De ce este Guvernul Câţu repetent la transparenţă şi credibilitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice guvern, orice instituţie au obligaţia de a informa corect opinia publică despre tot ceea ce fac şi cum îşi îndeplinesc sau nu atribuţiile ce le revin prin lege. Şi mai ales, să dea socoteală de cheltuirea banilor publici! Oare, câtă transparenţă are acest guvern, când face un secret de stat până şi din numele purtătorului de cuvânt al Executivului Câţu şi al unor ministere şi instituţii din subordine?!!!

Revocare şi demitere la Sănătate, dar care sunt motivele reale, sunt politice sau de altă natură, domnule premier Câţu?

Am văzut cu toţii atacurile şi agresivitatea mafiei la adresa fostei conduceri a Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, ştim cu toţii că mafia este transpartinică nu doar în zona sănătăţii, ci în toate instituţiile şi domeniile vitale ale statului şi societăţii româneşti!

Fiţi transparent până la capăt şi informaţi complet opinia publică! Aveţi această obligaţie legală!

Acesta ar putea fi un mesaj cu o întrebare onestă din partea opiniei publice, a oricărui cetăţean, a unui român care a votat şi este interesat de ceea ce se întâmplă în sistemul naţional de sănătate, îngrijorat de cum merg lucrurile actuale într-o Românie aflată în pandemie, pentru actualul prim ministru Florin Câţu!

Credeţi că va/vom primi un răspuns/răspunsuri la fel de oneste ca întrebarea ? Eu nu cred ! De ce ? Din cauza faptului că acest guvern a cam rămas repetent la capitolul transparenţă, informare corectă şi la obiect a opiniei publice, a oamenilor care i-au votat şi propulsat la putere şi evident, a tuturor cetăţenilor acestei ţări, fie că au simpatii politice sau nu.

Orice guvern, orice putere politică, orice instituţie esenţială, indiferent de partidele de care aparţin, au obligaţia de a informa corect şi în cel mai scurt timp, cetăţenii, poporul despre tot ceea ce fac din funcţiile pe care le ocupă şi cum îşi îndeplinesc sau nu atribuţiile ce le revin prin lege. Şi mai ales, să dea socoteală de cheltuirea banilor publici!

Oare, câtă transparenţă are acest guvern, când fac un secret de stat până şi din numele purtătorului de cuvânt al Executivului Câţu şi al unor ministere şi instituţii din subordine?!!! Ce ziarist, jurnalist care şi-a făcut meseria de-a lungul anilor a mai pomenit ca atunci când întreabă cine este purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria sau Ministerul Transporturilor, ca să dau doar două exemple, să fie trimis la plimbare de angajaţii birourilor de presă?

Apropo, ştie cineva dintre mai marii guvernului actual cât de stufoase sunt schemele de încadrare ale găştilor birourilor de presă de la ministere şi instituţii esenţiale şi cât costă acestea pe ştatele de plată ale bugetelor publice, ca să nu spună nimic de interes opiniei publice ? Nu mai vorbesc de criteriile de încadrare ale angajaţilor la aceste biroruri, care numai transparenţa publică nu o promovează !

Ştim cu toţii că una dintre marile divergenţe între echipa demisă de la Ministerul Sănătăţii şi şefia Guvernului Câţu a fost tocmai transparenţa afişată prin publicarea listelor cu ”esenţialii” vaccinaţi peste gard, în detrimentul populaţiei vulnerabile şi a cetăţenilor care erau săriţi cu bună ştiinţă de şmecherii cu relaţii şi influenţă ! A fost unul dintre motivele rupturii între cele două părţi ale coaliţiei guvernamentale, cu supărare mare la Victoriei, cu ameninţări de controale şi pumni în gură.

În fapt, prin publicarea listelor şi centrelor de vaccinare se petrecuse un lucru firesc, menit să pună capăt vaccinării peste rând şi să contribuie la respectarea reglementărilor legale aşa cum şi trebuia !

Abia acum, după mai bine de un an de la declararea pandemiei, presa a reuşit să afle numele membrilor celebrului Grup de Comunicare Strategică:

SecretistanPressOne i-a identificat pe toţi cei 19 membri ai Grupului de Comunicare Strategică, entitatea care controlează de la finalul lui februarie 2020 întreaga comunicare despre evoluţia epidemiei în România. 

Guvernul refuză în mod sistematic de mai bine de un an, în ciuda numeroaselor solicitări ale presei, ONG-urilor şi a trei interpelări parlamentare, să spună publicului cine sunt membrii acestui Grup, singura autoritate care decide ce trebuie să ştim – sau să nu ştim – despre situaţia COVID-19 în ţară. 

Datele arată că informaţiile pe care le primim sunt în afara oricărui control al autorităţilor medicale şi de sănătate publică şi că toate deciziile sunt luate de oameni de comunicare din opt structuri militarizate ale statului, cele mai multe din aparatul Ministerului de Interne.

De altfel, 12 dintre cei 19 membri ai grupului au grade militare. 

Autorităţile medicale de sănătate publică sunt complet marginalizate. De exemplu, Institutul Naţional de Sănătate Publică sau direcţiile de sănătate publică nu au niciun membru în Grupul de Comunicare Strategică.” 

Exemple despre ”secretele de stat” păzite cu sfinţenia unui guvern majoritar liberal sunt cu duiumul de-a lungul scurtei guvernări ale actualei coaliţii politice la putere, în mandatul actualului premier, Florin Câţu !  Cui folosesc acestea, cui aduc beneficii sau ce mari secrete de stat ascund de ochii şi urechile opiniei publice ?

Doar echipa prim ministrului în funcţie, însuşi domnul Câţu, ar putea ”desecretiza” secretele ascunse şi ar putea da dovadă de transparenţă, explicând cetăţenilor de ce acestea sunt atât de importante. Dar va da oare, şeful Executivului dovadă de o transparenţă reală ?

Pe de altă parte, în percepţia opiniei publice se observă o tot mai mare lipsă de credibilitate a actualului guvern ! Iar această decredibilizare în creştere nu vine cum s-ar zice, de la erodarea la guvernare, pentru că acest guvern nu are vechime în funcţie.

Neîncrederea opiniei publice cred că vine mai degrabă dintre discrepanţa evidentă între declaraţiile membrilor cabinetului Câţu, în frunte cu acesta, faţă cu realitatea aşa cum este ea, nefardată, publică !

Dacă ne gândim numai la tragediile din ultimul timp, am constatat că lucrurile nu sunt conforme cu ce ne declară guvernanţii, miniştrii ! I-a să ne uităm numai la ce a zis, făcut Bode la Interne, de exemplu, e clar că declaraţiile publice nu se pupă cu realitatea din teren !

Pe de altă parte, auzim chiar de la premierul Câţu cum umflă zilnic numărul vaccinaţilor din ţara noastră şi bagă în viteză, din gură, mersul procesului de vaccinare când de fapt, milioane de oamenii sunt înscrişi de săptămâni bune pe listele de aşteptare şi nu reuşesc să se imunizeze !

Acum, din cauza faptului că mulţi români dornici de vaccinare se feresc de vaccinul Astra Zeneca, guvernul a anunţat că a dat liber la imunizarea cu acest tip de ser, fără programare prealabilă şi fără liste de aşteptări. O măsură bună, dar care trebuia luată mai devreme.

Să ne gândim că în România, dacă nu se făcea etapizarea, împărţirea pe categorii de esenţiali şi neesenţiali şi gândeau un pic, la începutul vaccinării, în decembrie, dar şi la începutul anului, până acum ar fi avut acces la vaccin mult mai mulţi oameni care doreau să se vaccineze.

Din păcate, după discriminarea făcută, mulţi români vulnerabili şi-au pierdut vieţile înainte să aibă acces la vaccinul salvator!

Dar, oare ştiu guvernanţii actuali încăieraţi între ei, între partide şi interese diverse, în coaliţia la putere, ce consecinţe au lipsa de transparenţă şi decredibilizarea permanentă a actelor proprii de guvernare?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite