De azi plătim taxă auto şi pentru maşinile Euro 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care şi-au cumpărat maşină Euro 4 până la finele anului trecut au fost scutiţi de taxa de primă înmatriculare. De astăzi însă, această facilitate nu mai există. Pentru o Dacia Logan, valoarea taxei de poluare este cuprinsă între 363 şi 774 de euro, iar pentru Kia Cee’d şoferii vor plăti până la 1.200 de euro.

Românii care şi-au cumpărat maşini cu motor Euro 4 şi cu capacitate cilindrică sub 2.000 de centimetri cubi până la 31 decembrie 2009 au avut la dispoziţie încă 45 de zile pentru a le înmatricula fără să plătească taxa de poluare. În schimb, cei care şi-au achiziţionat în acest an un autoturism cu motorizare Euro 4, fie el nou sau la mâna a doua, vor fi obligaţi să plătească această taxă.

Dacia îţi plăteşte taxa

Pentru a contracara o eventuală scădere a vânzărilor, Dacia a luat hotărârea de a plăti taxa de poluare în locul clientului. Campania se va desfăşura până la finele acestei luni. Astfel, de astăzi, pentru un model Dacia Logan nou, pe benzină, cu o capacitate cilindrică de 1.149 de centimetri cubi şi emisii de dioxid de carbon de 139 de grame pe kilometru, taxa este de 363 de euro.

PENTRU A CALCULA SINGUR TAXA AUTO CLICK AICI...

Pentru versiunea cu cele mai mari motorizări şi emisii de noxe, diesel sau benzină de 1.558 de centrimetri cubi şi 172 de grame de dioxid de carbon, şoferii vor plăti 774 de euro.

Pentru modelul Kia Cee'd, cea mai vândută maşină de import în 2009, taxa va fi cuprinsă între 432 şi 1.200 de euro. Totodată, pentru un Renault Clio nou, al doilea în clasamentul importurilor, care are motor de 1.149 de cmc şi emisii de 139 de grame de dioxid de carbon, proprietarul va achita suma de 363 de euro. În cazul variantelor medii de motorizare a modelelor Ford Focus şi Skoda Octavia, se va plăti o taxă de 488 de euro, respectiv 726 de euro.

La ceilalţi constructori auto, taxa nu reprezintă o problemă, întrucât modelele dispun de propulsoare ce respectă normele de poluare Euro 5. Aşa este şi cazul mărcii germane Volkswagen. „Oferim motorizări Euro 5 în toate clasele, ceea ce înseamnă că potenţialii clienţi nu vor fi afectaţi de introducerea acestei taxe", a declarat, pentru „Adevărul", Sebastian Vlăsceanu, director de marketing la Volkswagen România.

„Rabla" începe la 20 februarie

Ministerul Mediului hotărâse iniţial să demareze programul „Rabla" începând de astăzi. Totuşi, acesta va începe cu cinci zile întârziere.

Ministrul de resort, Laszlo Borbely, a declarat că întârzierea este cauzată de faptul că voucherele încă nu au fost tipărite, iar fără acestea nu poţi să obţii reducerea pentru o maşină nouă.

Conform ultimelor modificări legislative, o persoană fizică poate beneficia de cel mult trei vouchere. Astfel, prima de casare se cumulează şi ajunge până la 11.400 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite