De ce nu recuperează ANAF prejudiciile din dosarele DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că ANAF nu pune în executare deciziile judecătoreşti privind recuperarea prejudiciilor din dosare FOTO Adevărul
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că ANAF nu pune în executare deciziile judecătoreşti privind recuperarea prejudiciilor din dosare FOTO Adevărul

Prejudicii de sute de milioane de euro depistate de procurorii DNA nu pot fi recuperate de Ministerul Finanţelor. În timp ce ANAF se plânge că nu are resurse suficiente, experţii spun că, deşi sunt şi dificultăţi de natură obiectivă, Fiscul nu vrea să facă prea multe eforturi.

După ce a băgat spaima în buticari şi în cârciumari, ANAF se plânge că nu poate recupera prejudiciile din dosarele DNA. Replica ANAF vine după ce, vineri, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a atacat dur Fiscul pentru inerţia de care dă dovadă în executarea deciziilor judecătoreşti în dosarele de corupţie.

Experţii înţeleg problemele cu care se confruntă Fiscul, dar susţin că instituţia nu a făcut nimic pentru a-şi eficientiza activitatea.

”Este inadmisibil ca o structură administrativă să spună «te iert». Asta se întâmplă în practică atunci când ANAF nu pune în aplicare deciziile judecătoreşti. Pe de o parte, ei nu percep că această sarcină e a lor, pe de altă parte, li se pare că sumele de recuperat sunt foarte mici, ceea ce nu este adevărat. Doamna Kovesi a vorbit doar de sumele din dosarele DNA. Dar pe lângă acestea, sunt dosarele DIICOT şi cele ale structurilor de parchet din ţară”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Laura Ştefan, expert anticorupţie.

Aceasta consideră că eforturile justiţiei sunt zadărnicite tocmai de ineficienţa fiscului. ”Este o muncă extraordinară din partea sistemului judiciar, care, pe de o parte, face partea penală, iar pe altă parte, face şi investigaţia financiară. Dacă tot  consumăm aceste resurse pentru a obţine confiscări, e inexplicabil să aruncăm banii pe fereastră”, a afirmat Laura Ştefan.

Mircea Coşea: Problema e mai complicată

De cealaltă parte, analiştii economici arată că dificultăţile ANAF în recuperarea prejudiciilor sunt reale. ”Problema e mai complicată, recuperarea acestor sume este, în principiu, foarte dificilă, deaorece aceste sume nu sunt în buzunarul cuiva sau în conturi, ele sunt în active bancare sau imobiliare”, a declarat analistul Mircea Coşea.

Acesta arată că există diferenţe foarte mari între sumele pentru care instanţele au dispus confiscarea şi valoarea reală a bunurilor care trebuie recuperate. ”Există semne de întrebare privind modul cum s-au evaluat aceste cifre. Calculul sumelor trebuie făcut de un organism foarte specializat. Pentru că atunci când se face evaluarea se poate confunda valoarea de piaţă cu valoarea de inventar. Hotărârile de confiscare sunt pentru valoarea de inventar, dar de fapt valoarea de piaţă trebuie vizată”, a declarat Mircea Coşea.

Expertul recunoaşte că ANAF e depăşită de situaţie. ”În multe cazuri, recuperarea necesită o pregătire foarte bine pusă la punct. ANAF nu are această capacitate. ANAF e specializată în impozite şi taxe, în evaziune fiscală, nu în active care sunt greu de găsit şi de recuperat”, a mai precizat Mircea Coşea.

Kovesi atacă ANAF

Laura Codruţa Kovesi s-a arătat nemulţumită de activitatea ANAF, afirmând că dacă Ministerul Finanţelor „nu se descurcă” cu executarea bunurilor sechestrate, atunci să predea această atribuţie altei instituţii. Ea a precizat că doar din dosarele DNA averile ce trebuie confiscate se ridică la 310 milioane de euro.

În replică, ANAF a spus că peste jumătate din totalul prejudiciilor trimise spre executare sunt nerecuperabile. Fiscul s-a plâns şi de gradul de încărcare al instituţiei pentru activitatea de recuperare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite