De ce jonglează PSD cu Referendumul pentru familie şi cu parteneriatul civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea  FOTO INQUAM Photos Octav Ganea
Liviu Dragnea  FOTO INQUAM Photos Octav Ganea

Organizarea referendumului pentru Familie reprezintă o încălcare a drepturilor cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex (LGBT), iar adoptarea Legii parteneriatului civil, inclusiv pentru cuplurile de acelaşi sex, nu ar trebui să depindă de trecerea referendumului, afirmă activiştii pentru drepturile minorităţilor sexuale: „Drepturile omului nu ar trebui să reprezinte un schimb tranzacţional.“

Pe de altă parte politologii şi sociologii subliniază că graba desfăşurării referendumului (a fost anunţat pentru luna mai – n.r.) şi, în paralel, iniţierea unei dezbateri pentru legiferarea parteneriatului civil reprezintă o strategie pentru a împăca şi capra, şi varza: Coaliţia pentru Familie şi instituţiile europene.

,,În acest context, adoptarea parteneriatului civil vine ca o măsură compensatorie pentru modificarea Constituţiei, căci cel mai probabil referendumul va trece. Prin reglementarea parteneriatului civil, PSD vrea să arate că nu este un partid anti-european în raport cu familia partidelor de stânga din Parlamentul European din care PSD încă face parte. Or, socialiştii europeni nu sunt deloc de acord cu iniţiativele ultraconservatoare şi cvasifasciste cum este şi organizarea referendumului. Presupunând că acesta va trece, este puţin probabil să se renunţe la adoptarea parteneriatului civil“, spune politologul Cristian Pârvulescu.

Socialiştii europeni nu sunt deloc de acord cu iniţiativele ultraconservatoare şi cvasifasciste cum este şi organizarea referendumului.

La rândul său, judecătorul Cristi Danileţ afirmă că România trebuie să asigure o formă de protecţie cuplurilor homosexuale, dacă nu vrea să se aleagă cu o condamnare din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). „Jurisprudenţa CEDO spune că orice stat european îşi poate legifera instituţia căsătoriei după cum consideră, cu condiţia să ofere o alternativă şi persoanelor cărora le este interzis să îşi oficializeze relaţia. De aceea adoptarea parteneriatului civil, inclusiv pentru persoane de acelaşi sex, a devenit un standard în rândul ţărilor din UE care au interzis căsătoriile între persoanele care aparţin unor minorităţi sexuale“.


Magistratul face referire la hotărârile CEDO în privinţa Croaţiei şi Ungariei, ţări nevoite să adopte parteneriatul civil după ce au interzis prin Constituţie căsătoriile între persoane LGBT. La fel s-a întâmplat şi în cazul Georgiei, după ce Comisia de la Veneţia a pronunţat acelaşi verdict.

Cum se poziţionează comunitatea LGBT

Un punct de vedere similar îl are şi sociologul Mircea Kivu. „Cei de la guvernare au fost supuşi unor presiuni manifestate de CpF. Nu mai aveau niciun motiv să amâne organizarea referendumului. Şi atunci, partidele de la guvernare au încercat să îndulcească pastila amară (referendumul) prin adoptarea parteneriatului civil. Au făcut acest lucru pentru a nu-şi strica şi mai mult imaginea în faţa celorlalţi socialişti europeni. O dată ce au pornit pe acest drum, cred că este puţin probabil să nu adopte parteneriatul civil, inclusiv pentru persoanele LGBT. Ar fi în contradicţie cu legislaţia europeană şi Constituţia României. Nu poţi să legiferezi o nouă instituţie fără a garanta accesul egal pentru toţi cetăţenii, indiferent de orientarea lor sexuală“, subliniază sociologul.

Pe de altă parte, reprezentanţii comunităţii LGBT susţin că procedura de modificare a Constitutiei a fost viciată.

   „Există decizia 431/2017 a Curţii Constituţionale care spune că modificarea regulamentului Senatului în cazul legilor constituţionale este neconstituţională. În plus, din punct de vedere tehnic nu este viabil să avem referendum în luna mai. În primul rând, Klaus Iohannis trebuie să promulge Legea Referendumului. Mai avem un vot la Senat pe initiaţiva cetăţenească, o nouă verificare la Curtea Constituţională, dupa care o perioadă de campanie de 30 de zile“, explică preşedintele asociaţiei MozaiQ, Vlad Viski.

„Liviu Dragnea ne propune un troc: referendum contra parteneriat civil. Însă drepturile fundamentale ale omului nu ar trebui să facă obiectul unui schimb tranzacţional. Noi credem că Legea parteneriatului civil nu trebuie să fie condiţionată de un potenţial referendum, ci trebuie adoptată imediat. De 17 ani, clasa politică nu a adoptat nicio lege care să se adreseze comunităţii noastre. E timpul să facă acest pas prin adoptarea de urgenţă a Legii parteneriatului civil. Vom participa la discuţii pe această temă dacă vom fi invitaţi, însă pornind de la premisa că şi noi merităm să fim protejaţi de un cadru legislativ. 

Parteneriatul civil este extrem de important pentru că ar oferi acoperirea legală a sute de mii de cupluri din România, atât gay, cât şi heterosexuale. Vorbim de dreptul la moştenire, posibilitatea de a fi aparţinător în spital în cazul în care partenerul tău suferă un accident, dreptul de a avea bunuri comune sau de a aplica pentru venitul minim garantat etc.  În acest moment, dacă îţi moare partenerul după 20 de ani de relaţie, părinţii celui decedat îţi pot interzice să participi la înmormântarea celui pe care l-ai iubit atâta timp“, mai afirmă preşedintele asociaţiei MozaiQ.

Liviu Dragnea ne propune un troc: referendum contra parteneriat civil. Însă drepturile fundamentale ale omului nu ar trebui să facă obiectul unui schimb tranzacţional.

Remus Cernea, cel care a depus în Parlament, în urmă cu doi ani, ultimul proiect pentru adoptarea parteneriatului civil spune că „principala diferenţă între această formă de uniune şi căsătorie este că prin intermediul celei dintâi nu poţi adopta copii. Mai sunt şi alte diferenţe, dar care ţin de detalii. De exemplu, contractele de căsătorie se pot realiza doar la ofiţerul stării civile, pe când parteneriatele civile pot fi încheiate la orice notar.

Marele succes este că după 5 ani de eforturi, tema a ajuns să fie asumată ca un lucru firesc de liderii partidelor mainstream. Asta înseamnă că am reuşit să schimbăm percepţiile! Cred că peste 10-15 sau 20 de ani ne vom întoarce, mă refer că atunci mentalităţile se vor fi schimbat deja pentru a exista o majoritate care, la un referendum, să schimbe Constituţia pentru a elimina articolul homofob introdus de către Coaliţia pentru Familie dacă referendumul de acum va fi validat", crede fostul deputat.

Vicepremierul Paul Stănescu a anunţat, la începutul săptămânii, că Referendumul pentru redefinirea Familiei va avea loc cel mai probabil în luna mai. Dacă în prezent, Constituţia prevede că familia se formează în baza căsătoriei dintre „soţi“, Coaliţia pentru Familie vrea schimbarea definiţiei familiei ca fiind formată doar de pe urma căsătoriei dintre un bărbat şi o femeie. La scurt timp după declaraţia lui Stănescu, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au confirmat organizarea referendumului, cu menţiunea că au în vedere şi adoptarea parteneriatului civil pentru persoanele gay.

Numai 6 state membre UE din totalul  de 28 nu recunosc cuplurie formate din persoane LGBT (Fie că vorbim de dreptul la căsătorie sau la a încheia un parteneriat civil)
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite