UPDATE Instanţa supremă refuză orice amânare în procesul în care se judecă apelul la condamnarea lui Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă judecă marţi un nou termen în procesul în care Darius Vâlcov, fostul consilier al premierului Dăncilă, contestă condamnarea la 8 ani de închisoare pentru fapte de corupţie dictată în primă instanţă. La primul termen instanţa i-a acordat o amânare de 2 luni de zile pentru a-şi angaja avocat. Azi a refuzat orice altă amânare. În sala de şedinţă, ca procuror de caz, a intrat Elena Grecu cea care a fost şi la Dragnea.

UPDATE Următorul termen a fost stabilit pentru data de 17 septembrie.

UPDATE Apărarea solicitase un nou termen în dosar pe motiv că două dintre judecătoarele care au fost numite în completul iniţial, Ioana Bogdan şi Gianina Arghir, sunt în concediu, fiind înlocuite de alţi doi judecători. 

O amânare a solicitat şi procurorul DNA, Elena Grecu, pe motiv că are nevoie de timp pentru a lua la cunoştinţă de motivele de apel depuse de Darius Vâlcov.

Instanţa a respins şi solicitarea procurorului de amânare, dându-i acestuia 30 de minute pentru a studia dosarul.

Procurorul Elena Grecu a reprezentat DNA şi la ultimele termene ale lui Liviu Dragnea. Este un magistrat tânăr care a candidat şi la şefia DNA. A fost însă refuzată de ministrul de atunci, Tudorel Toader.

UPDATE Adrian Georgescu, avocatul lui Darius Vâlcov, a invocat nelegalitatea compunerii completului de 3 judecători care l-a condamnat în primă instanţă pe fostul ministru de Finanţe la 8 ani de închisoare, susţinând că acesta nu era specializat pe corupţie. Totodată, apărătorul a cerut şi audierea unor martori, printre care şi a denunţătorului din dosar, Theodor Berna.

Avocatul a solicitat audierea fostului lider liberal, Vasile Blaga, pe motiv că acesta a fost cel care l-a pus în contact pe Darius Vâlcov cu Theodor Berna, denunţătorul din dosar.

"Emiterea unei adrese la DNA şi alta la SRI să fie solicitat să se comunice instanţei informţaii cu privire dacă au existat activităţi comune şi au primit caracter de probă şi au fost folosite de organele de urmărire penală în sesizarea instanţei. Să se arate cine a pus în executare mandatele tehnice. Să se spună dacă au existat comunicări între DNA şi SRI cu caracter clasificat", a mai cerut avocatul lui Darius Vâlcov.

Avocatul a cerut şi emiterea unei adrese către DNA şi SRI ca să se comunice informaţii cu privire la eventualitatea în care au existat activităţi comune în dosar şi care au fost folosite în instanţă. În plus, potrivit G4media, avocatul cere punerea la dispoziţie a suportului optic ce conţine declaraţia lui Vâlcov din martie 2015 şi vizionarea în şedinţa publică. Georgescu susţine că, în cadrul declaraţiei de atunci, Darius Vâlcov a recunoscut faptele şi a vrut încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei şi, de asemenea, a solicitat să fie dus la şefa DNA la momentul respectiv, Laura Codruţa Kovesi.

„În ceea ce priveşte solicitarea adresată DNA pentru precizarea legată de sprijinul tehnic acordat de SRI, nu am niciun motiv să mă opun. Consider că este inutilă emiterea unei adrese către SRI. Cred că înscrisurile de interceptare nu lasă loc de interpretări, ele au fost făcute de aparatul tehnic al DNA”, a fost răspunsul procurorului DNA. Procurorul a susţinut că audierea lui Vasile Blaga nu este utilă acestei cauze, întrucât Vâlcov a formulat un denunţ împotriva lui Vasile Blaga, care a fost ulterior clasat.

Darius Vâlcov nu s-a prezentat la primul termen din acest dosar, fiind reprezentat de un avocat din oficiu care a cerut o amânare pentru ca fostul primar al Slatinei să-şi angajeze avocat şi să-şi pregătească apărarea. 

Decizia de condamnare a fostului consilier al premierului Dăncilă a fost dată în februarie 2018, însă cei trei judecători ai completului au întârziat un an cu redactarea motivării sentinţei.

Istoricul dosarului

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-ar fi contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Darius Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion, arata DNA.

Astfel, Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului 'Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt', fiind semnate contracte, cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, de 78.201.552 lei. Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie-martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totala de 1.200.000 lei (in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii, spun procurorii.

Magistratii arata ca, in perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Valcov ar fi primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totala de 2.500.000 lei (in 5 transe a cate 500.000 lei fiecare).

Urmărit penal de DIICOT în dosarul publicării protocolului secret

DIICOT a început urmărirea penală in personam faţă de Darius Vâlcov pentru infracţiunea de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională (articolul 407 din Codul penal, alineatul 3). Urmărirea penală in personam a fost începută de DIICOT pe 27 februarie 2019, iar de atunci Vâlcov a fost citat de două ori la DIICOT, o dată, în martie şi a doua oară, în aprilie. De fiecare dată, a refuzat să facă declaraţii, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Pe 23 august, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) la data de 7 decembrie 2016. Potrivit articolului 407 din Codul penal, alineatul 3, „divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care ia cunoştinţă de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani”. Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a SRI din data de 28 august 2018.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite