De ce întârzie distribuirea merelor gratuite în şcoli: „putrezesc“ în birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezinteresul autorităţilor a întârziat şi anul acesta distribuirea merelor gratuite în şcoli. Asta în condiţiile în care din cauza birocraţiei România a pierdut deja jumătate din fondurile pe care Comisia Europeană le-a alocat ţării noastre la începutul programului.

A trecut aproape jumătate din anul şcolar şi doar în 11 din cele 41 de judeţe autorităţile distribuie gratuit mere elevilor care merg la cursuri, în cadrul programului european „Fructe în şcoli”. Ca în fiecare an, vina este pasată între Executiv şi autorităţile locale. De suferit însă au copiii care primesc produsele cu întârziere, dar şi România pentru că pierde bani europeni.

Asta în condiţiile în care anul acesta am primit deja de la Comisia Europeană doar jumătate (5 milioane de euro) din fondurile pe care le aloca în anii anteriori în cadrul programului european, implementat din 2009 în 24 de ţări membre. Aceşti bani acoperă doar 75% din sumele necesare achiziţionării şi distribuirii fructelor, iar restul de 25% trebuie susţinute din surse bugetare sau private. Italia primeşte de la UE 20 de milioane de euro, Polonia - 13 milioane, iar Germania - 12 milioane.

Motivul general invocat pentru întârzierea distribuirii fructelor în şcoli este birocraţia: de la aprobarea cu întârziere a cadrului legislativ de către Executiv, până la dezinteresul sau licitaţiile greoaie reclamate de consiliile judeţene din ţară.

11 judeţe distribuie merele

Oficialii de la Guvern susţin că au trimis fondurile prevăzute de lege către administraţiile locale şi totuşi doar în 11 judeţe se distribuie fructele în şcoli.

„Ca atare, lipsa fondurilor pentru demararea procedurilor de achiziţie publică pentru distribuirea fructelor în semestrul I nu poate fi invocată ca motiv pentru neînceperea distribuţiei fructelor. Conform ultimei situaţii, la 10 ianuarie se distribuie mere în 11 judeţe. În cazul celorlalte judeţe şi al sectoarelor Municipiului Bucureşti, fie licitaţia este în curs de desfăşurare sau deja încheiată, dar cu termen de începere a distribuţiei în 2014, fie nu există date”, a explicat secretarul de stat Daniel Botănoiu, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-un răspuns oficial trimis de Executiv către „Adevărul”. Banii neutilizaţi de autorităţile locale, care susţin financiar acest program din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată primite de la Guvern, se întorc la buget la finalul anului, se mai arată în răspuns.

Fructe pentru 85 de zile de şcoală

La rândul lor, producătorii confirmă faptul că banii au fost trimişi de către Executiv, însă arată că hotărârea de guvern prin care s-au aprobat condiţiile generale ale programului s-a publicat târziu. Anul acesta, spre exemplu, s-a dat la mijlocul lunii noiembrie, deci practic la două luni după ce a început şcoala.

„Dacă ar aproba programul în vară, să zicem în iunie-iulie, atunci ar fi destul timp de organizare ca fructele să ajungă în şcoli până în luna noiembrie”, susţine producătorul, Lucian Florea, de la Asociaţia Pomicolă Iteşti din Bacău, ce asigură merele în şcolile din judeţul Neamţ.

Şi preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni, Ion Oprea, spune că programul ar trebui aprobat cel târziu în luna august ca să fie timp pentru licitaţii. Asta mai cu seamă că sunt situaţii în ţară unde nu se prezintă nicio firmă la licitaţie, cum este în cazul Timişului, sau nici măcar nu se mai organizează licitaţie, fiindcă este o procedură „prea complicat de administrat”, cum este cazul în Alba. 

„Ar trebui ca judeţele să fie împărţite pe sectoare mai mici în cazul acesta şi să se modifice caietul de sarcini, să poată să liciteze şi micii producători”, a explicat Oprea. 

80% din import, 20% din producţia autohtonă

Programul european „Fructe în şcoli” este menit şi să sprijine producătorii autohtoni, însă aceştia se plâng că pierd bani din întârzierile constante şi, oricum, condiţiile impuse de autorităţi favorizează mai degrabă importul de mere.

„Preţul de la licitaţie rămâne fix, însă pe măsură ce trece sezonul merelor, aceste fructe se scumpesc în pieţe. Dacă în toamnă un kg de mere costa 3 lei, în primăvară ajungea la 4-5 lei, însă noi îl vindeam tot cu 3 lei în cadrul programului şi aici se adaugă şi cheltuielile de distribuţie. Anul acela am ieşit în pierdere, dar acum stăm bine. Programul este foarte bine gândit de UE, dacă am respecta termenele, toată lumea ar avea de câştigat”, a explicat Lucian Florea de la Asociaţia Pomicolă Iteşti din Bacău.

La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, atrage atenţia că, în România, producţia de fructe este sezonieră, nu avem condiţii de stocare excelente şi doar 20% din merele pe care le cumpărăm sunt româneşti.
La rândul lui, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni, Ion Oprea, mai semnalează o problemă.

„Sunt zone în ţară unde nu e pomicultură şi nu are cine să liciteze. În principal, la licitaţii vin societăţile comerciale care pot face achiziţii de la producătorii locali”, a explicat Oprea.

Dezinteres şi întârzieri în 30 de judeţe

În 30 de judeţe din ţară nu se distribuie mere în şcoli din diverse motive: ori nu s-au organizat încă licitaţiile, ori nu s-a prezentat nicio firmă la licitaţie, ori pur şi simplu Consiliul Judeţean refuză implementarea programului. 

Este cazul judeţului Alba, care nu organizează nicio licitaţie pe motiv că este prea complicat de administrat programul. 

„Am luat decizia de a nu intra în acest program pentru că ne este foarte greu să îl aplicăm. Merele sunt produse perisabile, care se strică repede şi nu avem posibilitatea să urmărim distribuţia în fiecare şcoală. Statul ne impune foarte multe obligaţii după care vine şi ne controlează. Mai bine să îi doară capul pe cei care ne impun astfel de lucruri decât să ne doară pe noi. Avem o mare problemă şi cu programul «Cornul şi laptele», unde ar fi trebuit să punem tot Consiliul Judeţean să verifice dacă produsele au ajuns la fiecare copil prezent la şcoală“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel. Dacă ar fi aplicat programul „Mere în şcoli”, instituţia ar fi trebuit să contribuie anual cu suma de 500.000 de lei.

În judeţul Timiş, până acum, nu s-a prezentat nimeni la licitaţii. „Firma care va câştiga licitaţia trebuie să asigure merele de două ori pe săptămână, trebuie să aibă locuri de depozitare, păstrare (...). La noi, în Timiş, producători de mere care să asigure aceste fructe pe tot parcursul anului pentru toţi copiii nu prea sunt”, a declarat Nicolae Oprea, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş pe probleme de agricultură. O nouă licitaţie va avea loc în curând, iar autorităţile speră să vină firme care să poate oferi acest contract. 

Iar în Dolj, peste 15.000 de elevi nu primesc fructe, adică o treime, fiindcă la licitaţia pentru unul din cele trei sectoare ale judeţului nu a venit nimeni, aşa că s-a reluat procedura.

Efectele întârzierilor: mere doar pentru 27 de zile

Şi cei din Consiliul Judeţean Teleorman se tem că vor păţi ca anul trecut şi nicio firmă nu se va arăta interesată să aducă merele elevilor din judeţ. Licitaţia este prevăzută să se încheie pe 2 februarie, dar momentan nu există ofertanţi. 

Consiliul Judeţean Vrancea nu a demarat nici până astăzi licitaţia, deşi recunoaşte că a primit fondurile de la Guvern. În urmă cu doi ani, licitaţia pentru programul „Mere în şcoli” în judeţ a avut loc în luna aprilie şi, ca atare, elevii au primit mere doar pentru 27 de zile în loc de 85.

În Galaţi urmează să se organizeze licitaţia zilele acestea, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean. Anul trecut a fost chiar un scandal în judeţ, când s-au distribuit mere mici şi mucegăite în şcoli.

Între timp, în Braşov, încă nu s-a încheiat licitaţia fiindcă, susţin oficialii, nu ar fi primit la timp banii de la bugetul statului. Astfel, copiii vor primi fructe doar pe o perioadă de 58 de zile. „Am fi putut, dacă am fi primit fonduri de la bugetul de stat, să dăm drumul la licitaţia aceasta anul trecut în aşa fel încât să prevedem tot sezonul de iarnă“, a precizat Mihai Pascu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov.

În Maramureş se dau mere din prima zi

La licitaţia din judeţul Sibiu s-au prezentat trei firme care întrunesc toate condiţiile dintre care se va alege un câştigător, urmând ca fructele să fie distribuite în şcoli din 10 februarie. Anul trecut, în Sibiu nu s-a prezentat nicio firmă la licitaţii. 

În Sălaj, autorităţile au reuşit să finalizeze licitaţia, iar primele mere au ajuns la copii pe 9 ianuarie, însă beneficiarii s-au declarat nemulţumiţi: fructele erau murdare, lipicioase, unele dintre ele chiar stricate.

Sunt şi judeţe unde consiliile au reuşit să găsească mai repede firmele care să distribuie merele în şcoli, chiar şi din prima zi de şcoală. Este cazul Maramureşului, unde în jur de 52.000 de elevi din clasele 0-VIII primesc deja fructe. 

Nutriţioniştii recomandă trei fructe pe zi

Merele distribuite în şcoli ar trebui să-i ajute pe copii în ceea ce priveşte aportul de vitamine, în special în sezonul rece. „Tot timpul ai nevoie de vitamine, doar că iarna se obţin mai greu alimentele proaspete din care organismul să le procure”, a explicat nutriţionistul Gabriela Roman.

La rândul său, medicul Nicolae Hârcu arată că ideal este ca o persoană să mănânce aproximativ trei fructe pe zi.  „În principiu, ar trebui să consume trei porţii de legume, trei de fructe, în jur de 100 de grame de carne şi un pahar de lapte pe zi, dar gamajul diferă în funcţie de vârstă”, a explicat Hârcu.

De altfel, World Health Organization recomandă consumul a minimum 400 de grame de fructe şi legume pe zi pentru a se evita apariţia unor probleme serioase de sănătate mai târziu în viaţă, cum ar fi bolile de inimă, atacurile cerebrale şi cancerul. 

În medie, unu din patru copii din Uniunea Europeană cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez, potrivit datelor adunate în cadrul Iniţiativei OMS pentru supravegherea obezităţii infantile în Europa din 2008.


Programul „Fructe în şcoli” pentru anul şcolar 2013-2014 a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri

Guvernul a hotărât, miercuri, ca programul „Fructe în şcoli” să continue şi anul acesta, astfel încât elevii vor beneficia de mere gratuite în şcoli la o lună de la începerea anului şcolar.

Comisia Europeană face un sondaj pe internet despre programele „Fructe la şcoală“ şi „Lapte în şcoli“

Programele „Fructe la şcoală“ şi „Lapte în şcoli“ au schimbat deja obiceiurile alimentare ale copiilor din Europa. Aşa susţin membri ai Comisiei Europeane care au lansat luni o consultare publică cu cetăţenii europeni pentru a spori eficienţa programului de distribuţie a fructelor şi laptelui în şcoli. Un raport din 2009, comandat de Executiv, indică deficienţe în implementarea programului ”Cornul şi laptele” în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite