De ce au „picat” la CSM propunerile pentru şefia PICCJ şi DIICOT: Gabriela Scutea - lipsită de viziune, Giorgiana Hosu - superficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Scutea a răspuns aluziv şi ambiguu întrebărilor puse de membrii Secţiei de procurori din CSM şi nu a identificat problemele concrete ale Minsiterului Public, pe când Giorgiana Hosu, prin răspunsurile ei, a dovedit că nu are capacitatea de a învăţa din experienţele trecute – cu referire la comunicarea publică în cazul Caracal.

Secţia pentru procurori a CSM a dat publicităţii, vineri după-amiază, motivările prin care au fost respinse propunerile ministrului Justiţiei pentru funcţiile de procuror general (n.r. – Gabriela Scutea) şi procuror şef DIICOT (n.r. – Giorgiana Hosu).

În documentele citate, membrii CSM au arătat că Gabriela Scutea nu are capacitate de sinteză – cu alte cuvinte, a vorbit prea mult – şi  nici viziune, astfel că obiectivele din planul de management le-au părut celor din Secţia pentru procurori ca fiind asumate declarativ.

„Prin modul de răspuns la întrebările adresate de către membrii Secţiei pentru procurori, de multe ori aluziv, ambiguu, ezitant şi bazat pe retorică excesivă, candidata a demonstrat că nu deţine capacitate de sinteză şi nici capacitate de punere în practică a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ în cuprinsul proiectului scris. (…) Secţia pentru procurori apreciază că doamna Gabriela Scutea nu a identificat problemele concrete cu care se confruntă Ministerul Public şi nu a dat răspunsuri susţinute de o argumentare concisă şi coerentă, ceea ce denotă o lipsă de viziune cu privire la modalitatea de rezolvare a dificultăţilor întâmpinate de parchete, indiferent de gradul de jurisdicţie, premisă esenţială pentru asumarea unor obiective corespunzătoare”, se arată în documentele CSM.

În ceea ce o priveşte pe Giorgiana Hosu, membrii Secţiei pentru procurori au notat că aceasta nu a dovedit că are o viziune clară asupra problemelor DIICOT.

„Secţia pentru procurori constată că, deşi doamna procuror a indicat în proiect o serie de obiective, nu le poate argumenta pertinent, dovedint că prezentarea acestora nu rezultă dintr-o analiză aprofundată a problemelor şi nevoilor Direcţiei (n.r. – DIICOT), ci doar dintr-o enumerare a unor idei general valabile. Faptul că aceste obiective şi măsuri nu sunt interiorizate şi nu reflectă o viziune clară şi asumată rezultă din răspunsurile contradictorii sau neconvingătoare la întrebările adresate de membrii secţiei”, au scris membrii Secţiei pentru procurori.

Cât a „cântărit” cazul Caracal

Pentru Comisia de interviu a contat şi modalitatea în care Giorgiana Hosu a gestionat cazul „Caracal” din poziţia de adjunct al şefului DIICOT. Mai mult, membrii Secţiei pentru procurori scriu că Giorgiana Hosu nu a învăţat nimic din scandalul iscat în jurul crimelor comise de către Gheorghe Dincă.

„Tot referitor la componenta comunicării publice, întrebată punctual, cu privire la modul în care instituţia a comunicat public în cazulş generic denumit Caracal, doamna procuror, care de altfel făcea parte la acel momemt din echipa managerială a DIICOT, a admis că, dată fiind emoţia publică creată, ar fi trebuit să gestioneze altfel partea de comunicare. La întrebarea adresată de membri ai Seciei pentru procurori, doamna procuror nu a identificat însă maniera concretă în care ar fi trebuit să comunice, ceea ce denotă o lipsă a capacităţii de autoanaliză retrospectivă, de învăţare din experienţe trecute, superficialitate în asumarea nevoii de conturare a unei viziuni viitoare concrete de gestionare a unor situaţii de criză inerente în activitate”, notează Secţia pentru procurori.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat, vineri, că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizele date pentru propunerile de numire la şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, Secţia pentru procurori a înaintat şefului statului propunerile ministrului Justiţiei pentru numirea în cele trei funcţii însoţite de avize.

Secţia a acordat următoarele avize: Gabriela Scutea - aviz negativ pentru funcţia de procuror general al PICCJ; Crin Nicu Bologa - aviz pozitiv pentru funcţia de procuror-şef al DNA; Giorgiana Elena Hosu - aviz negativ pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite