De ce a fost condamnat la închisoare Dragnea: „Un fel de Dumnezeu“ / Funcţiile i-au garantat succesul activităţii infracţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea în aprilie

Funcţiile deţinute de Liviu Dragnea îi confereau acestuia autoritate, putere şi influenţă, „realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale, garantând succesul acesteia”, arată Curtea Supremă în motivarea sentinţei de condamnare la închisoare a liderului PSD. Instanţa subliniază declaraţia martorului care spune că „Liviu Dragnea era un fel de Dumnezeu, în sensul că toată lumea îl asculta, să nu îl supere”.

„Cea mai sugestivă şi relevantă declaraţie referitoare la persoana inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, a felului în care era perceput de persoanele din subordinea sa, a modului în care îşi exercita influenţa, autoritatea şi puterea pe care le avea prin prisma funcţiilor deţinute, este cea a martorei Chera Mirela, care, audiată de instanţa de judecată (...) a arătat:  

Liviu Dragnea era un fel de Dumnezeu, în sensul că toată lumea îl asculta, să nu îl supere

Faptul că această afirmaţie este fondată şi nu este făcută în mod tendenţios este demonstrat de modul în care inculpata Alesu Floarea, în acţiunile întreprinse, se raportează la poziţia oficială a inculpatului, respectiv îl informează despre cum va acţiona în anumite decizii personale.

Astfel, în momentul în care a aflat că este vacantă funcţia de director executiv al D.G.A.S.P.C. Teleorman, inculpata Alesu Floarea a menţionat în declaraţia sa că <<am aplicat pentru această funcţie, dar l-am informat şi pe domnul Dragnea de intenţia de a candida pentru funcţia respectivă>>”, subliniază instanţa în motivarea deciziei de condamnare la închisoare a liderului PSD Liviu Dragnea în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu după ce ar fi impus angajarea a două persoane la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman persoane care însă nu au dat nicio zi pe la birou deoarece lucrau de fapt la sediul PSD Teleroman.

S-a folosit deliberat de ascendentul moral

Curtea Supremă mai arată în motivarea sentinţei de condamnare la închisoare ce metodă folosea  liderului PSD ca să-şi pună planurile în practică.  

  Am aflat acest aspect de la directorul Alesu Floarea cu ocazia întocmirii organigramei, când aceasta mi-a spus că ,,şefu”, referindu-se la Dragnea Liviu, nu vrea ca soţia sa să fie funcţionar public şi ca aceasta să dea declaraţie de avere  martor, Dumitru Jenica

“În reuşita demersului său infracţional, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea. Legătura de colaborare pe care a avut-o cu inculpata atât în cadrul organizaţiei judeţene a P.S.D (inculpata Alesu Floarea fiind un „membru marcant” în cadrul formaţiunii politice), cât şi în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman (inculpata a fost consilier judeţean, din partea P.S.D, iar preşedintele Consiliului era Dragnea Nicolae Liviu), dar şi funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu la acel moment, au creat între cei doi o legătură subiectivă, unilaterală, esenţială în raportul dintre instigat şi instigator. O dovadă a acestui fapt este că, atunci când inculpata Alesu Floarea a fost numită director executiv al D.G.A.S.P.C Teleorman, personal, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a prezentat-o angajaţilor <<personal, domnul Dragnea când a numit-o pe doamna Alesu Floarea ne-a prezentat-o tuturor angajaţilo>>, declaraţie martor Chera Mirela). Funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu în perioada infracţională, de preşedinte, atât al Consiliului (…) cât şi al organizaţiei judeţene a P.S.D (...), îi confereau acestuia autoritate, putere şi influenţă, realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale, garantând succesul acesteia. Modul în care inculpata Alesu Floarea a acţionat, în calitatea sa de director executiv/general, la îndemnul inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, de a le menţine pe cele două angajate în funcţie în cadrul D.G.A.S.P.C Teleorman, fără a se o opune şi fără a cere explicaţii, ci, pur şi simplu, a pus în practică solicitarea acestuia, reprezintă reflecţia exercitării cu succes de către inculpat a influenţei şi autorităţii de care dispunea”, subliniază judecătorii. 

Fără rugăminţi sau ameninţări

Din motivare mai reiese că şefii D.G.A.S.P.C. Teleorman nu ieşeau din vorba lui Dragnea. “Instigarea a fost directă, simplă, prin comunicarea, în mod direct, explicit, inculpatei Alesu Florea a hotărârii inculpatului Dragnea Nicolae Liviu privind situaţia celor două angajate. Nu a fost nevoie de rugăminţi, ameninţări, presiuni sau alte forme de constrângere. Autoritatea, puterea şi influenţa conferite de funcţiile deţinute de inculpat, relaţia de subordonare a inculpatei Alesu Floarea faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman au fost determinante în reuşita activităţii de instigare. Îndemnul inculpatului Dragnea Liviu Nicolae a fost suficient pentru ca inculpata Alesu Floarea să realizeze acte concrete în sensul celor solicitate de instigator, acte care s-au subsumat infracţiunii de abuz în serviciu. Mijloacele de probă administrate au pus în lumină elemente de fapt care au demonstrat că fără activitatea de instigare a acestuia inculpata Alesu Floarea nu ar fi săvârşit fapta prevăzută de legea penală, nu ar fi avut niciun motiv pentru care să încalce legea, în condiţiile în care, anterior, nu avusese nicio tangenţă cu cele două inculpate, Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina şi nici un interes să le menţină în funcţiile deţinute în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman”.

Minimalizarea puterilor

Conform motivării în timpul audierilor Dragnea ar fi încercat să-şi minimalizeze puterile. ”Contrar acestor dispoziţii legale care reglementau, în mod clar, atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean, în raport cu instituţiile publice, aflate în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, în declaraţia dată în cursul cercetării judecătoreşti, la data de 21.03.2018, îşi minimalizează competenţele în raportul său instituţional cu Direcţia şi directorul executiv/general al acesteia, interpretând dispoziţiile legale într-un mod discreţionar: <<este falsă afirmaţia că D.G.A.S.P.C. Teleorman se afla în subordinea mea directă ca preşedinte al CJ Teleorman (...) este o instituţie publică înfiinţată în subordinea CJ Teleorman. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean nu aveam atribuţii de control şi coordonare faţă de D.G.A.S.P.C. Teleorman, deoarece Colegiul Director are ca (şi) atribuţii principale analiza şi controlul privind activitatea D.G.A.S.P.C. Teleorman>> “

Concluziile

Judecătorii mai arată în motivare că există “probe certe că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să-şi încalce atribuţiile de serviciu, constând în menţinerea în funcţie a inculpatelor Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, deşi cunoştea faptul că cele două angajate îşi desfăşurau activitatea la sediul Organizaţiei judeţene a P.S.D Teleorman, însă nu a rezultat existenţa unor probe din care să rezulte că acesta i-ar fi spus şi în ce mod să procedeze”. 

În concluzie, instanţa spune că declaraţiile inculpaţilor şi martorilor audiaţi confirmă „identitatea dintre autorul moral al rezoluţiei infracţionale şi persoana inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, conducând la concluzia existenţei faptei, a săvârşirii ei de către acesta cu vinovăţia prevăzută de lege, motiv pentru care, Înalta Curte, în opinie majoritară, va dispune condamnarea acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu sub forma de participaţie a instigării”.

Condamnarea

Pe 21 iunie, instanţa supremă a pronunţat sentinţa în dosarul DGASPC în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de fapte de corupţie alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana. 

Astfel, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anulat pedeapsa cu suspendare, de doi ani de închisoare, primită de Liviu Dragnea în dosarul Referendumului. Liderul PSD a fost achitat pentru fals intelectual.

De altfel, judecatorii Constantin Epure si Geanina Arghir au decis, in majoritate, condamnarea lui  Dragnea la inchisoare. Cel de-al treilea judecator din complet, Stefan Pistol, a votat pentru achitarea acestuia. Sentinta a fost contestata la completul de 5 judecatori, care va judeca apelul odată cu publicarea motivării sentinţei dată în fond.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite