrilă din contul său: „Nu erau banii mei, aşa că am considerat că nu trebuie să îi declar”.

DNA: „Este şpagă”

Potrivit DNA, afaceristul Avraham Morgenstern- judecat pentru dare de mită i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a unul cartier de locuinţe în valoare de circa 10 milioane de euro).

"alexandru mazare"

Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre (Foto: Mediafax), ambele fiind deschise la o bancă din Israel. 

„În declaraţiile de avere formulate în perioada 2011-2012, inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Alexandru nu au menţionat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri”, arată DNA despre acuzaţiile de fals în declaraţii.

Rolul lui Elan Schwartzenberg

În întreaga afacere, israelianul Elan Schwartzenberg (48 de ani) ar fi acţionat „ca un liant” între mituitor, Avraham Morgenstern, şi mituit, Radu Mazăre, susţin anchetatorii. Schwartzenberg este cercetat pentru complicitate la dare de mită, iar pe numele lui a fost emis un mandate de arestare preventivă în lipsă.

Elan a acţionat şi ca un garant al afacerii. În conturile firmei sale din Liechtenstein au fost viraţi banii, până când firma Shapir Structures- controlată de Avraham Morgenstern  a câştigat contractul. „A fost ales Elan Schwartzenberg pentru a facilita transferul banilor întrucât acesta se bucura de încrederea atât a lui Avraham Morgenstern, cât şi a lui Radu Mazăre”, au explicat procurorii DNA. După ce contractual a fost încredinţat, Schwartzenberg ar fi virat banii în conturile fraţilor Mazăre.

„I-am dat si procura lui Elan să opereze pe acel cont”

Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre au trebuit să dea detalii despre conturile deschise în 2011 la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya (Israel), pe care nu le-au consemnat în declaraţiile de avere,  de ce Schwartzenberg le-a transferat banii şi pentru ce afaceri i-au folosit.

Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre au declarat, în esenţă, că deşi erau titlularii celor două conturi, banii nu erau ai lor.  Fostul primar a povestit că totul a început în 2002, atunci când Elan Schwartzenberg (Foto: Mediafax) i-ar fi propus să facă invetiţii împreună în locur cu potenţiald e dezvoltare: Cuba, Columbia,  Indonezia,  Honduras, Brazilia,  Papua Noua Guinee, sau Madagascar‎. Se întâmpla după ce Radu Mazăre a înfrăţit Constanţa cu oraşul cubanez Havana.

" Elan Schwartzenberg"

În 2003, Radu Mazăre ar fi deschis un cont în Israel. „I-am dat si procura lui Elan să opereze pe acel cont, eram primar atunci. Dânsul urma să pună bani în acel cont de-a lungul timpului, de ordinul zecilor-sutelor de mii de euro, în funcţie de disponibilităţile sale. Eu eram titularull contului, dânsul doar avea procura respectivă”,a spus Radu Mazăre.

„Banii nu erau ai mei, ci ai lui Elan”

„Acest acord s-a concretizat în două afaceri imobiliare, una în Brazilia şi una în Madagascar. Erau anumite ţări în care Elan nu mergea, pentru că era israelian”, a punctat politicianul.  Elan Schwartzenberg ar fi început să transfere bani în acel cont din 2003, iar până în 2011 ar fi băgat aproximativ 1 milion de euro: „Îmi spunea el ce sume a virat în contul respectiv, de obicei când ne întâlneam, o dată la câteva luni. Dânsul era foarte mult plecat, dar venea şi în România”. 

„Nu am declarat acel cont în declaraţia de avere. Deşi eram titular al contului, banii nu erau ai mei, ci ai lui Elan. Daca l-aş fi declarat, ar fi trebuit să explic de unde provin banii respectivi”, a explicat Radu Mazăre.

Prima afacere: Brazilia

În 2005, Radu Mazăre a înfrăţit Constanţa cu oraşul brazilian Santos. Atunci, el ar fi cunoscut afacerişti locali şi a identificat două terenuri pretabile pentru investiţii, în nord-estul Brazilieni. Primul drum l-a făcut cu fratele său Mihai, în 2006. Mihai Mazăre (Foto: Adevarul) este fratele geamăn al lui Alexandru Mazăre.

"mihai mazare"

Potrivit anchetei DNA, Mihai Mazăre avea şi el deschise conturi la banca din Israel.

„Mihai  avea şi el un acord similar cu al meu cu Elan, legat de contul din Israel, si am început demersurile pentru a achiziţiona cele două terenuri. Unul a fost cumpărat în 2007, al doilea în 2008, pe numele fratelui meu, dar cu banii lui Elan. Am folosit bani si din contul fratelui meu Alexandru, pe care era titulară si prietena lui, Ema Gavrilă. Acel cont era alimentat tot de Elan, dar banii cash îi primea de la Gavrilă în Romania”, a precizat Radu Mazăre.

Cine este Ema Gavrilă

Emanuela Dana Gavrilă a fost timp de 12 ani partenera de viaţă a senatorului PSD Alexandru Mazăre. Ea a fost prin mai multe partide PC, PPDD pentru a se opri în PSD, unde a obţinut funcţia de preşedinte al PSD Costineşti. Ema Gavrilă este asociat unic în firma Blueberry Ridge Minerals SRL. Firma a primit avizul pentru explorarea în vederea exploatării a zăcământului aurifer de la Baia de Arieş, perimetrul Geamăna - Colţii Lăzarului (Alba).  Anterior, femeia a avut mai multe afaceri în lumea modei.

„Nu era doar iubita mea, am fost de fapt concubini”

Alexandru Mazăre a dat şi el detalii despre Ema Gavrilă, judecătorilor de la Curtea Supremă. „Emanuela Gavrilă nu era doar iubita mea, am fost de fapt concubini în perioada 1998-2011. Locuiam împreună. Când am cunoscut-o mi-am dat seama că are posibilităţi materiale deosebite, derula mai multe afaceri în domeniul modei, era impresar de modele, avea scoli de modelling în toată România. Părinţii ei deţineau un restaurant foarte mare în Costineşti, producea foarte mulţi bani, iar ulterior a fost vândut şi acum face parte din Complexul Vox Maris”, a recizat senatorul.

"ema gavrila"

Alexandru Mazăre a explicat că a locuit foarte mult timp cu Ema Gavrilă, în vila acesteia din Costineşti.

„Doamna Gavrilă nu e o tinerica, este o femeie chiar mai mare cu vreo doi ani, e o persoană matura, responsabila, independenta, îl ştia pe Elan Schwartzenberg i dinaintea mea, din anumite medii. Ema a propus să deschidem contul comun din Israel, în urma discuţiilor avute de ea cu Elan”, a precizat Alexandru Mazăre.

„Ea îi dădea bani cash”

Senatorul a spus magistraţilor că Ema i-ar fi spus că doreşte să îşi transfere în acel cont o parte din economiile din România. „Ea discutase cu Elan despre asta. Ea îi dădea bani cash în România, iar ulterior Elan îi transfera bani în contul din Israel, după anumite perioade”, a conchis Alexandru Mazăre.

Interogatoriul magistraţilor

Curtea Supremă: De ce îi dădea Ema Gavrilă acei bani? Cu ce titlu?
Alexandru Mazăre:  Stiu ca Ema urmărea să facă anumite investiţii. Era o înţelegere între ei.
Curtea Supremă: De ce nu aţi trecut contul în declaraţia de avere?
Alexandru Mazăre:  Nu erau banii mei, aşa că am considerat că nu trebuie să îi declar.
Curtea Supremă: Conturile de ce erau si pe numele dumneavoastră, dacă erau banii Emei Gavrilă?
Alexandru Mazăre:  Pentru că pe vremea aia aveam o relaţie foarte bună cu Ema, eram ca două jumătăţi de măr.

Cum s-au împărţit investiţiile din Brazilia

Radu Mazăre a explicat judecătorilor cum s-a făcut investiţia din Brazilia. În iunie 2008, el ar fi încheiat în Israel o anexă la contractul de reprezentare făcut în 2003 cu Elan.

„Acolo apăreau fratele meu Mihai şi Ema Gavrilă şi prevedea că banii au fost investiţi de Elan si Ema în cotele respective, că eu şi Mihai urmează ca în 10 ani sa găsim finanţator pentru un proiect pentru acele terenuri, iar dacă nu facem acest lucru, terenul urma să se vândă şi banii împărţiţi astfel: 75% - Elan Schwartzenberg, 15%- Ema Gavrilă si 5% -eu, iar 5%- Mihai Mazăre”,a precizat Radu Mazăre.

Afacerea din Madagascar

Radu Mazăre a continuat declaraţia cu afacerea din Madagascar, după ce a fost acolo pentru prima dată în septembrie 2011. 

mantasaly

„Acolo am găsit un amplasament cu potenţial, cu un preţ rezonabil, într-o zona turistică, era la ocean- aproximativ 2 hectare. Am discutat cu Elan despre posibilitatea de a face o investiţie acolo. Am convenit să o realizăm. Eu si Mihai am demarat discuţiile cu tribul care era proprietar despre teren când am revenit în Madagascar. Am luat terenul în concesiune pe numele meu şi pe numele fratelui meu Mihai pe o perioadă de 99 de ani”, a spus fostul primar.

Mantasaly Resort

S-a apelat la concesiune, deoarece în Madagascar nu s-ar vinde terenuri străinilor. De când a bătut palma cu tribul din Madagascar, Radu Mazăre a mai făcut câteva drumuri acolo pentru a supraveghea cum decurge construcţia  „Mantasaly Resort“ (Foto: mantasaly.com), potrivit unui articol publicat de

mantasaly2

Este vorba de 16 bungalouri amplasate lângă plajă, în Andovokonko Bay, Antsiranana, toate cu vedere spectaculoasa la Oceanul Indian, cu două suite exclusiviste, restaurant cu specific local, mâncărurile fiind gătite din alimente organice, crescute de localnici, dar şi un bar&lounge.

Clienţii beneficiază de cursuri de kite din partea unor instructori autorizaţi şi pot cumpăra sau închiria echipamente de la magazinul din complex. Întreg complexul este alimentat cu energie electrică provenită de la panouri solare, iar potrivit site-ului complexului, anul viitor va fi inaugurat şi un centru SPA aici.

2011, conturi închise, transferuri de bani

Radu Mazăre a arătat că în noiembrie 2011 s-au făcut mai multe operaţiuni bancare.  „Cei 800 de mii de euro sold au fost transferati în contul din Israel al lui Mihai Mazăre. A fost închis şi contul comun al Emei si al lui Alexandru din Israel, transferul fiind făcut tot la Mihai,  peste 200 de mii de euro. În paralel, fratele meu Mihai a deschis o firmă în Madagascar, pe numele lui (Ocean Dune). Toţi banii adunaţi în contul lui au fost transferati în contul acestei firme deschis în Madagascar. În total era vorba despre 1,3 milioane de euro. Mihai şi-a închis şi el contul din Israel”,a  precizat Radu Mazăre.

Fratele fostului primar, Mihai Mazăre, ar fi cesionat apoi acţiunile sale la firma din Madagascar către o firmă Case Mund Belize, care ar fi fost deţinută integral de Elan Schwartzenberg.

mantasaly3

Acord la notar

În paralel cu cesionarea, Mihai ar fi făcut un acord notarial prin care renunţa în favoarea aceleiaşi firme la suma de 1,3 milioane de euro cu care finanţase firma si care era trecută ca împrumut asociat. Banii urmau să fie recuperaţi de Case Mund,  firma lui Elan Schwartzenberg. Toată această înţelegere a fost trecută într-o nouă anexă la contractul iniţial, încheiată în 22 mai 2013.

„Ocean Dune trebuia să construiască resort-ul, iar eu si fratele meu să primim redevenţă de câte 5%. Ema Gavrila urma să aibă două bungalow-uri din totalul de 16 care urmau să fie construite”, a explicat care era afacerea Radu Mazăre.

„Nu este mită, este rambursarea unei datorii”

Despre acuzaţia de mită de 95.000 de euro, Mazăre a explicat că era vorba de rambursarea unei datorii, tot prin intermediul lui Elan Schwartzenberg.

elan

„De fapt, Elan a virat-o in contul meu în septembrie 2011 nu ca făcând parte din acordul încheiat în 2003. Era de fapt rambursarea unei datorii. În 2004 am împrumutat pentru zece ani un cetăţean grec cu 600 de mii de euro, Yanis Skanzikas, îmi era prieten din anii ‘90. Prin 2006-2007, Elan si Yanis s-au cunoscut la ziua mea, apoi au ţinut legatura, iar Elan l-a ajutat cu contacte pe Yanis să cumpere un teren in Ucraina”, a declarat Radu Mazăre.

„Pentru ajutorul respectiv, Elan trebuia să îi dea lui Yanis 650 de mii de euro, reprezentând contravaloarea serviciilor. Elan i-a dar 50 de mii de euro, iar pentru că toţi trei eram prieteni, i-a propus lui Yanis ca datoria celui din urmă la mine să fie preluată de Elan. M-au informat despre asta prin2007-2008. Eu am fost ok cu înţelegerea, pentru că eram ft bun prieten cu amândoi si aveam încredere”, a a declarat fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a explicat că nu ştia din ce societate a virat Elan banii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite