De ce are două mandate de arestare colonelul SRI care a coordonat filarea şefei DNA. „Daniel Dragomir voia să se răzbune pe cei care îl cercetau”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa de răzbunare pe care fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, o avea la adresa procurorilor care l-au cercetat şi banii unor moguli şi politicieni, dispuşi să o compromită pe şefa DNA, sunt ingredientele dosarului „Black Cube”. Acum, fostul ofiţer SRI este arestat în două dosare.

Colonelul SRI Daniel Dragomir, cel care ar fi orchestrat spionarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, fiind arestat în cazul „Black Cube”, a primit săptămâna trecută un nou mandat de arestare într-un dosar de corupţie care se află pe rolul instanţelor de aproape doi ani. Practic, în acest moment, colonelul în rezervă în vârstă de 36 de ani este ţinut în arest în baza a două mandate, în două dosare instrumentate de parchete diferite, DNA şi DIICOT. 

Procurorii DNA au explicat Curţii de Apel Bucureşti, atunci când au cerut arestarea preventivă a lui Daniel Dragomir că acesta era judecat sub control judiciar, atunci când a luat legătura cu spionii „Black Cube”. Supărat că fusese trimis în judecată, fostul ofiţer SRI decisese să se răzbune. 

„Comiterea faptelor pentru care este cercetat de către DIICOT a urmărit un scop infracţional, de răzbunare pentru trimiterea sa în judecată de către DNA. După ce a beneficiat de măsura controlului judiciar a avut ca preocupare şi scop, demararea şi coordonarea unei operaţiunii de tip mafiot -  «Tornado»,  în care folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii») a iniţiat şi derulat o activitate infracţională îndreptată împotriva persoanelor din DNA pentru a se răzbuna că a fost cercetat şi deferit instanţei”, a arătat, în sala de judecată, procurorul anticorupţie. „Concret, Daniel Dragomir în timpul controlului judiciar, s-a preocupat de angajarea firmei, de relaţionarea cu firma «Black Cube» pentru a stabili strategia infracţională a atacării persoanelor din DNA,  pe care inculpatul le-a considerat vinovate de descoperirea infracţiunilor sale de corupţie”, a conchis anchetatorul. Totul s-ar fi întâmplat în perioada februarie 2016 – martie 2016. 

Şpagă de 460.000 de euro

Fostul şef al Sectoarelor Informativ - Operative din Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI, a mai fost arestat preventiv în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în perioada ianuarie 2015 - aprilie 2015. Practic, anchetatorii îl acuză de trafic de influenţă, spălare a banilor şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. El ar fi cerut şi primit aproximativ 460.000 de euro de la milionarul libanez de origine franceză Rami Ghaziri, care controlează Avicola Crevedia, pentru a-i proteja afacerile. În dosar mai este judecată şi soţia ofiţerului, plutonierul major (r) în SRI, Marinela Zoica Dragomir. Acest proces este pe rolul Tribunalului Bucureşti, din 26 ianuarie 2015,  iar ultimele termene s-au amânat deoarece nu a sosit o expertiză financiar-contabilă solicitată de instanţă. Următorul termen din proces este 16 decembrie. 

Întâlnirile cu şeful „Black Cube”

La rândul lor, procurorii DIICOT îl acuză pe Dragomir că, în primele luni ale anului 2016 ar fi avut două întâlniri în Bucureşti cu Dan Zorella, co-fondator şi director executiv al „Black Cube”. Israelianul este unul dintre cei care au autorizat spionarea şefei DNA în România şi este cercetat şi el de DIICOT. Potrivit declaraţiei date de Zorella, la prima întâlnire „Daniel nu a vorbit deloc despre dosarul lui personal de la DNA aşa cum m-aş fi aşteptat de la orice client potenţial pe care îl cunosc din trecut”, a declarat Zorella.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Hotnews, Dragomir ar fi semnat contractul cu israelienii în februarie 2016 pentru suma de 900.000 de lire, scopul fiind compromiterea Laurei Codruţa Kovesi. Fostul ofiţer ar fi fost doar o interfaţă,  deoarece nu dispunea de sume de bani atât de mari, conturile lui fiind deja blocate în ancheta DNA. 

Potrivit informaţiilor culese în timpul anchetei, se pare că pentru strângerea sumei de 900.000 de lire s-ar fi realizat „o chetă”, mai multe figuri importante anchetate de procurorii anticorupţie contribuind cu bani la operaţiune. Altfel spus, în contract s-ar fi alăturat mai multe persoane importante care aveau probleme cu legea, moguli şi politicieni, interesaţi de compromiterea şefei DNA. Pe de altă parte, în declaraţia sa, Zorella a explicat că valoarea contractului ar fi fost mai mică: 125 mii de lire sterline şi un comision de succes de 375 mii de lire sterline.

Pe 14 septembrie 2016, Daniel Dragomir a fost arestat preventiv pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei. Mandatul de arestare a fost prelungit de fiecare dată la solicitarea DIICOT.

Daniel a vrut direct să termine povestea cu banii, mi-a adus un plic, şi mi-a spus conform ratei de schimb de 1.3 este 149.000 de euro. Mi-a spus te rog numără Dan Zorella Director executiv Black Cube
După ce a beneficiat de măsura controlului judiciar a avut ca preocupare şi scop, demararea şi coordonarea unei operaţiuni de tip mafiot -  «Tornado», în care folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii») a iniţiat şi derulat o activitate infracţională îndreptată împotriva persoanelor din DNA pentru a se răzbuna că a fost cercetat şi deferit instanţei   procurori
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite