De la Sibiu, romii cer băncilor elveţiene să le returneze aurul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Centrului Creştin al Romilor din România, Florin Cioabă, este în dispută directă cu băncile din Elveţia şi le cere acestora să nu fie amnezice atunci când este vorba de

Preşedintele Centrului Creştin al Romilor din România, Florin Cioabă, este în dispută directă cu băncile din Elveţia şi le cere acestora să nu fie amnezice atunci când este vorba de returnarea salbelor şi cocoşeilor de aur confiscaţi de la ţigani, valori care au ajuns să fie depozitate în aceste bănci, în urma Holocaustului.
Cioabă, care este şi membru în IOM, structură internaţională reprezentativă şi pentru ţiganii din Europa, susţine că "în băncile elveţiene au fost găsite depozite în bani şi aur care nu se pot fi justifica, bunuri care nu au proprietar. Aceste depozite sunt estimate la peste un miliard de dolari. S-a ajuns la concluzia că aceste valori aparţineau evreilor şi ţiganilor, precum şi persoanelor deportate, victime ale Holocaustului. În acest sens, a avut loc un process în care evreii şi ţiganii s-au constituit parte civilă împotriva statului elveţian. S-a hotărât ca 10% din valoarea acestor depozite să revină ţiganilor, iar restul de 90% să revină evreilor. La proces, ţiganii au fost reprezentaţi de Organizaţia IRU (International Romani Union). "Organizaţia pentru Migraţie Bucureşti s-a ocupat de distribuirea acestor compensaţii", spune Florin Cioabă. Multe victime au fost ignorate însă, mai adaugă Cioabă, şi le-a fost refuzat acest drept, fapt regăsit nu numai în România, ci şi în întreaga Europă. "Deoarece contestaţiile noastre înaintate la Geneva nu au avut niciun ecou, Victor Famulson, preşedintele Organizaţiei International Romani Union şi preşedinte al Romani Union - Scandinavia Augustendalsvegen, alături de mine, în calitate de vicepreşedinte al aceleaşi organizaţii europene, am decis, cu acordul membrilor IRU, să dăm în judecată Organizaţia pentru Migraţie, pentru neplata acestor despăgubiri care se cuveneau victimelor şi deportaţilor Holocaustului. În plus, vom declanşa proteste în întreaga Europă, în faţa ambasadelor şi în faţa reprezentanţelor consulare elveţiene, pentru rezolvarea acestei situaţii impardonabile faţă de felul în care se respectă drepturile romilor de către Elveţia, prin comportamentul sistemului bancar elveţian", a mai spus Cioabă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite