De ce boală psihică suferă autorul atacului din Noua Zeelandă: explicaţiile unui psiholog criminalist despre obsesia teroristului pentru eroii creştinătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australianul Brenton Tarrant, autorul atacului din Noua Zeelandă, este bolnav psihic in stare  gravă, a declarat pentru “Adevărul” Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

“Omul suferă de paranoia şi este bântuit de o idee obsesivă. Este un creştin radicalizat şi tocmai din acest motiv are ca idoli nişte eroi ai creştinătăţii printre care şi domnitori români care s-au luptat cu otomanii. Paranoicii sunt oameni extrem de meticuloşi. El a stat şi s-a documentat îndelug în privinţa acestor eroi ai lumii creştine pe care mai apoi i-a considerat un soi de aliaţi. În mintea lui aceşti eroi l-au ajutat să-şi ducă la bun sfârşit atacul, iar acum el se consideră un frate de arme al acestor mari figuri ale lumii creştine”, a precizat Liviu Chesnoiu.

Reamintim că australianul Brenton Tarrant, autorul atacului din Noua Zeelandă, scrisese mai multe nume de personaje istorice pe încărcătoarele armelor, considerându-le, cel mai probabil, eroi ai creştinătăţii. Aici apar numele lui Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti între 1678 şi 1688. Acesta din urmă a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, dar a fost de partea otomanilor.

Pe încărcătoare mai apar şi numele altor personaje istorice, precum Edward Codrington şi Dmitri Seniavin (amirali care i-au învins pe turci în 1827 în bătălia de la Navarino), Marc Antonio Bragadin (comandant veneţian care a apărat fără succes Ciprul de otomani şi a murit torturat de aceştia), Ernst Rüdiger von Starhemberg, generalul care a apărat Viena în 1683 sau Ştefan Lazăr (cneazul sârb învins de turci la Kosovopolie).

Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti a participant la asediul otoman asupra Vienei, din 1683. Acesta a fost de fapt unul dintre aliaţii otomanilor în amintita luptă, în condiţiile statului său de vasal, deşi unii dintre cronicari spun că mica sa armată nu a participat activ la asaltul împotriva creştinilor. Ulterior, lui Şerban Vodă i se atribuie un plan privind alungarea otomanilor din Europa, pe care nu a mai avut timp să îl ducă la capăt.

Conform imaginilor postate pe reţelele sociale, pe armele şi încărcătoarele autorului atacului armat de la Christchurch era înscripţionat şi numele lui Ştefan cel Mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite