De ce au aprins magistraţii lanternele în timpul protestului? „Mai degrabă este o speranţă. Orice luminiţă înseamnă o speranţă, o invitaţie pentru dialog”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest magistrati telefoane FOTO: Inquam Photos
Protest magistrati telefoane FOTO: Inquam Photos

Magistraţi care au participat aseară la protestele de la Palatul de Justiţie din Bucureşti au explicat că au ales să facă acest gest pentru ca magistraţii să fie lăsaţi să îşi facă treaba nestingheriţi. „Nu au nicio legătură cu politicul, absolut nicio legătură cu politicul”,  a explicat unul dintre judecători.

Procurorul Antonia Diaconu, care a protestat luni pe treptele de la Curtea de Apel Bucureşti faţă de proiectele de modificare a Legilor Justiţiei şi iniţiativele legislative pentru modificarea codurilor penale, a afirmat că parlamentarii ar trebui să ţină cont şi de ce spun magistraţii, dar şi oamenii.

„Speranţa moare ultima şi noi suntem aşa tenace de felul nostru, deci avem speranţă. Deocamdată nu este totul pierdut, mă gândesc că cei care sunt în Parlament ar trebui să ţină cont şi de spunem noi cei care lucrăm şi de ce spun oamenii”, a declarat Diaconu, întrebată de jurnalişti dacă mai există vreo speranţă ca magistraţii să fie ascultaţi, potrivit Agerpres. 

(Foto: Inquam Photos)

protest magistrati curtea de apel bucuresti inquam photos octav ganea

„Am venit aici strict în interesul cetăţeanului”

Procurorul a explicat că a ales să protesteze pentru ca magistraţii să fie lăsaţi să îşi facă treaba nestingheriţi. „Am venit aici strict în interesul cetăţeanului, nu neapărat pentru noi, pentru că noi ne facem datoria zi de zi, dar am vrea să fim lăsaţi să ne facem datoria ca până acum, iar instrumentele de care ne-am folosit până în prezent să înfăptuim Justiţia să rămână la fel, astfel încât să putem să ne continuăm activitatea nestingheriţi. Noi suntem aici pentru nişte principii, pentru a putea face Justiţie şi, în primul rând, pentru cetăţeni", a adăugat Diaconu.

Întrebată ce va face dacă legile vor fi adoptate, Antonia Diaconu a răspuns: "Noi sperăm să nu fie adoptate, pentru că tocmai de asta am ajuns aici. După cum bine ştiţi, nu cred că după Revoluţie a mai fost vreun protest al magistraţilor. Deci, pentru asta am ajuns aici, pentru că sperăm că cei care au acum posibilitatea să ne asculte pe noi şi pe cetăţeni să facă în aşa fel încât lucrurile să intre pe făgaşul normal". 

Potrivit procurorului, legea le permite magistraţilor să protesteze. „Nu au voie să facă grevă magistraţii. Noi nu facem grevă, noi doar protestăm, ne-am strâns pe scările Palatului Justiţiei şi doar protestăm tăcut, nu am făcut grevă, nu ne interzice legea să facem proteste".

„Nu au nicio legătură cu politicul”

Judecătorul Dragoş Călin, care a protestat luni pe treptele de la Curtea de Apel Bucureşti faţă de proiectele de modificare a legilor Justiţiei şi iniţiativele legislative pentru modificarea Codurilor penale, a afirmat că manifestarea organizată de magistraţi nu are nicio legătură cu politicul, ci vizează justiţia demnă din România, cea care se adresează cetăţeanului.

„Nu au nicio legătură cu politicul, absolut nicio legătură cu politicul. Ele vizează cariera noastră de magistraţi şi vizează justiţia demnă din România, justiţie care se adresează cetăţeanului în primul rând, şi nu magistratului. Un magistrat bine pregătit şi cu un sistem de justiţie foarte bine pus la punct şi stabil din punct de vedere al legislaţiei este mult mai important pentru cetăţean decât orice altă chestiune", a declarat judecătorul Dragoş Călin, citat de Agerpres. 

De ce au aprins telefoanele?

Întrebat ce mesaj le transmit parlamentarilor magistraţii aflaţi la protest prin aprinderea lanternelor de la telefoanele mobile, judecătorul a răspuns că reprezintă o speranţă şi o invitaţie la dialog.

„Mai degrabă este o speranţă. Orice luminiţă înseamnă o speranţă, o invitaţie pentru dialog. Noi suntem aici, suntem apţi de dialog, este rândul dumneavoastră să acţionaţi şi să nu modificaţi unilateral legile Justiţiei. Într-un stat democratic, legile Justiţiei, cele care privesc statul de drept, nu se fac exclusiv în puterea politică, ci vizează în primul rând un dialog cu magistraţii", a mai spus el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite