Vâlcov l-a turnat pe Blaga la DNA. Schema de sifonare a banilor publici, conform mărturiei fostului primar al Slatinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL Vasile Blaga este arătat cu degetul de Darius Vâlcov drept artizanul licitaţiilor trucate de la Slatina, prin care firma Tehnologica Radion, care i-ar aparţine chiar fiicei lui Blaga, a câştigat mai multe lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare.

Informaţii incendiare din rechizitoriul DNA prin care Darius Vâlcov a fost trimis joi în judecată îl plasează pe liderul PNL Vasile Blaga în centrul mecanismului de corupţie demontat de procurori. Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov le-a povestit procurorilor cum a intervenit Vasile Blaga în licitaţiile pentru lucrările din Slatina.

Cel puţin aşa reiese din rechizitoriul prin care Vâlcov a fost trimis joi în faţa instanţei pentru a fi judecat sub acuzaţiile de trafic de influenţă, spălare de bani, şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Dacă va fi găsit vinovat, Vâlcov riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. În acelaşi dosar, procurorii i-au trimis în judecată pe Minel Florin Prina, fost primar al Slatinei, Lucian Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov), ambii plasaţi în arest la domiciliu, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, aflaţi sub controlul judiciar.

Cum ar fi intervenit Vasile Blaga

Concret, în actele trimise instanţei procurorii arată că, în cursul anului 2009, Darius Vâlcov, primar al Slatinei la acea vreme, a intervenit pentru ca firma Tehnologica Radion, administrată de Theodor Berna, să câştige mai multe licitaţii organizate de SC Compania de Apă Olt SA, companie controlată de Consiliul Local Slatina.

La acea vreme, Guvernul aprobase proiectul “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este Compania de Apă Olt SA. În schimbul ajutorului, Berna i-a promis lui Vâlcov 20% din valoarea contractelor. 

Intervenţiile la Darius Vâlcov în favoarea Tehnologica Radion ar fi fost făcute însă de copreşedintele PNL, Vasile Blaga.Atribuirea lucrărilor către firma lui Berna ca urmare a intervenţiei lui Vasile Blaga a fost confirmată chiar de Darius Vâlcov, dar şi de Minel Prina.

Vâlcov a declarat procurorilor că în 2009 a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal şi i-a spus, confidenţial, că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. Blaga i-ar fi explicat că alocarea fondurilor pentru acest proiect este condiţionată de câştigarea licitaţiilor de către firma Tehnologica Radion. Tot Vâlcov a spus că avea cunoştinţă despre faptul că Tehnologica Radion era condusă „din umbră” de către greii PDL de la acea vreme, „printre care se afla şi domnul Vasile Blaga”.

Contracte cu dedicaţie

În contextul acestei discuţii, arată anchetatorii, Darius Vâlcov ar fi primit de la Vasile Blaga numărul de telefon al lui Theodor Berna, spunându-i-se să-l contacteze şi că este aşteptat.

Întâlnirea dintre Vâlcov şi Berna ar fi avut loc la sediul firmei Tehnologica Radion, unde au fost puse la punct detaliile înţelegerii, inclusiv şpaga de 20% din contracte care urma să ajungă la primarul Slatinei de la acea vreme.

Ulterior, în perioada 2009-2010, în cadrul unor întâlniri regulate atât la sediul PDL, cât şi în Slatina, Vasile Blaga s-ar fi interesat despre firma patronată de Theodor Berna.

Declaraţile lui Darius Vâlcov privind implicarea lui Vasile Blaga în afacere au fost confirmat de Minel Prina, fost administrator public al municipiului Slatina. Astfel, Prina a declarat atât la audieri, cât şi la confruntarea cu Darius Vâlcov, că în anul 2009 acesta i-a spus că Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga şi că trebuie să ajute firma acestuia să câştige licitaţiile organizate de Compania de Apă Olt SA.

Caietul de sarcini măsluit

Astfel, Tehnologica Radion a câştigat fără probleme contractele pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, după ce membrii comisiei de licitaţie, la indicaţiile lui Darius Vâlcov, au măsluit condiţiile de eligibilitate din caietul de sarcini. Mai mult, deşi principalul criteriu de adjudecare era preţul cel mai mic, la niciuna dintre cele trei licitaţii Tehnologica Radion nu a îndeplinit această condiţie. Nu a contat nici faptul că societatea nu dispunea de specialişti şi nici de experienţă în domeniu. Firma lui Berna a avut chiar preţurile cele mai mari, arată procurorii în rechizitoriu.

Toate contestaţiile depuse de firmele concurente au fost respinse de comisia de licitaţie fără drept de apel. Darius Vâlcov ar fi netezit calea Tehnologica Radion inclusiv prin intervenţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Politicul, implicat în atribuirea contractelor

Procurorii anticorupţie mai arată în rechizitoriul trimis instanţei că cercetările făcute în acest caz au scos la iveală implicarea politicului în atribuirea contractelor publice.

„Cercetările efectuate pe parcursul urmăririi penale au devoalat implicarea factorului politic la nivelul deciziilor pe care autorităţile contractante trebuiau să le adopte la un moment dat, în legătură cu respectarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice cu prilejul atribuirii unor contracte de lucrări finanţate din fonduri europene”, se arată în rechizitoriu.

Vâlcov a confirmat implicarea lui Blaga şi la detectorul de minciuni

Darius Vâlcov a fost dus de anchetatori la testul poligraf unde a fost întrebat dacă Vasile Blaga este cel care l-a pus în legătură cu reprezentantul Tehnologica Radion. 

„Această posibilitate invocată de  Theodor Berna şi confirmată de inculpaţii Minel Prina şi Darius Vâlcov, pe de o parte, şi de alţi martori pe de altă parte, este cu atât mai credibilă cu cât cu prilejul testării poligraf  la întrebarea <<Minţi atunci când susţii că Vasile Blaga este cel care te-a pus în legătură cu Theodor Berna?>>, la care Darius Vâlcov a răspuns <<Nu>>, s-a constatat că răspunsul inculpatului nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat”, mai arată procurorii în rechizitoriu

Dosarul intră în camera preliminară

Acesta dosar a fost înregistrat miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi va fi dezbătut pentru început în camera preliminară. Faptele incriminate au fost comise în calitate de primar al municipiului Slatina.

"În 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări", se arată într-un comunicat al DNA.

Alături de Darius Vâlcov au fost deferiţi justiţiei Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina (primarul municipiului Slatina), Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu.

Potrivit site-ului ÎCCJ, infracţiunile reţinute de procurori în acest dosar sunt traficul de influenţă, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, evaziune fiscală. 

Darius Vâlcov se află în arest din 2 aprilie, el fiind acuzat de DNA de trafic de influenţă.

După ce a fost depistat şi s-a început urmărirea penală împotriva lui, fostul ministru le-a propus anchetatorilor să semneze un acord de recunoaştere a vinovăţiei, însă, a fost refuzat de procurori.

Chiar şi aşa Vâlcov a recunoscut în faţa procurorilor o parte din acuzaţiile care i se aduc, inclusiv că a primit 1,5 milioane de euro mită.

Muzeul secret al lui Darius Vâlcov

Pe timpul anchetei, procurorii au reuşit să transforme Direcţia Naţională Anticorupţie într-un adevărat muzeu de artă după ce, în urma mai multor percheziţii, făcute la apropiaţi ai fostului ministru, au găsit 101 tablouri care i-ar aparţine şi pe care le-a dat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele său.

Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor.

Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.

Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.

Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative.

Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc.

Numai în 2013, Darius Vâlcov ar fi investit peste un milion de lei (peste 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite