De ce l-au arestat judecătorii pe Nelu Iordache: “Lăsat în libertate, ar putea comite alte infracţiuni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Iordache este acuzat de deturnarea unor mari sume de bani din cei pentru construirea autostrăzii Nădlac - Arad
Nelu Iordache este acuzat de deturnarea unor mari sume de bani din cei pentru construirea autostrăzii Nădlac - Arad

Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea arestării preventive a lui Nelu Iordache, că acesta, odată lăsat liber, ar putea comite alte infracţiuni de genul cărora este cercetat şi că problema absorbţiei fondurilor europene şi a fraudelor comise la folosirea lor este de maximă actualitate.

Instanţa notează, în documentul citat, că "există indicii temeinice (...) în sensul că inculpatul a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa", omul de afaceri care patronează firma Romstrade fiind acuzat de deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.
"În cauză sunt întrunite şi condiţiile prevăzute de art. 148 lit. f C. proc. pen. pentru arestarea preventivă a inculpatului, infracţiunile de deturnare de fonduri, delapidare şi spălare de bani pentru care acesta este cercetat fiind sancţionate cu pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani, iar lăsarea sa în libertate prezentând pericol pentru ordinea publică", afirmă magistraţii.

Potrivit motivării, Tribunalul a reţinut, ca o împrejurare ce agravează decisiv faptele de care este acuzat Iordache, încercarea acestuia de a induce în eroare reprezentanţii Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), prin înaintarea către această instituţie a unor documente cu privire la care există indicii serioase că ar fi false şi antedatarea mai multor acte pentru a acoperi operaţiunile efectuate în vara anului 2011, informează Mediafax.

"Această împrejurare, coroborată cu faptul că la acest moment numeroase înscrisuri originale despre care există posibilitatea de a fi false nu au fost puse de inculpat la dispoziţia DLAF şi a DNA (de exemplu originalul facturilor depuse de acesta la DLAF), duc la concluzia că, lăsat în libertate, acesta va încerca să influenţeze aflarea adevărului în cauza penală de faţă", arată judecătorii.

Tribunalul mai arată că, în faţa organelor de urmărire penală, că Nelu Iordache "a avut iniţial o atitudine sinceră, arătând că recunoaşte în totalitate săvârşirea tuturor faptelor ce se reţin în sarcina sa, regretând comiterea acestora (...) şi dorind chiar să dea informaţii care să ducă la identificarea altor persoane care au comis fapte de corupţie".

Ulterior, Iordache şi-ar fi schimbat atitudinea, potrivit judecătorilor. Astfel, în faţa instanţei, "după formularea propunerii de arestare preventivă, inculpatul şi-a modificat substanţial poziţia, negând comiterea oricărei infracţiuni şi încercând să ofere diverse explicaţii cu privire la activităţile ilicite de care era acuzat", se arată în motivare.

Astfel, notează judecătorii, Iordache a susţinut, referitor la acuzaţia că ar fi deturnat bani de la UE, că "strict suma primită ca avans nu reprezintă fonduri europene, ci doar contribuţia de 15% a statului la român la realizarea autostrăzii Nădlac-Arad".

Potrivit magistraţilor, faptul că suma primită drept avans de societatea inculpatului a fost avansată din bugetul Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) "nu schimbă cu nimic aceste împrejurări, nefiind niciunde specificat faptul că avansul ar reprezenta contribuţia exclusivă a statului român, iar restul sumei contribuţia exclusivă a Uniunii Europene".

Mai mult, se arată în motivare, "dacă această ultimă apărare a inculpatului ar fi acceptată, situaţia sa juridică ar fi semnificativ înrăutăţită, deoarece dacă suma primită ca avans ar fi aparţinut bugetului de stat, fapta sa ar reprezenta o înşelăciune în convenţii, (...) sancţionată cu pedeapsa închisorii de la 10 la 20 de ani".

În motivare se mai precizează că Tribunalul "are în vedere gravitatea deosebită a faptelor pentru care este cercetat numitul I. N., reflectată în modul foarte elaborat de săvârşire a acestora, suma importantă de bani căreia i s-a schimbat destinaţia, dar şi îndrăzneala manifestată de inculpat, care, imediat după încasarea avansului din partea CNADR, a început schimbarea destinaţiei acestei sume de bani".

La aceste aspecte, subliniază instanţa, se adaugă "situaţia fondurilor europene puse la dispoziţia României (a căror absorbţie este oricum redusă) şi ameninţarea suspendării mai multor programe operaţionale care vizează aceste fonduri tocmai datorită unor fapte de genul cărora este acuzat inculpatul".

"Nu se poate face abstracţie nici de situaţia actuală a autostrăzii Nădlac-Arad, al cărei contract de execuţie a fost reziliat de C.N.A.D.N.R., printre altele probabil şi datorită faptului că la data de 3.09.2012 progresul fizic realizat era de 7,56% din progresul fizic programat de 47,90% . Aceste împrejurări sunt de natură să producă un puternic ecou în rândul opiniei publice, în contextul în care problema absorbţiei fondurilor europene şi a fraudelor comise cu ocazia folosirii acestora este de maximă actualitate", mai arată judecătorii.

Totodată, a precizat instanţa, în momentul de faţă, Nelu Iordache "este cercetat pentru infracţiuni contra intereselor Uniunii Europene în alte două dosare penale, privind contractul de reabilitare a DN6 …, construcţia variantei de ocolire ..., respectiv reabilitarea DJ 151, iar în denunţul depus în faţa organelor de urmărire penală inculpatul a mărturisit săvârşirea unor fapte grave de corupţie (pentru acestea din urmă existând însă o cauză de nepedepsire)".

Aspectele prezentate, se arată în motivare, duc la presupunerea rezonabilă că, odată lăsat în libertate, inculpatul ar putea comite alte infracţiuni de genul cărora este cercetat.
Omul de afaceri Nelu Iordache, reţinut sâmbătă de DNA în dosarul în care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani, a fost arestat preventiv, duminică, de Tribunalul Bucureşti.

Instanţa a admis astfel propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri.
În aceste condiţii, Iordache va fi dus, duminică, înapoi în arest.
Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Instanţa a anunţat hotărârea la câteva zeci de minute după ora 17.00, când a expirat ordonaţa de reţinere a lui Iordache, însă acesta nu a părăsit tribunalul, deşi era liber să plece, în aşteptarea deciziei.

Apărarea lui Nelu Iordache a arătat la Tribunalul Bucureşti, înainte de anunţarea deciziei, că omul de afaceri nu poate fi acuzat de deturnare de fonduri europene, pentru că banii luaţi de acesta pentru proiectul din dosarul în care este cercetat au făcut parte din bugetul naţional al statului, şi nu din cel al UE.

Potrivit avocaţilor, Iordache nu se face vinovat de deturnare sau schimbare a destinaţiei unor fonduri UE.
Unul dintre avocaţi a arătat, la ieşirea din tribunal, că sumele de bani au fost luate în iunie 2011, iar cererea de rambursare a fondurilor de către Comisia Europeană s-ar fi făcut de-abia la sfârşitul lui octombrie 2011.

În acest context, avocatul a spus că, în opinia apărării, Nelu Iordache nu s-ar face vinovat de faptele de care îl acuză procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.
Întrebat dacă procurorii DNA au greşit încadrând faptele la deturnare de fonduri europene, avocatul nu a dorit să comenteze, precizând doar că susţinerile sale reprezintă opinia apărării.
Pentru judecarea solicitării DNA de arestare preventivă, Nelu Iordache a fost adus la tribunal, duminică dimineaţă, din arestul Poliţiei Capitalei.

Iordache a fost reţinut, sâmbătă seară, pentru 24 de ore, după ce a fost audiat din nou de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). El a fost convocat din nou la audieri, sâmbătă dimineaţă, aceastea durând câteva ore. În urma audierilor, procurorii anticorupţie au decis să emită o ordonanţă de reţinere de 24 de ore pentru omul de afaceri.
DNA a precizat, sâmbătă seară, că în urma extinderii cercetărilor, Iordache este urmărit penal şi pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe lângă cele trei infracţiuni pentru care omul de afaceri fusese deja pus sub acuzare.

"Prin Ordonanţele din data de 1 decembrie 2012, procurorii au dispus extinderea cercetărilor şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată; delapidare, în formă continuată; folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (27 acte materiale); spălare de bani", s-a arătat într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Nelu Iordache, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte, şi anume 9.724.780 lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, ar fi fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă, susţin anchetatorii.

"O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte. În ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice documente justificative. Banii au fost folosiţi fie pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii", s-a mai precizat în comunicat.

Procurorii mai spun că, pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor utilizaţi pentru plăţile sus menţionate, Nelu Iordache ar fi trecut aceşti bani, pe baza unor facturi care atestau operaţiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi, banii s-au întors cu explicaţia "plată eronată" sau "plată nedatorată" în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii, mai spun procurorii.

"Activitatea infracţională a fost desfăşurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înţelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat şi au restituit, de regulă în aceeaşi zi, sumele de bani la SC Romstrade SRL, în alt cont, cu explicaţia de plată eronată sau necuvenită", a mai arătat DNA.
În acest dosar, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Vineri, DNA anunţase că procurorii au început urmărirea penală faţă de Nelu Iordache pentru schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani.

Nelu Iordache a fost audiat prima dată în noaptea de joi spre vineri, timp de aproape şase ore, la DNA, de unde a fost lăsat să plece.
Iordache a fost audiat după ce anchetatorii au percheziţionat în Capitală, joi, timp de peste 12 ore, sediul firmei Romstrade deţinută de acesta. Procurorii anticorupţie au ridicat documente, calculatoare şi laptopuri de la sediul firmei.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

Romstrade a înregistrat, în 2011, un profit de 2,6 milioane de euro, adică jumătate din cel obţinut în 2010, potrivit Forbes Romania. În urmă cu doi ani, cifra de afaceri a companiei era de 134 milioane de euro.

În 2009, Romstrade era cel mai mare constructor local, având un profit de peste 31 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 268 milioane de euro.
În 2011, Romstrade avea, potrivit datelor depuse la Ministerul Finanţelor, 1.623 de salariaţi.
Nelu Iordache a figurat în ediţia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari pe locul 28, cu o avere de 150 milioane de euro.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite