Darius Vâlcov, vinovat de discriminare şi amendat cu 1.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul premierului Viorica Dancilă, Darius Vâlcov, a fost amendat de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării cu suma de 1.000 de lei pentru faptul de a fi publicat pe contul său de Facebook fişa medicală a unui protestatar. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Decizia CNCD poate fi atacată în isntanţă, la Curtea de Apel Bucureşti.

În luna septembrie, Vâlcov a publicat pe Facebook fişa medicală personală a unui protestatar din Piaţa Victoriei, numindu-l „sandilău”. 

„Ce avem noi aici?! Lider #rezist, sandilău cu acte-n regula. #sandynebunu #antifacontraromaniei #RezistesteAntifa“, a scris Vâlcov, alături de fotografia fişei medicale a lui Sandu Matei, în care la rubrica „diagnostic clinic“ se menţionează „tulburare polimorfă de personalitate“. Fişa medicală este datată 19 iunie 2006 şi are parafa unui medic primar, din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Sectorului 3 Bucureşti. La scurtă vreme însă administratorii Facebook au şters mesajul postat de Darius Vâlcov. Sandu Matei a precizat că, în acea perioadă, familia sa a trecut prin grele încercări. 

După ce postarea în cauză a fost ştearsă de cei de la Facebook acesta s-a plâns acuzând o conspiraţie: „#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist Postarea prin care arătam ca un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost stearsa”, a scris Darius Vâlcov.

Analiştii politici au criticat la acea dată estul lui Vâlcov. „Fapta este de o gravitate fără egal, deoarece provine de la unul dintre cei mai înalţi demnitari ai statului român, cu funcţie de ministru, care influenţează major soarta noastră. Din această poziţie are acces la fişele de observaţie şi istoricul medical al oricărui opozant politic sau cetăţean, din Sistemul informatic al CNAS, prin intermediul STS, SRI sau „al unei păsărici care îi lasă un document la uşă". Imaginaţi-vă că viitorul candidat de premier ar avea un copil cu disabilităţi sau cu un cancer - iar Guvernul înţelege să facă uz de aceste informaţii pentru a se perpetuă la putere", arată pe pagina sa de Facebook medicul Sorin Paveliu. El spune că mai multe instituţii ale statului ar trebui să se autosesizeze şi să ia măsuri.

„PSD a coborât sub orice nivel etico-moral care ar fi acceptabil în politică. Să nu ne arătam surprinşi pentru că asta se întâmplă când ai condamnaţi penal în Guvern. Doar nu ne închipuim că oameni care riscă să facă puşcărie pentru fapte de hoţie sau înşelătorie sunt oameni morali şi cinstiţi“, a declarat analistul politic Dan Ionescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite