De ce s-a oprit asaltul Diasporei la graniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au încetat asaltul asupra punctelor de frontieră
Românii au încetat asaltul asupra punctelor de frontieră

Numărul de români care se întorc din „zona roşie” de infectare cu noul coronavirus a scăzut semnificativ din cauza faptului că sunt introduşi automat în carantină până după Paşte.

Dorinţa autorităţilor, exprimată chiar şi de preşedintele Klaus Iohannis, de a se limita pe cât posibil numărul românilor care se repatriază din zonele „înroşite” de noul coronavirus pare să se împlinească. Cel puţin aşa rezultă din cifrele de tranzit înregistrate de Poliţia de Frontieră la graniţe. Autorităţile şi sociologii sunt de părere că fenomenul are loc pentru că români care revin acum în ţară sunt introduşi automat în carantină până după Paşte.

„Practic, traficul la punctele de frontieră s-a prăbuşit. Şi fenomenul este vizibil de la o zi la alta. În ultimele 24 de ore numai 14.300 de persoane au intrat în România. În mod normal, în această perioadă, cu aproximativ două săptămâni înainte de Paşte, ar fi trecut frontiera României peste 150.000 de persoane. Mai mult, în acelaşi interval, pe la punctele de frontieră cu Ungaria, au intrat în România aproximativ 9.000 de persoane cu 5.300 de mijloace de transport. Cel mai probabil, românii din ţările din «zona roşie» şi-au dat seama că acum, dacă ajung la graniţă, vor intra direct în carantină instituţionalizată până după Sărbătorile Pascale”, a precizat Alexandra Glăvan, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române.

Având în vedere că zborurile comerciale sunt ţinute la sol de autorităţi, punctele de trecere a frontierei cu Ungaria sunt exact cele preferate de românii care se mai întorc din ţări europene. 

În Occident au rămas numai cei bine integraţi

Sociologul Gelu Duminică este de părere că valul de români care au migrat rapid înapoi spre ţară s-a încheiat. „Persoanele cele mai vulnerabile, afectate încă din prima fază de criza pandemiei au ajuns în România, deja. Este vorba de cei care lucrau în domeniul serviciilor, în construcţii sau de cei care se ocupau de îngrijirea bătrânilor. Au rămas fără venituri şi nu mai aveau de ce şi de unde să plătească chirii prin ţările europene. La fel au revenit şi hoţii de buzunare sau cei cu alba-neagra. Europenii au intrat, pe rând, în carantină şi borfaşii şi-au cam pierdut obiectul muncii. În plus, şi poliţiştii din respectivele ţări sunt mult mai atenţi... Ultima categorie a românilor stabiliţi în Europa, cei bine integraţi în societăţile respective, cu venituri mai bune şi joburi stabile nu au de ce să vină acum. Oamenii respectivi sunt conştienţi de pericole şi, având în vedere că avioanele au rămas la sol, nu riscă să se expună unui drum de mii de kilometri cu maşina prin Europa ca în final să ajungă în carantină”, a precizat Gelu Duminică

Carantina poate fi şi contra cost

Reamintim că cele 14 zile de carantină se fac în spaţiile special amenajate la nivelul fiecărui judeţ. Acestea sunt păzite în exterior de jandarmerie şi poliţie locală, iar cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi de autorităţile locale. Indivizii care părăsesc spaţiul de carantină vor fi cercetaţi penal pentru comiterea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. În plus, respectivele persoane vor mai face 14 zile suplimentare de carantină, dar nu gratuit. Ei vor achita pentru cazare şi masă 230 de lei pe zi, adică un total de 3.220 de lei.

A crescut numărul celor internaţi la ATI

Bilanţul total al persoanelor infectate cu noul coroanvirus a ajuns, la cea mai recentă raportare, la 4.417 cazuri după ce au fost confirmate alte 360 de noi îmbolnăviri. Judeţul  Suceava şi municipiul Bucureşti înregistrează în continuare cele mai multe cazuri, respectiv 1.322 şi 598. Judeţele cu peste 100 de cazuri sunt Arad 161, Braşov 156, Cluj şi Constanţa cu câte 119, Galaţi cu 133, Hunedoara cu 158 de cazuri, Neamţ cu 182 şi Timiş cu 191. La secţiile de terapie intensivă sunt internaţi 274 de pacienţi, în creştere accelerată faţă de 179 cât s-au înregistrat la raportarea precedentă. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată erau, ieri, 25.379 de persoane, iar alte 91.369 erau în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală. 

  

Comisia Europeană verifică restricţionarea exporturilor

Pe de altă parte, Comisia Europeană analizează legalitatea restricţiilor la export adoptate de Franţa, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia pentru echipamentele şi dispozitivele medicale. „Într-o perioadă în care ne concentrăm asupra salvării de vieţi, nu este momentul să restricţionăm exporturile de medicamente şi echipamente medicale esenţiale şi nici să le lăsăm să expire ca să nu le împărţim”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Restricţiile comerciale impuse de România blochează, de exemplu, o mare expediere de medicamente cardiace, menite să ajungă la pacienţi din Ungaria şi Muntenegru, a spus Kasper Ernest, secretarul general al Affordable Medicines Europe.

Imensul AN 124, la Otopeni

Un Antonov 124-100, cel mai mare avion cargo din lume, a aterizat ieri-dimineaţă pe Aeroportul Otopeni, aducând echipamente medicale din China achiziţionate de Unifarm. Este vorba de 200 000 de combinezoane tip ATI, 20 000 de viziere şi peste 500 000 de mănuşi chirurgicale de diverse tipuri.

Conform unor surse, importurile de materiale sanitare vor fi continuate în perioada următoare. Ministerul Sănătăţii a anunţat că au mai ajuns în ţară şi două milioane de măşti chirurgicale cu 3 pliuri şi 36.000 de tone de dezinfectant pentru suprafeţe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite