De ce a primit 4 ani de închisoare senatorul Isăilă protejat de „Doi şi-un sfert“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Isaila la DNA FOTO Mediafax
Marius Isaila la DNA FOTO Mediafax

Sumele mari de bani pe care le-a primit şpagă parlamentarul UNPR Marius Isăilă este unul dintre motivele pentru care acesta a fost condamnat la închisoare cu executare. Celebrele discuţii secrete din toaleta Senatului, când cei implicaţi voiau să deturneze ancheta DNA, au fost considerate probe-cheie de judecători.

Senatorul UNPR Marius Isăilă (42 de ani) a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă în baza interceptărilor ambientale, a denunţurilor şi a declaraţiilor date de martori. În plus, fostul său consilier parlamentar, Cristian Ene, a recunoscut faptele şi l-a înfundat pe Isăilă, scăpând astfel cu doar doi ani de închisoare cu suspendare.

Detaliile apar în motivarea sentinţei din 12 aprilie 2016 dată de magistraţii Curţii Supreme, sentinţă ce a fost deja contestată de senatorul UNPR la Completul de 5 judecători. În acelaşi document, magistraţii subliniază că senatorul nu a vrut să dea declaraţii în faţa judecătorilor Curţii Supreme. El a depus un memoriu în care susţine că este nevinovat, şi că probatoriul se bazează pe denunţuri, care oricum sunt contradictorii, iar interceptările ambientale de la dosar nu ar releva implicarea sa.

„Noi am crezut că banul…merită riscul!“

Însă, una dintre mărturiile cheie date în faţa judecătorilor este cea a inspectorului ANAF care a făcut controlul la firma Dave Research and Development SRL, şi care a povestit judecătorilor că a fost căutat la birou de două ori de Isăilă, deşi nu-l cunoştea pe atunci. Dave Research and Development SRL era controlată de afaceristul Lucian Timofanovici, care pentru a ajunge la Isăilă a apelat la comisarul Cătălin Cristescu, de la Garda Financiară. Controlul ANAF a mers însă mai departe.

„Ăsta crede că eu l-am păcălit. Că i-am luat 200.000 şi l-am prostit sau că...Bă, că a cerut o sută cincizeci, două sute, două sute cincizeci de mii“, se plângea Cristescu, într-o discuţie cu Cristian Ene, consilierul lui Isăilă. „La momentul respectiv, noi am crezut că banul cu care aşa…merită riscul!   Păi, se întâmplă şi aşa!“, a fost răspunsul consilierului.

Cristescu i-a mărturisit lui Ene şi ce reproşuri a primit de la afaceristul Timofanovici: „«Bă, că, ştii că mi s-au cerut 200.000, mi s-a cerut 150.000, mi s-a….» Îi zic: «Da. Ce s-a întâmplat? Nu ţi s-a rezolvat problema? Te-a deranjat cineva 3 – 4 luni? Când m-am întâlnit care a fost sfatul? Da? Hai să facem curăţirea şi mai dai o sută cincizeci şi gata...»“. Procurorii spun că Isăilă şi Ene ar fi pretins o nouă sumă de la Timofanovici, 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.

Denunţuri după principiul Dominoului

Afaceristul Lucian Timofanovici a fost primul dintre cei implicaţi în schemă care a făcut denunţ. Apoi totul s-a prăbuşit după principiul Dominoului. A urmat comisarul Cristescu, care a „picat“ pe interceptări, şi, în final, consilierul Cristian Ene. Când s-a văzut trădat, Isăilă şi-a activat relaţiile din cadrul „Doi şi-un sfert“ - serviciul secret al Ministerului de Interne.

Parlamentarul îl bănuia pe Cristescu că a  făcut denunţ împotriva sa la DNA, şi ar fi apelat la prietenii săi din „Servicii“ să-i verifice telefoanele puse sub monitorizare. Procurorii DNA l-au şi filmat pe Isăilă la restaurantul „Bârlogul Lupilor“ din Capitală, la o întâlnire cu şefii de la „Doi şi-un sfert“.

Discuţiile din toaletă

Momentul cheie al anchetei este atunci când Ene acceptă colaborarea cu procurorii şi are mai multe întâlniri cu Isăilă. Una dintre acestea a avut loc chiar la toaleta din Senat, iar motivul frica de ancheta DNA. „Băiatu`, ascultă-mă! Tu ascultă-mă! E ceva în neregulă aici. Nasul meu de vulpoi bătrân îmi spune că e ceva în neregulă. Omule! Asta putea fi rezolvată super simplu. Chemat el şi dat o declaraţie la DNA. Nu cu venit cu camere cu alea, cu alea peste voi. Da, da’ noi trebuie să ne punem de acord, mân-ca-ţi-aş gura ta! Dacă este autodenunţ, ăia ne vor chema... Eu... Eu nu cred în coincidenţe, Ovidiu! Şi ce dacă mă recunoaşte? Da, mă, m-am văzut cu el. Şi? M-a rugat frumos şi mi-a cerut un sfat pe o temă. Mi-ai dat vreun leu atunci? ... în gât! Da.“, îi spunea Isăilă consilierului său în toaletă.

Toate aceste probe aduse de procurori i-au convins pe magistraţii Curţii Supreme că senatorul Isăilă se face vinovat de trafic de influenţă, cu un grad ridicat de pericol social, prin care a adus atingere relaţiilor sociale privitoare la activitatea de serviciu, incompatibile cu orice intervenţie.

„Se au în vedere, de asemenea, urmările produse – atingerea adusă prestigiului funcţiei şi funcţionarului public, scopul comiterii infracţiunilor fiind obţinerea de bani în mod fraudulos, cuantumul ridicat al sumelor pretinse şi primite – 200.000 de euro, 150.000 de euro, 20.000 de euro, 20.000 de euro, datele personale ale inculpaţilor“, au motivat judecătorii sentinţa de 4 ani de închisoare pe care a primit-o Marius Isăilă. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite