De ce a recunoscut Relu Fenechiu că a primit şpaga de 900.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu
Relu Fenechiu

Unul dintre cei mai controversaţi politicieni din România, Relu Fenechiu (foto, 51 de ani), a recunoscut la DNA că a primit şpagă 900.000 de euro. El a fost de acord să primească o condamnare de 3 ani şi 10 luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor. Fenechiu este deja în penitenciar din ianuarie 2014, unde execută o condamnare la 5 ani de închisoare, primită în dosarul „Transformatorul”.

Cazul este fără precedent în istoria DNA, dat fiind faptul că este vorba despre un parlamentar cu vechime, fost lider al PNL Iaşi şi fost ministru. Fenechiu a fost membru al Camerei Deputaţilor timp de 10 ani, 2004-2014, şi ministru al Transporturilor pentru o perioadă de doi ani, 2012-2014. „Când am ajuns ministru, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru eliminarea corupţiei”, declara Fenechiu pe 30 ianuarie 2014. În acea zi, el a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”. Cariera s-a a apus în momentul în care a intrat în penitenciar.

Acum, în cazul în care Tribunalul Bucureşti este de acord cu condamnarea negociată cu procurorul DNA, de 3 ani şi 10 luni, Fenechiu o poate contopi cu cea din dosarul „Tranformatorul”. Potrivit procedurii, după contopirea condamnărilor, rămâne să ispăşească pedeapsa cea mai mare, de 5 ani, la care se adaugă un spor obligatoriu de minim 3 luni. Procurorii DNA mai cer, prin acordul încheiat, şi confiscarea şpăgii de 901.526 de euro. Ei au pus sechestru pe toate bunurile lui Fenechiu, mai multe imobile - un apartament şi o vilă, toate în Iaşi – şi pe un autoturism BMW X6.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit DNA, Relu Fenechiu a primit de la Siveco, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716 de lei, aproximativ 901.526 de euro. În schimbul banilor, Fenechiu şi-ar fi folosit influenţa pe lângă funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei şi Antibiotice SA Iaşi, în favoarea societăţii Siveco.
Probele zdrobitoare
Probele în cazul lui Relu Fenechiu au fost zdrobitoare în acest caz. Banii au fost viraţi către două societăţi controlate de apropiaţi ai fostului ministru. Totul a fost făcut în baza unor contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost efectuate. Directorii şi angajaţii Siveco, şi ale celor două firme au confirmat aceste lucruri la DNA.

Recunoaşterea şpăgi, noua modă

De-a lungul timpului, mai mulţi foşti demnitari au recunoscut acuzaţiile în faţa magistraţilor. Spre deosebire de Febechiu, care a semnat un accord de recunoaştere, aceştia au urmat o altă procedură, cea a judecării în formă simplificată, în care condamnarea este redusă cu o treime.

Până în prezent, doar în două cazuri s-au dat sentinţe definitive: cazurile fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, 3 ani cu executare, în dosarul „Microsoft” şi a deputatului Gheorghe Coman, zis „Auto”, un an de închisoare cu executare, pentru folosirea influenţei de lider PC Buzău pentru a obţine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Alte cazuri de parlamentari care au recunoscut acuzaţiile în cadrul judecării în fomă simplificată, dar ale căror procese se află încă pe rol, sunt ale deputaţilor Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Cristian Rizea.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite