De ce mesajele RO-Alert ajung în timpul producerii fenomenelor meteo severe, nu înaintea lor. Raed Arafat dă explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful DSU, dr. Raed Arafat. Imagine: Inquam Photos / George Călin
Şeful DSU, dr. Raed Arafat. Imagine: Inquam Photos / George Călin

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, marţi, că toate echipajele din judeţele vizate de cod portocaliu de furtuni sunt mobilizate, dar şi cele din judeţele limitrofe, pentru a interveni în caz de necesitate. Şeful DSU a explicat de ce avertizările RO-Alert de vreme severă ajung uneori în timpul producerii acestora.

„Având în vedere că este mai mult vorba despre fenomene de tip nowcasting, evident că nu putem prevedea şi să trimitem din timp mai multe echipe, însă, oriunde este nevoie s-a recurs la ridicarea nivelului de alertă şi IGSU este pregătit să intervină din judeţele care nu sunt impactate cu personal şi utilaje”, a declarat, marţi, Raed Arafat, în videoconferinţa cu prefecţii.

Acesta afirmă că toate echipajele rămân pregătite. „Rămânem prgătiţi şi insist asupra trimiterii mesajelor RO-Alert (...) din timp. Aş dori să explic, că au fost întrebări de ce mesajele RO-Alert ajung cu foarte scurt timp înaintea fenomenului sau chiar în timpul acestuia. Asta este pentru că este fenomen nowcasting şi se află (în timp - n.r.) foarte scurt de el de către ANM. Când ANM-ul ne informează că au aflat de fenomen, noi imefiat trimitem mesajul. Fiind fenomen nowcasting, timpul la dispoziţia noastră este scurt”, a mai precizat Raed Arafat.

În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane, până miercuri, la ora 3.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35...50 l/mp şi izolat peste 60...80 l/mp.

Meteorologii au emis cod portocaliu, cea mai mare parte a restului ţării fiind sub cod galben.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite