De ce s-a făcut reconstituirea de la Caracal. Ce spune criminologul Dan Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii au început, ieri dimineaţă, reconstituirea crimei în cazul Alexandrei Măceşanu, la Caracal, în prezenţa lui Gheorghe Dincă, scos special pentru asta din arestul IPJ Olt. Fostul şef al Serviciului Omoruri, expertul criminolog Dan Antonescu, a explicat faptul că această procedură a reconstituirii, deşi una tipică, nu este folosită în toate cazurile, ci doar atunci când anchetatorii au îndoieli asupra unor afirmaţii ale suspectului.

Potrivit fostului şef al Serviciului Omoruri, principalul scop al acestei proceduri este de a verifica veridicitatea declaraţiilor suspectului şi, la fel ca în orice altă etapă a anchetei, poliţiştii pot testa şi întinde capcane suspectului pentru a-l prinde cu minciuna.

Adevărul: Ce reprezintă în fapt acestă procedură? 

Comisar-şef Dan Antonescu: Reconstituirea este o verificare a veridicităţii afirmaţiilor suspectului. Se verifică dacă faptele se puteau întâmpla aşa cum au fost ele descrise, fiind practic verificate afirmaţiile suspectului. Această reconstituire nu putea fi făcută decât în baza a ceea ce a declarat el, coroborat cu probele adunate în dosar, incluzând aici toate mijloacele de probă, declaraţii, investigaţii, expertize. În momentul în care suspectul afirmă ceva, acolo la locul faptei, că s-a întâmplat într-un fel sau altul, totul poate fi verificat pe loc. După verificări poliţiştii şi procurorii decid dacă „se confirmă” cele spuse de suspect. În cazul în care suspectul refuză să mai dea alte amănunte se renunţă la acea declaraţie, şi pentru moment informaţiile primite rămân ambigue. Apoi se trece la următoarea afirmaţie şi, la fel, se verifică dacă s-ar fi putut întâmpla sau nu. 

Este deci o metodă de a-i prinde cu minciuna?

Este foarte simplu. Ne putem imagina o persoană de 50 de kg care spune că l-a omorât pe unul de 100 de kg şi după aia l-a dus în cârcă 2 km. La reconstituire anchetatorii îi spun: <<ia de aici un sac de 100 de kg şi mergi 2 km cu el în cârcă>>. Astfel arăţi că suspectul nu este sincer. Practic, la final, reconstituirea se constituie într-o probă nouă la dosar.

Este o procedură necesară în toate cazurile?

Nu. Au fost cazuri unde declaraţiile suspectului s-au coroborat cu ce am constatat în teren şi cu poziţiile exprimate de experţi, medici legişti şi alţii, şi atunci reconstituirea nu a mai fost necesară. Atunci când există însă un dubiu cu privire la una dintre afirmaţiile suspectului, anchetatorii merg în teren şi verifică dacă fizic, faptele au fost posibile astfel.

Lipsa cadavrului victimei în acest caz a făcut necesară aceată procedură?

Chiar şi în lipsa cadavrului în acest caz există o grămadă de probe fizice. În camera aceea în care el spune că le-a ţinut pe fete au fost găsite mai multe probe importante, cum sunt petele de sânge. Acum, la reconstituire, se merge cu autorul, al cărui accept e obligatoriu. Când se ajunge la faţa locului cineva, ori un manechin ori o persoană cu caracteristici similare cu ale victimei, joacă acest rol, iar suspectul trebuie să explice cum a lovit-o, în ce direcţie, toate detaliile, cu palma, cu pumnul, unde stătea el, unde stărea victima, unde a căzut etc. Şi dacă acel loc coincide cu locul unde a fost găsită pata, atunci una dintre probe se naşte prin această reconstituire.

Au anchetatorii ceva „tertipuri” la îndemână pentru a testa sinceritatea unui suspect în timpul unei astfel de proceduri?

Anchetatorul poate apela la toate metodele ce nu sunt interzise de lege. Altfel îi poţi întinde câte capcane vrei, ca să-i demonstrezi cu vorbele lui că minte dacă asta crezi. La fel ca în testele psihologice, aceeaşi întrebare este repetată în diverse forme, iar expertul constată dacă există diferenţe în răspunsuri şi deci o posibilă minciună. Cam aşa se procedează şi aici. Am avut cazuri în care suspectul ne spunea că era faţă în faţă cu victima, şi victima era de fapt înjunghiată în spate! Şi îi spui, hai arată-mi cum s-a întâmplat, că nu se potriveşte. Practic anchetatorii se află în faţa unui puzzle, fără a avea însă imaginea de ansamblu de pe cutie, iar atunci când declaraţiile nu se potrivesc cu probele rămân zone albe, necompletate. Anchetatorii află ce trebuie să caute. Oricum, într-un caz ca acesta, o anchetă nu se termină într-o săptămână, două, va mai dura.

În lipsa cadavrului victimei, cât de important este pentru anchetatori să stabilească legătura directă între victimă şi suspect în acest caz? Nu ar putea Dincă să-şi schimbe mărturia în timpul procesului?

Nu m-aş mira s-o facă. El de la început îşi tot schimbă declaraţiile. Chiar dacă în acest caz nu există martori, o schimbare a declaraţiilor nu conduce la infirmarea probelor. A fost depăşită etapa în care recunoaşterea faptei reprezenta admisiunea probei. Există foarte multe alte probe în acest caz. Nici în cazul lui Cioacă nu a existat cadavrul victimei, dar anchetatorii au reuşit să dovedească omorul calificat, şi să obţină o condamnare de 16 ani. Şi el a minţit şi a încercat să scape cu o infracţiune mai uşoară. Sunt multe cazurile în care criminalii sau fost condamnaţi chiar şi în lipsa cadavrului victimei. Doar în rechizitoriul lui Cioacă au fost invocate patru astfel de cazuri.

Când se ajunge la faţa locului cineva, ori un manechin ori o persoană cu caracteristici similare cu ale victimei, joacă acest rol, iar suspectul trebuie să explice cum a lovit-o, în ce direcţie, toate detaliile, cu palma, cu pumnul, unde stătea el, unde stărea victima, unde a căzut etc. Dan Antonescu Expert criminolog

Reconstituire cu scanadal

Reamintim că poliţişti de la forţele speciale, criminaşiştii şi procurori au început reconstituirea în Dobrosloveni, localitatea Alexandrei Măceşanu, refăcând traseul din ziua în care Dincă a luat-o pe adolescentă la „ocazie”. Au revenit apoi la Caracal, la liceul unde a învăţat Alexandra Măceşanu, spre marea curiozitate a elevilor care au ieşit la geamurile şcolii să vadă ce se întâmplă.  

Dincă le-a arătat anchetatorilor cum a coborât din maşină, cum a urcat fata pe bancheta din spate, dar şi cum a legat-o şi lovit-o pe Alexandra. De la şcoală, au continuat drumul spre dig, acolo unde Dincă avea să arunce telefonul tinerei în apă. În jurul prânzului, anchetatorii au ajuns la locuinţa deja celebră a lui Gheorghe Dincă, supranumită „Casa groazei“. Sătenii l-au primit pe Dincă cu huiduieli şi au strigat după el: „criminalule“. 

O poliţistă joacă rolul Alexandrei 

În faţa casei lui Dincă şi-a făcut apariţia şi bunicul Luizei Melencu, cealaltă fată pe care „monstrul din Caracal“ a mărturisit că ar fi violat-o şi ucis-o. Bătrânul a trecut de zona delimitată de poliţie cu o bandă, cu intenţia de a ajunge la presupusul criminal, însă jandarmii au intervent şi l-au scos pe bărbat din perimetrul respectiv. 

Gheorghe Dincă le-a arătat oamenilor legii cum a băgat maşina în curte, iar apoi a reconstituit pas cu pas cele întâmplate acolo la sfârşitul lunii iulie. 

O poliţistă de la Poliţia Capitalei având aceeaşi statură cu cea a Alexandrei Măceşanu a „jucat“ rolul adolescentei, iar Dincă a legat-o la mâini cu cureaua pantalonilor săi, exact aşa cum ar fi făcut cu eleva de 16 ani.

Anchetatorii au urmărit cu atenţie mişcările şi gesturile lui Dincă

A urmat reconstituirea momentului arderii trupului Alexandrei. Astfel, Dincă a trebuit să explice în amănunt cum a poziţionat trupul adolescentei, precum şi modul în care a aşezat în butoi, peste ea, materialele inflamabile pe care le-a folosit pentru arderea trupului fetei. Pentru acest lucru, a fost adusă la faţa locului o păpuşă. După acest episod, Dincă a fost din nou scos în oraş. De această dată, anchetatorii şi presupusul criminal au mers la hotelul Romula, din Caracal, unde, pe 25 iulie, Dincă a fost surprins de camerele de supraveghere. Acesta fiind locul unde presupusul asasin ar fi aruncat bijuteriile Alexandrei Măceşanu. În finalul zilei, Gheorghe Dincă a fost adus din nou în „Casa groazei“, unde a mai răspuns întrebărilor anchetatorilor. 

Reconstituirea continuă şi marţi

Anchetatorii vor continua reconstituirea crimelor care au cutremurat România şi în cursul zilei de marţi. Gheorghe Dincă va fi dus la Craiova, pentru a reface drumul pe care l-a făcut în 25 iulie. Se ştie că bărbatul a plecat din casă, unde a lăsat-o pe Alexandra. Dincă şi-a lăsat maşina la hotelul Romula, de unde a plecat cu o ocazie, la Craiova. Acesta a intrat într-un supermarket, de unde a cumpărat o cartelă prepay, cu care a sunat-o pe mama Alexandrei, spunând să stea liniştită că fata este bine şi că urmează să plece în străinătate. Tot marţi, ar trebui să se facă şi reconstituirea în cazul Luizei Melencu, care a fost răpită în 14 aprilie 2019.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite