Darren White, „fostul şef Secret Service” care o atacă pe Kovesi, este partener de afaceri cu Adrian Sârbu. Firma lor, sub sechestru DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darren Terrell White a acuzat dur Justiţia românească într-un interviu acordat recent lui Robert Turcescu. Fostul agent american a omis însă problemele personale pe care le are cu DIICOT, una dintre instituţiile pe care le numeşte corupte.

Darren Terrell White a acordat recent un interviu de o jumătate de oră jurnalistului Robert Turcescu, pentru postul online de televiziune Unde Tv. De-a lungul discuţiei, White, prezentat drept „fost şef al Secret Service din Statele Unite ale Americii”, atacă Justiţia românească, vorbind despre corupţia endemică şi motivaţiile politice din spatele marilor dosare. 

„Deseori oamenii pe care îi vezi anchetaţi de DNA, DIICOT şi alţii sunt tinţe politice. Aceia sunt oameni pe care sunt supăraţi din diverse motive. Aşadar, acele structuri, chiar şi serviciile, SIE şi SRI, sunt deseori folosite în scopuri politice şi nu pentru a face ceea ce trebuie să facă prin construcţia lor. Am îndoieli serioase despre anchetele actuale şi cele în desfăşurare demarate de DNA, DIICOT sau oricare altă structură pentru că majoritatea tinţelor lor sunt politice. Sunt oameni pe care îi iau în vedere versus o investigaţie legitimă. Am rezerve în legătura cu investigaţiile acestora. De obicei sunt represalii din cauza politicii”, a declarat White. 

În ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, White este tranşant: „Am îndoieli serioase cu privire la abilitatea ei de a fi neutră corectă şi obiectivă. Am îndoieli serioase legate de asta”. 

Întrebat ce îi determină interesul pentru România, White spune că „o îngrijorare sinceră”. „O îngrijorare sinceră pentru oamenii lăsaţi în urmă. Este un lucru bine ştiut că 5% din populaţia bogată a României este interesată doar de propria bunăstare, în timp ce 95% din populaţia care munceşte din greu şi respectă legea se zbate pentru a supravieţui”, explică White.

Fostul agent Secret Service a omis însă faptul că firma în care este acţionar în România are propriile probleme cu Justiţia. 

Darren Terrell White este asociat în România cu Adrian Sârbu, patronul trustului media Mediafax. Cei doi sunt parteneri în firma American Security Consultants, înfiinţată la începutul anului 2013 de Roxana Grigoruţă, fost director în cadrul firmei Mediafax Grup. Grigoruţă a fost arestată preventiv pentru evaziune fiscală în dosarul Mediafax. Ea a fost eliberată luna trecută şi rămâne sub control judiciar. 

La scurt timp după ce a înfinţat firma, Grigoruţă, descrisă de procurori drept un om de încredere al lui Sârbu, îi cedează acestuia din urmă 0,2% din acţiuni şi alte 0,2% lui White. Ea rămâne acţionar majoritar, cu 99,6%, până la începutul anului 2014, când White şi Sârbu preiau acţiunile acesteia, fiecare dobândind câte 50%. 

Structura acţionariatului rămâne neschimbată până astazi. În martie 2015, DIICOT a dispus aplicarea unui sechestru pe participaţia de 50% deţinută de Adrian Sârbu în cadrul American Security Consultants. 

Firma activează sub numele ASC Global Security şi este prezentată ca atare şi pe blogul lui Darren White, darrentwhite.com. Domeniul este înregistrat tot de Roxana Grigoruţă, aceasta folosind adresa de e-mail roxgri@alerria.ro. Alerria este numele unei alte firme din portofoliul lui Adrian Sârbu. 

Despre Stejarii şi inegalitatea din România

White vorbeşte şi despre inegalitatea din România şi despre cum este mâhnit de diferenţele dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci dintre români. Robert Turcescu îl întreabă despre complexul de lux Stejarii, iar White răspunde:

„Stilul de viaţă de acolo îţi dă fiori, mă gândesc că au fost investiţi 28 de milioane de euro în acel club exclusivist. Dar nu-i aceasta problema, problema o reprezintă toţi acei oameni care se plimbp cu maşini Bentley, Rolls Royce, Maserati. Ce se întâmplă cu fermierii săraci, care se chinuie să trăiască de pe-o zi pe alta? Oamenii din Stejarii nu-i ajută pe oamenii săraci”. 

El uită însă să menţinoneze că firma în care este acţionar a înfiinţat, la începutul anului 2014, un punct de lucru pe strada Jandarmeriei, numărul 14, din Bucureşti. Adică exact în complexul Stejarii. 

White o înlocuieşte chiar pe Roxana Grigoruţă în funcţia de administrator al American Security Consultants SRL în februarie 2014. Pe site-ul darrentwhite.com, firma American Security Consultants are declarat sediul pe Strada Aurel Vlaicu, numărul 62-66, acolo unde era şi sediul Mediafax Group SA. 

În ultimii doi ani, White a acordat mai multe interviuri unor publicaţii din grupul Mediafax, precum „Ziarul Financiar” şi „Gândul”. 

Ambasada SUA: „Darren White nu mai este angajat al guvernului SUA”

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti nu a confirmat perioada în care White a lucrat pentru Secret Service şi ce funcţii a deţinut, confirmând însă pentru „Adevărul” că acesta nu reprezintî, în niciun fel, poziţia SUA. „Darren White nu mai este angajat al guvernului SUA, iar opiniile exprimate îi aparţin”, au transmis reprezentanţii Ambasadei americane. 

Înverşunarea lui White faţă de Laura Codruţa Kovesi este însă recentă. Într-un interviu acordat site-ului politicscan.ro la 22 decembrie 2015, White vorbea chiar despre riscurile aduse de o eventuală schimbare a lui Kovesi din fruntea DNA. 

„Ştiţi, ar trebui să facem două lucruri: întâi ar trebui să avem un tablou corect al performanţei doamnei Kovesi şi apoi ar trebui să ne întrebăm cu cine o înlocuim şi de ce? Care sunt opţiunile? Pentru că cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla e să o înlocuieşti pe Kovesi cu cineva care e mai puţin agresiv, mai puţin inteligent, mai puţin determinat şi care să nu fie obiectiv în lupta pentru prinderea corupţilor. Poziţia de şef al DNA e importantă, deoarece România e sufocată de corupţie”, spunea White în acel interviu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite