De ce nu a pornit emiţătorul planorului dispărut de cinci zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planorul dispărut a fost văzut ultima oară de către o turistă. FOTO MAI
Planorul dispărut a fost văzut ultima oară de către o turistă. FOTO MAI

Anchetă la Aeroclubul României, după ce pilotul planorului dispărut de cinci zile este în continuare de negăsit. Planorul pilotat de Mircea Crăciun avea la bord un aparat care emite un semnal recepţionat de organele de trafic.

Verificările încearcă să stabilească de ce aparatul nu a emis semnalul care i-ar fi condus pe salvatori la planor.
”Am dispus constituirea unei comisii care verifică respectarea procedurilor interne şi naţionale”, a declarat George Rotaru, directorul Aeroclubului României.

Pilotul Mircea Crăciun este în continuare de negăsit. Asta în ciuda eforturilor autorităţilor, care au mobilizat forţe importante pentru misiunea de salvare. Luni au fost extinse căutările în judeţele Harghita, Covasna şi Bacău. În acelaşi timp, căutările planorului au fost continuare în judeţele Braşov, Prahova, Buzău, Argeş, Dâmboviţa şi Sibiu.

Planorul dispărut, căutat în nouă judeţe

Pe urmele pilotului Mircea Crăciun au fost trimişi peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, voluntari, 11 aeronave şi două drone care au fost ridicate în zone greu accesibile.

Arealul de survol s-a întins de-a lungul munţilor pe o suprafaţă situată între Munţii Făgăraş, Leaota, Bucegi – Întorsătura Buzăului – Piatra Neamţ. Pe lângă elicopterele MAI şi MApN, în aceste misiuni au fost integrate şi capabilităţi asigurate de Ministerul Transporturilor şi piloţi civili ai Aeroclubului României.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), printre traseele de căutare stabilite pentru ieri a fost inclusă şi zona Poiana Ţapului, Valea Sipa, unde, duminică seara, a fost primită informaţia din partea unor voluntari că ar fi fost observate posibile resturi care ar putea aparţine planorului căutat. În total, au fost verificate peste 50 de trasee montane.

Căutările terestre vor continua şi în zilele următoare în zonele unde luni nu s-a reuşit parcurgerea perimetrelor repartizate, singurele forţe care se vor întoarce la unităţi fiind cele din Dâmboviţa şi Sibiu unde activităţile au fost finalizate.

Mircea Crăciun, care a dispărut cu planorul pe 6 august, după ce şi-a luat zborul din Masivul Postăvarul, este considerat cel mai bun pilot de planor de distanţă din România, el pregătindu-se pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

Planorul dispărut, fotografiat de o turistă

Speranţele salvatorilor s-au legat şi de informaţiile furnizate de două fotografii, puse la dispoziţia autorităţilor de o turistă, care ar fi surprins planorul în zbor, în zona Postăvaru, cu mai puţin de 20 de minute înainte de la ultimul semnal înregistrat de aparatele de localizare.

După primirea imaginilor, au fost lansate câteva trasee de căutare şi în zona Braşovului. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, s-a analizat vremea exact cum a fost în ziua respectivă,făcându-se anumite trasee ipotetice după cum a evoluat prognoza meteo şi ce influenţă ar fi putut avea asupra zborului planorului.

În cadrul acţiunii de căutare a pilotului Mircea Crăciun sunt verificate şi înregistrări cu camere de supraveghere montate în munţi, pe pârtii, la telecabine, la cabane sau la orice unitate care are astfel de echipamente.

Dronă cu termoviziune, în operaţiunea de salvare

Echipele de cautare de la sol sunt sprijinite din aer şi de o dronă specială cu cameră termică şi zoom. Avantajele căutărilor cu această dronă sunt detectarea căldurii corpului uman, în plus acest tip de dronă poate căuta şi noaptea şi în zone unde oamenii nu pot pătrunde.

De obicei drona este folosită de proprietarul ei în supravegherea câmpurilor cu panouri fotovoltaice, pentru a detecta panourile defecte.

”Drona la care s-a apelat este o dronă cu cameră termică. Are zoom. Poate detecta căldura, variaţiile termice. Tehnic, o dronă poate ajuta foarte mult. Dronele se pot dezvolta şi pe partea de căutare şi salvare”, a arătat specialistul în drone Octavian Isăilă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite