De frica rachetelor Coreei de Nord, japonezii accelerează demersurile pentru achiziţionarea a două sisteme Aegis Ashore similare cu cel de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de la Deveselu se întinde pe o suprafaţă de 175 de hectare   FOTO US Army
Baza de la Deveselu se întinde pe o suprafaţă de 175 de hectare   FOTO US Army

Guvernul japonez accelerază demersurile pentru achiziţionarea, montarea şi punerea în funcţiune a două sisteme de rachete Aegis Ashore similare cu cel de la Deveselu.Totul pe fondul ameninţărilor tot mai accentuate venite din partea Coreei de Nord.

Guvernul Japoniei consideră că sistemul similar cu cel de la Deveselu (unicul aflat în serviciu în prezent, dacă le excudem pe cele americane) duce la “extinderea drastică a capacităţii noastre de apărare antirachetă”. Japonia are deja două feluri de sisteme de apărare antirachetă. Concret, sunt dotaţi deja cu sisteme Aegis (în varianta îmbarcată)   dar au şi baterii Patriot.

Aegis Ashore va consolida capacitatea Japoniei de a intercepta rachetele care ne vizează, au comunicat oficialii Ministerului Apărării, arată stripes.com. Guvernul vrea să instaleze cele două sisteme, strategic, în baze din prefecturile Akita şi Yamaguchi pentru a putea apăra eficient tot teritoriul japonez. Echipamentele ar putea fi operaţionale în anul 2023.

Sistemul antirachetă de la Deveselu este produs de companiile Lockheed Martin Corp şi Raytheon Corp şi are în componenţă un radar extrem de puternic, un computer care poate procesa chiar şi mai mult de 100 de ţinte simultan şi 3 baterii cu 24 de rachete SM-3 Block IB..

România suportă costurile punerii la dispoziţie a bazei aeriene şi cele ale asigurării pazei. Baza de la Deveselu se întinde pe o suprafaţă de 175 de hectare, iar costul reabilitării bazei aeriene şi al instalării sistemului SM-3 a fost de 400 de milioane de dolari. Costul anual al întreţinerii este estimat la 20 de milioane de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite