De ce şi-a pus mănuşi ursul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia se află într-o poziţie extrem de delicată. Accidentul în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez (un critic vocal al autorităţilor ruse) şi alţi membri ai elitei politice poloneze s-a întâmplat pe teritoriul Rusiei, în timp ce se îndreptau spre un loc cu încărcătură emoţională imensă.

Circumstanţele accidentului nu sunt încă pe deplin lămurite, iar avionul era unul rusesc. Nici nu este nevoie de mai mult pentru a stârni teorii ale conspiraţiei şi un val de rusofobie.

Relaţiile dintre Polonia şi Rusia nu au fost niciodată foarte relaxate. Însă în acest moment trist pentru Polonia, Rusia a ales să reacţioneze prudent.

Putin conduce ancheta

Autorităţile ruse, care nu sunt tocmai un model de transparenţă, au informat în scurt timp că este vorba de „o eroare de pilotaj". Preşedintele rus a cerut „unitate" între ruşi şi polonezi pentru investigaţii. În plus, comisia de anchetă va fi condusă personal de premierul Vladimir Putin.

Premierul şi-a făcut imediat bagajul şi a plecat spre Smolensk, pentru a vedea locul accidentului împreună cu omologul polonez. Acelaşi Vladimir Putin recunoştea, cu doar câteva zile înainte, că poporul rus a fost minţit timp de 50 de ani că atrocităţile (masacrarea celor 22.000 de ofiţeri polonezi în pădurea de la Katin) ar fi fost comise de nazişti, şi nu de trupele sovietice.

Chiar dacă nu şi-a cerut scuze Poloniei, a fost un pas către reconciliere făcut de un Vladimir Putin care a dus timp de mulţi ani un „război rece" cu Varşovia. Putem să ne amintim doar de reacţia nevrotică a Rusiei faţă de aderarea Poloniei la NATO şi apoi faţă de instalarea scutului american ori de „războiul cărnii" (când Rusia a interzis importul de cărnuri poloneze, iar Polonia şi-a folosit calitatea de membră UE pentru a bloca semnarea unui nou acord comercial între Rusia şi UE).

Acum însă, liderul rus a recunoscut că nu mai pot exista decât relaţii de bună vecinătate între Rusia şi Polonia. Este şi o recunoaştere implicită a rolului tot mai însemnat pe care fostul său satelit îl are, atât în NATO, cât şi în construcţia europeană. De la o ţară fost comunistă în tranziţie, Polonia a devenit aliat vital al SUA pentru războiul din Irak.

Ca semn al acestei importanţe, un polonez - Jerzy Buzek - a devenit şef al Parlamentului European, o premieră pentru un stat est-european. Iar dacă până în urmă cu un an, Polonia era „copilul-problemă" al Europei, acum Polonia a devenit "copilul-model", fiind, practic, singurul stat european mare care a reuşit să-şi păstreze creşterea economică.

Rusia are tot interesul să se comporte cu mănuşi în acest caz, chiar dacă nu îi stă în fire să facă asta de obicei. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite