De la Oriana Fallaci la Mădălina Puşcalău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doamna Irina Radu a devenit director general interimar al Societăţii Române de Televiziune pe data de 23 septembrie, odată cu respingerea Raportului de activitate a vechiului Consiliului de Administraţie şi ca urmare a demiterii exprese a acestuia şi a preşedintelui-director general Stelian Tănase.

Aveam încă de atunci toate motivele din lume să privesc cu foarte multe rezerve, ba chiar să comentez negativ desemnarea d-nei Irina Radu, fie şi numai cu titlul de interimar, în fruntea TVR. Pentru simplul motiv că doamna Radu a deţinut, în repetate rânduri, diferite poziţii în managementul de top al TVR, a plecat şi a revenit în posturi de conducere în instituţia din Calea Dorobanţi ori de câte ori a vrut domnia sa, le-a stat alături unora dintre cei mai catastrofali şefi cu care Parlamentul României a năpăstuit TVR. Mă gândesc, desigur, la Claudiu Săftoiu şi la Stelian Tănase, de acesta din urmă d-na Radu având, la un moment dat, demnitatea de a lua anumite distanţe. În plus, nu putem uita că Irina Radu a susţinut falsul proces de restructurare, prost conceput şi încă şi mai prost gestionat de Claudiu Săftoiu, de Comitetul Director din care a făcut parte însăşi şefa de acum a TVR, dar şi de Consiliul de Administraţie din acea vreme. A fost atunci, în 2013, vorba despre un proces în urma căruia peste 600 de salariaţi ai TVR au fost disponibilizaţi după o metodologie imperfectă, dovadă stând faptul că unii dintre cei concediaţi au revenit mai apoi în TVR în urma unor decizii judecătoreşti care au costat mult instituţia. Alţii s-au întors graţie unor contracte de colaborare a căror utilitate şi legalitate poate fi oricând pusă sub semnul întrebării.

Am preferat totuşi să o creditez pe doamna Radu privind partea bună a paharului. Adică luând în considerare ceea ce a făcut pozitiv domnia sa pe vremea când conducea fostul Departament de evenimente speciale şi socotind că e mai bine ca şef al TVR să fie cineva cu experienţă în domeniu şi nu un politruc. Un om calificat să identifice şi să aplice un set de soluţii de urgenţă al căror rost ar fi fost acela de a pregăti terenul în vederea implementării unui program radical de reformare a „primei televiziuni din viaţa mea” care astfel ar fi putut măcar să spere că odată şi-odată va redeveni şi „televiziunea timpului meu”.

Doamna Irina Radu a intrat de puţine zile în a cincea luna a interimatului său şi tare mă tem că nu a făcut mai nimic spre a îmbunătăţi cu adevărat situaţia TVR. Ştiu, nu îi era defel în putinţă să amelioreze starea financiară a instituţiei. Operaţia e complicată, imposibilă de-a dreptul fiindcă nu poate fi imaginată în absenţa reformulării radicale a Legii de organizare şi funcţionare a SRTV. Iar parlamentarii noştri au mereu alte priorităţi. În primul rând propria căpătuială.

Obiecţii de altă natură pot fi formulate asupra felului în care şi-a exercitat până azi mandatul de interimar Irina Radu. Până la mijlocul lunii decembrie, programele TVR, în special cele ale principalului său canal, s-au desfăşurat în conformitate cu grila de toamnă aprobată de CNA. Grilă searbădă, fără imaginaţie, monotonă, întocmită încă pe vremea în care în preşedinte-director general era Stelian Tănase. Care nu a părăsit instituţia înainte de a semna mănoase contracte de colaborare în favoarea unor amici ai domniei-sale, cazurile cele mai flagrante fiind cele ale lui Cornel Nistorescu şi Sorin Avram. Astăzi, cine are timp de pierdut se poate întâlni cu semnăturile celor trei pe cotidianul.ro, fiindcă, nu-i aşa?, „prietenul la nevoie se cunoaşte ”. Deşi mă îndoiesc că dl. Nistorescu îi plăteşte d-lui Tănase colaborările cu 2000-2500 euro lunar, aşa cum decisese acesta din urmă, fie şi şmechereşte, prin interpuşi, că merită să fie răsplătite apariţiile televizate ale amicului său. Care nu rata nici un prilej spre a se da în spectacol şi a jigni în direct TVR şi pe angajaţii acesteia, ştiind că nu poate păţi nimic.

Înţeleg foarte bine că Irina Radu nu putea denunţa unilateral respectivele contracte fără a expune TVR la plata unor despăgubiri considerabile. E drept, doamna Radu a redus numărul apariţiilor pe post ale plicticosului Sorin Avram, sarcina moderării emisiunii Vorbeşte liber fiind preluată, în parte, de angajaţi cu vechi state de serviciu ai TVR, unii dintre aceştia, nu toţi, achitându-se de noua misiune mai mult decât onorabil. Din noiembrie încoace, TVR a pus, în fine, la punct procedura operativă de intrare în Breaking News.  Asta după ce Televiziunea publică s-a făcut de râsul lumii neaducând decât a doua zi dimineaţă informaţii despre incendiul de la clubul Colectiv, aceasta fiindcă atât d-na Radu cât şi d-na Raluca Stroe Brumariu, trecătoarea şi nepriceputa directoare a Ştirilor numită în post de acelaşi păgubos Stelian Tănase în urma unei proceduri cu puternice implicaţii politice pentru care TVR are acum de plătit despăgubiri, au dormit duse în acea noapte şi nimeni nu le-a tulburat somnul. Procedura funcţionează, chiar dacă falşi ziarişti de pe la televiziuni concurente care habar nu au că un jurnalist e, cum bine spunea Camil Petrescu, un om bine informat, susţin în mod necinstit altceva.

Dinainte de Crăciun şi până azi, TVR ne oferă preponderent ciorbe reîncălzite. Adică reluări, programe de arhivă şi filme nu doar vechi ci, mai ales, proaste.

Explicându-şi impotenţa prin lipsa resurselor financiare. Programul special de Revelion i-a asigurat Televiziunii publice o audienţă onorabilă din lipsă de ceva mai bun la nivel naţional, deşi a fost conceput după reţeta specifică anilor ’70. Cu toate că doamna Irina Radu a anunţat la începutul anului că în cursul lunii ianuarie va pune în practică şi pe post o strategie de reîmprietenire a TVR cu telespectatorii, strategie ce ar fi trebuit să aibă printre componentele sale şi o familiarizare a acestora cu rosturile taxei tv, promisiunea rămâne deocamdată neonorată. Probabil tot din lipsa banilor.

Şi totuşi, bani se pare că sunt. Numai că ei sunt folosiţi nechibzuit şi cu dedicaţie. Pentru cooptarea de noi şi noi colaboratori pe placul noii şefe. Că doar doamna Irina Radu are şi ea faliţii ei. Plecatului Sorin Avram trebuia să îi ia locul cineva. De ce acel cineva e din afara instituţiei, numai doamna Radu ne poate explica.

Iată, chiar din această seară o vom vedea la lucru şi la pupitrul emisiunii Prim-plan pe doamna Mădălina Puşcalău. Socotită, pesemne, de Irina Radu care s-a dat de trei peste cap spre a o aduce în TVR, o mare competenţă. Fără doar şi poate o reîncarnare a Orianei Fallaci, o achiziţie nepreţuită, salvatoarea audienţelor TVR. Asta după ce doamna Puşcalău a realizat în urmă cu mai bine de un an performanţa de a se metamorfoza din băsistă în johannistă. O metamorfoză de pe urma căreia a putut să-l convingă pe dl. Kaus Iohannis să ia parte la o dezbatere electorală finală, în compania adversarului său, dl, Victor Ponta.

Până la urmă nu persoana altminteri neinteresantă, absolut ştearsă, fără reală anvergură profesională în ciuda decibelilor şi a limbariţei posesoarei lor, a Mădălinei Puşcalău e de natură să ne dea dureri de cap.

Ci numărul mereu în creştere al feluriţilor colaboratori cu care se pricopseşte TVR, împovărându-şi în cel mai iresponsabil chip cu putinţă bugetul. Fără o creştere în consecinţă a calităţii ofertei sale de programe. De unde tot mai acuta criză a relaţiei dintre instituţie şi cei ce nu prea mai înţeleg de ce trebuie să plătească taxa tv.

PS. Ieri, pagina oficială a TVR a marcat ziua de naştere a fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Respectiva sursă ne-a înştiinţat că acesta ar fi murit UCIS în Revoluţia Română. Pagina oficială a omis să ne informeze dacă Nicolae Ceauşescu a fost sau nu şi EROU MARTIR. Tare aş dori să ştiu părerea Irinei Radu despre acest nou pocinog teveristic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite