De ce fostul internaţional Gheorghe Popescu a primit cea mai mică pedeapsă în dosarul „Transferurilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În motivarea sentinţei pe care au pronunţat-o în dosarul „Transferurilor“, magistraţii Curţii de Apel arată că fostul internaţional Gheorghe Popescu putea primi o pedeapsă mai dură, dar că a beneficiat de circumstanţe atenuante datorită carierei sale sportive de excepţie, şi pentru că a fost atras în activitatea infracţională de Ioan Becali.

Gheorghe Popescu a primit o pedeapsă mai mică decât ceilalţi inculpaţi din dosarul „Transferurilor“ datorită

carierei sale sportive de excepţie. 

De asemenea, instanţa a considerat că Gică Popescu are circumstanţe antenuate pentru că a acoperit o parte din prejudiciu şi că a fost atras, în activitatea infracţională, de către impresarul Ioan Becali. 

Aşa îşi motivează sentinţa prin care cei opt grei ai fotbalului românesc au ajuns la închisoare în dosarul „Transferurilor“, cele două judecătoare ale Curţii de Apel Bucureşti.

Un singur inculpat în afară de Gică Popescu a mai avut parte de circumsanţe atenuante când magistraţii au pronunţat decizia definitivă în acest dosar. Este vorba de Jean Pădureanu, despre care instanţa spune că „are o vârstă înaintată şi o stare de sănătate şubredă – împrejurări, de altfel, existente şi la data faptelor“, însă judecătoarele arată că acesta „a acoperit o parte din prejudiciu, iar prin depoziţiile sale, a contribuit la stabilirea situaţiei de fapt, chiar dacă nu a recunoscut săvârşirea

faptelor“. 

În ceea ce-l priveşte pe managerul echipei Steaua, Mihai Stoica, în cazul căruia atât procurorul, cât şi avocaţii spuneau că nu mai poate fi condamnat deoarece i s-au prescris faptele, magistraţii Curţii de Apel arată în motivare că de fapt trei dintre infracţiunile comise de acesta nu s-au prescris. 

„Vor fi aplicate pedepse cu închisoarea pentru cele trei infracţiuni rămase, de evaziune fiscală (o faptă) şi de spălare de bani (două infracţiuni) într-un cuantum orientat spre minimul special prevăzut de lege, de 2 ani, pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi de câte 3 ani, pentru cele două infracţiuni de spălare de bani, plus pedepse complementare.

Aşadar, potrivit Codul penal redat anterior, se aplică pedeapsa de 3 ani, la care se adaugă un spor obligatoriu de o treime din 5 ani, totalul celorlalte două pedepse aplicate, respectiv, un an şi opt luni, rezultând pedeapsa finală de 4 ani şi 8 luni închisoare“, se precizează în motivarea deciziei de condamnare a oamenilor de fotbal.

Mai mult, magistraţii au considerat că legea penală mai favorabilă, în cazul lui Mihai Stoica este vechiul Cod Penal. „Curtea constată că legea penală mai favorabilă, în cazul inculpatului Mihai Stoica este Codul penal din 1969, în ceea ce priveşte cuantumul pedepselor, concursul de infracţiuni şi incidenţa cauzei care înlătură răspunderea penală - prescripţia şi a circumstanţelor atenuante“, se arată în documentul citat.

Lotul de 8 a fost împărţit în 3

Lotul celor 8 condamnaţi în dosarul „Transferurilor“ a fost împărţit în 3 la pronunţarea sentinţelor în funcţie de gravitatea faptelor şi de numărul infracţiunilor comise de aceştia. Astfel, magistraţii arată că în cazul fraţilor Victor şi Ioan Becali sau aplicat pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege, în ceea ce-i priveşte pe Gheorghe Copos şi Mihai Stoica spre mediu, iar pentru Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu spre minim.

„În privinţa inculpaţilor Becali Ioan, Borcea Cristian şi Becali Victor, Curtea are în vedere perioada foarte întinsă a activităţii infracţionale, numărul mare al actelor materiale cu referire la toate infracţiunile săvârşite în formă continuată, multitudinea de infracţiuni săvârşite în concurs real, valoarea extrem de mare a prejudiciului infracţional cauzat şi modalitatea şi împrejurările concrete de comitere a faptelor – forma extrem de elaborată în care inculpaţii au conceput şi au pus în aplicare planul infracţional, faptul că inculpatul Becali Ioan a fost iniţiatorul şi principalul beneficiar, împreună cu inculpatul Becali Victor, al acestei activităţi ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuţie esenţială, determinată de funcţiile de conducere deţinute în cadrul clubului Dinamo Bucureşti“, se arată în motivarea dată publicităţii ieri. 

În acelaşi context, magistraţii mai arată că Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu „au deţinut poziţii importante în cadrul cluburilor de fotbal pe care le-au prejudiciat prin faptele de înşelăciune, însă aceştia, ca şi inculpatul Popescu Gheorghe, au avut o activitate infracţională mai redusă“ decât cea a celorlalţi trei inculpaţi. 

Gheorghe Popescu, salvat de carieră

În ceea ce-l priveşte pe Gică Popescu, instanţa a luat în considerare la pronunţarea sentinţei „cariera sportivă de excepţie a acestuia, faptul că a acoperit o parte din prejudiciu şi că a fost atras, în activitatea infracţională, de către inculpatul Becali Ioan“. 

În motivarea deciziei, magistraţii explică şi de ce l-au pedepsit pe acesta cu 3 ani, o lună şi 10 zile. 

„Se constată că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale pentru cele două infracţiuni de înşelăciune în formă simplă, reţinute în sarcina inculpatului. Astfel, pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunile săvârşite este închisoarea de la 1 la 5 ani, prin urmare, termenul special de prescripţie este de 5 ani plus 5 ani (în total 10 ani). În favoarea inculpatului Popescu Gheorghe se va reţine incidenţa circumstanţei atenuante judiciare constând în efortul depus de acesta pentru diminuarea consecinţelor infracţiunii, prin acoperirea parţială a prejudiciului. Conform Codului Penal, în cazul în care există circumstanţe atenuante, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită se reduc cu o treime. Prin urmare, vor fi aplicate pedepse cu închisoarea pentru cele trei infracţiuni rămase, de evaziune fiscală (o infracţiune) şi de spălare de bani (două infracţiuni) într-un cuantum orientat sub minimul special prevăzut de lege, minim redus cu o treime, de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi de câte 2 ani, pentru fiecare din cele două infracţiuni de spălare de bani, plus pedepse complementare. Aşadar, se aplică pedeapsa de 2 ani, la care se adaugă un spor obligatoriu de o treime din 3 ani şi 4 luni – totalul celorlalte două pedepse aplicate (1 an, 1 lună şi 10 zile), rezultând pedeapsa finală de 3 ani, 1 lună şi 10 zile închisoare“, arată cele două judecătoare.

Neţoiu, condamnat pentru un transfer

Gheorghe Neţoiu, care a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare, după ce Curtea a reţinut „activitatea infracţională redusă a acestuia, prin raportare la ceilalţi inculpaţi din  cauză,participând doar la realizarea unui singur transfer, dar şi că inculpatul a deschis un cont cu suma de 116.064 lei asupra căreia s-a instituit măsura popririi în vederea recuperării prejudiciului“, se mai arată în documentul instantei.

Cei opt au parte de regim închis

Perioada de carantină în care se aflau „greii“ fotbalului românesc a expirat, iar membrii Comisiilor pentru Stabilirea Regimului de Detenţie au stabilit cum îşi vor petrece aceştia următorii ani. Astfel că, Ioan şi Victor Becali, dar şi Cristi Borcea au fost duşi la Penitenciarul Slobozia unde îşi vor executa pedepsele primite în dosarul „Transferurilor“ în regim închis. 

Mihai Stoica, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Copos îşi vor ispăşi pedeapsa la Penitenciarul de maximă siguranţă Rahova, tot în regim închis. De acelaşi regim va avea parte şi Gigi Neţoiu care însă rămâne încarcerat la Penitenciarul de maximă siguranţă Craiova.

Jean Pădureanu rămâne internat la Spitalul Penitenciar Jilava. Avocatul său a depus deja o cerere de întrerupere a executării pedepsei în condiţiile în care acesta ar suferi de boala Alzheimer în formă avansată şi demenţă mixtă. Cererea urmează să fie judecată de Tribunalul Ilfov pe 22 mai. Potrivit legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, regimul închis se aplică persoanelor condamnate la pedepse mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc 13 ani. Regimul semideschis se aplică deţinuţilor condamnaţi la pedepse mai mari de un an, dar care nu depăşesc trei ani. (Mihaela Cojocariu)

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Instanţa: Mihai Stoica a ajuns după gratii pentru trei infracţiuni neprescrise. Popescu şi Pădureanu, pedepse mai mici datorită carierei şi sănătăţii precare

Mihai Stoica a fost condamnat la închisoare pentru trei infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală care nu s-au prescris. Asta arată judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei din dosarul „Transferurilor” în care opt „grei” din fotbalul românesc au fost aruncaţi în spatele gratiilor.

Mihai Stoica în ofensivă. Managerul a contestat şi la Curtea de Apel Bucureşti pedeapsa primită în dosarul „Transferurilor”

Managerul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Mihai Stoica, a contestat şi la Curtea de Apel Bucureşti pedeapsa de trei ani şi patru luni primită săptămâna trecută în dosarul „Transferurilor”. Instanţa a stabilit ca termenul pentru judecarea contestaţiei în anulare să fie pe 21 martie. Aceasta este a doua cerere prin care managerul încearcă să scape de pedeapsa cu închisoarea.

Liga lui Mititica. Opt grei din fotbal, aruncaţi după gratii pentru corupţie

Cei mai puternici şi influenţi oameni din fotbalul românesc au ajuns după gratii. Judecătorii Curţii de Apel au fost necruţători chiar şi cu Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, pentru care procurorii anticorupţie ceruseră la ultimul termen al procesului închisoare cu suspendare.

Graţierea lui Gică Popescu rupe România în două

Politicieni, oameni din fotbal, jurnalişti şi oameni de rând cer graţierea lui Gică Popescu, fost căpitan al echipei naţionale a României, în vreme ce mare parte a opiniei publice crede că „Baciul“ trebuie să-şi ispăşească pedeapsa. Specialiştii nu sunt de acord cu o graţiere, care ar arăta că persoanele publice sunt deasupra justiţiei

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu relatează în exclusivitate pentru „Adevărul“ cum a deschis dosarul în care nume grele din fotbalul românesc au fost trimise la închisoare.

Fraţii Becali s-au predat. Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali sunt în custodia Poliţiei Constanţa. Este aşteptat Cristian Borcea

Fraţii Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali s-au predat la Poliţia Constanţa. Este aşteptat în continuare Cristian Borcea. Cei trei se află la Constanţa, oraş în care şi-au stabilit de curând reşedinţa în acte. Cristian Borcea, Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali şi-au făcut buletine de Constanţa pentru a beneficia de executarea pedepsei la Penitenciarul Poarta Albă, unde îşi ispăşeşte condamnarea Gigi Becali.

Tristeţea lui Sebastian Bodu: „Toţi au uitat că Dosarul Transferurilor a pornit de la mine“

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu aminteşte că el este cel care a dat semnalul demascării corupţiei din fotbalul românesc. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sebastian Bodu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), împărtăşeşte tristeţea că lumea a uitat că el a declanşat procesul din Dosarul Transferurilor.
 

FOTO „Erare humanum est“. Motto-ul Penitenciarului Poarta Albă, noua casă a greilor din fotbal

Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa devine reşedinţa unor nume grele din fotbalul românesc. După Gigi Becali, verii Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali, precum şi finul Cristian Borcea, vor să-şi ispăşească pedeapsa la Poarta Albă. Puşcăria situată la 23 kilometri de municipiul Constanţa are motto-ul „Erare humanum est“ - „A greşi este omeneşte“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite