De ce a primit judecătorul omului de afaceri Dan Adamescu 22 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri Dan Adamescu a primit o pedeapsă mai mică decât cele ale judecătorilor pe care i-a mituit FOTO Adevărul
Omul de afaceri Dan Adamescu a primit o pedeapsă mai mică decât cele ale judecătorilor pe care i-a mituit FOTO Adevărul

Condamnare-record pentru un magistrat corupt, care decidea soarta companiilor aflate în insolvenţă. Judecătorul Mircea Moldovan a primit, luni, 22 de ani de închisoare în dosarul în care au mai fost judecaţi omul de afaceri Dan Adamescu şi alţi trei judecători.

Judecătorul Mircea Moldovan de la Tribunalul Bucureşti, cel care anul trecut „rupea” gardurile pentru a scăpa de procurorii DNA aflaţi pe urmele lui pentru a-l reţine, a primit pedeapsa cea mai mare din dosarul privind intervenţiile în cauze de insolvenţă în care a fost judecat alături de afaceristul Dan Adamescu. Nu mai puţin de 22 de ani de închisoare ar putea să stea după gratii Moldovan, dacă sentinţa va rămâne definitivă.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel Bucureşti i-a mai condamnat pe oamenii de afaceri Dan Adamescu şi Iosif Armaş, pe  judecătorii de la Tribunalul Bucureşti Elena Rovenţa, Sorin Viziru şi Ion Stanciu, precum şi practicienii în insolvenţă Ilie Preda, Emanoil Postelnicu şi Gabriel Hanganu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Alături de ceilalţi trei judecători, Moldovan a fost acuzat că a dat contra cost şi preferenţial dosare de insolvenţă sau a furnizat informaţii despre acestea unor lichidatori judiciari sau administratori judiciari.

Sentinţe pentru corupţie

Omul de afaceri Dan Adamescu a scăpat „ieftin” comparativ cu judecătorii pe care i-a mituit cu 20.000 de euro pentru a-i favoriza firmele în faţa creditorilor. El a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, printre care şi cel de a conduce o firmă.

Judecătorul Elena Rovenţa a primit o pedeapsă de cinci ani şi zece luni de închisoare cu executare. Instanţa a menţinut şi sechestrul asigurător asupra apartamentului magistratului, până la concurenţa sumei de 5.000 de euro.

La rândul lui, magistratul Ion Stanciu a primit trei ani şi opt luni de închisoare cu executare, iar instanţa a mai dispus să-i fie confiscate sumele de 15.000 de euro şi 7.300 de lei, bani pe care i-ar fi primit mită.

În cazul judecătorului Sorin Viziru, instanţa a dispus pedeapsa de cinci ani de închisoare cu executare şi confiscarea sumei de 10.000 de lei, primită ca mită de către magistrat.

Spor la pedeapsă de 15 ani

Judecătorii Curţii de Apel au considerat că faptele cele mai grave au fost comise de Mircea Moldovan. Aşa că i-au aplicat colegului lor pedepse de aproximativ şase ani pentru fiecare faptă de care a fost acuzat (patru infracţiuni de luare de mită şi patru de abuz în serviciu). În urma contopirii pedepselor, instanţa a decis ca Moldovan să fie condamnat la şase ani şi zece luni de închisoare, la care au adăugat un spor de 15 ani şi două luni de închisoare, ceea ce reprezintă o treime din totalul celorlalte pedepse. Instanţa a mai dispus, totodată, confiscarea sumei de 32.000 lei, a unui televizor Samsung şi a unui telefon mobil, primite mită de către magistratul corupt.

Practicieni în infracţiuni

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi practicienii în insolvenţă Ilie Preda - la şase ani şi zece luni de închisoare, Emanoil Postelnicu - la doi ani şi opt luni, Gabriel Hanganu - la trei ani, şi omul de afaceri Iosif Armaş - la un an şi patru luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit practicienii Angela Borza şi Cristina Popa, care au fost condamnate la doi ani şi şapte luni, respectiv un an şi patru luni.
Curtea de Apel Bucureşti a decis ca din pedepsele aplicate să fie scăzută perioada în care inculpaţii au fost arestaţi preventiv sau la domiciliu, respectiv din 20 mai 2014 până în prezent.

Cum a fugit de procurori judecătorul Moldovan

Când poliţiştii judiciari însoţiţi de procurori i-au bătut la uşa casei, pe 19 mai 2014, pentru a-l duce la audieri la DNA, judecătorul Mircea Moldovan a intrat în panică. S-a speriat atât de tare, încât a fugit doar cu ce avea pe el: un trening de casă şi o bluză cu mânecă scurtă.

O cameră de supraveghere, montată pe casa vecinului său, l-a surprins pe Moldovan într-o ipostază nedemnă de roba de magistrat: imaginile l-au arătat pe judecător în timp ce sărea gardul din spatele vilei sale din Ştefăneştii de Jos (jud. Ilfov), în curtea unei fabrici. Apoi a traversat calea ferată şi şi-a pierdut urma pe şoseaua de centură, în apropiere de localitatea Voluntari.

Poliţiştii care îl aşteptau în faţa casei au reuşit să vorbească doar cu o femeie, care iniţial nu le-a permis să intre şi nu le-a dat detalii despre magistrat. Aşa că au fost nevoiţi să plece.
Ceilalţi trei judecători cercetaţi în acest caz,  Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, s-au prezentat de bună voie în faţa anchetatorilor. După câteva ore în care a rătăcit pe străzi, judecătorul Mircea Moldovan a realizat ridicolul situaţiei şi s-a dus singur la sediul DNA. Întrebat de ce a fugit, magistratrul a dat o replică pe măsură: “Am fost... la plimbare”.


Cum operau judecătorii care decideau soarta firmelor în insolvenţă

În noiembrie 2013, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la judecătorii Mircea Moldovan, Elena Rovenţa, Sorin Viziru şi Ion Stanciu, de la Tribunalul Bucureşti, suspectaţi că luau mită de la practicieni în insolvenţă pentru a le repartiza dosare ”bune”. Mită ar fi dat şi patronii unor firme care cereau insolvenţa. Printre aceştia se număra Dan Adamescu care voia să-şi pună la adăpost de creditori firmele Sigur Industrial Construct SRL şi Activ Construcţii Industriale SRL.

În mai 2014, Dan Adamescu, dar şi cei patru judecători au fost reţinuţi de procurorii DNA şi, ulterior, arestaţi. Avocatul omului de afaceri, George Claudiu Dumitru, este cel care i-a înfundat practic pe magistraţii corupţi. El a furnizat DNA o copie a unui extras de cont, prin care se atesta viramentul mitei date acestora pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor privind insolvenţa firmelor lui Adamescu. George Dumitru s-a sinucis apoi aruncându-se în faţă metroului la staţia Universitate.

Dosare preferenţiale

Anchetatorii spun că judecătorii căutau dosarele de insolvenţă „bune” în care să fie desemnaţi sau cele în care aceştia puteau pronunţa soluţii favorabile mituitorilor. „Prin sintagma «dosare bune» în materie de insolvenţă se înţelege, din punctul de vedere al lichidatorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obţinerea unor venituri substanţiale de către societatea de insolvenţă”, potrivit DNA.

DNA arată că judecătorii îşi luau toate măsurile de siguranţă pentru a nu fi prinşi. Se întâlneau în locuri sigure pentru a putea discuta despre dosare şi despre coduri de comunicare atunci când vorbeau la telefoanele mobile.

Preţul cinstei: alimente, covoare şi cherestea

Anchetatorii spun că judecătorii corupţi, mai ales Mircea Moldovan, nu făceau nazuri atunci când cereau şpagă, acceptând tot felul de bunuri sau servicii. Astfel, ultimul ar fi primit un televizor color Samsung şi ar fi pretins unui alt practician în insolvenţă să o angajeze pe nepoata sa la societatea acestuia.

Printre alte bunuri primite de magistrat se numără alimente (făină, carne), un telefon mobil, un ceas de marcă, în valoare de 8.000 de lei, un covor, o maşină, dar şi 90 de metri pătraţi de lambriuri, pentru ferma pe care o deţine în localitatea Belciugatele.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Omul de afaceri Dan Adamescu, urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care au fost arestaţi patru judecători pentru corupţie

Omul de afaceri Dan Adamescu este urmărit penal pentru că ar fi mituit doi dintre cei patru judecători arestaţi zilele trecute pentru corupţie. Acesta s-a prezentat joi la DNA, unde a stat aproximativ trei ore, fiind citat de procurori după ce miercuri au fost făcute percheziţii la locuinţa şi la sediile unor firme ale sale.

Judecătorii şpăgari şi Dan Adamescu, turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş

George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Grigore Adamescu, care s-a sinucis luni la metrou, este cel care a furnizat procurorilor anticorupţie probe împotriva celor patru judecători acuzaţi de fapte de corupţie.

Cum a profitat Dan Adamescu de judecătorii corupţi. Omul de afaceri şi magistraţii au fost turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş

Al doilea cel mai bogat român, afaceristul Dan Adamescu, este urmărit penal pentru că ar fi mituit magistraţi de la Tribunalul Bucureşti pentru a primi soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Omul de afaceri Iosif Armaş a fost audiat în dosarul în care au fost arestaţi pentru fapte de corupţie patru judecători

Omul de afaceri Iosif Armaş s-a prezentat, luni, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă. Acesta este al doilea afacerist audiat în acest dosar. Primul, Dan Adamescu, a fost pus săptămâna trecută sub acuzare pentru dare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite