Danileţ: Preşedintele ne-a chemat la consultări pe legile justiţiei, nu pe referendum, în virtutea calităţii lui de mediator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto David Muntean
Foto David Muntean

Judecătorul Cristi Danileţ precizează că preşedintele Klaus Iohannis a chemat la consultări judecătorii şi procurorii pe legile justiţiei, nu pe referendum, în virtutea calităţii lui de mediator, fiind îngrijorat că legile s-au modificat pentru a uşura situaţia juridică a unor personaje.

„Preşedintele ne-a chemat la consultări pe legile justiţiei, nu pe referendum, în virtutea calităţii lui de mediator. Am fost 20 de judecători şi procurori, reprezentând asociaţiile şi instituţiile din justiţie. Preşedintele e îngrijorat că legile s-au modificat pentru a uşura situaţia juridică a unor personaje. I-am împărtăşit opinia, arătând că asaltul asupra justiţiei a început în anul 2012 odată cu sancţionarea fostului premier şi a culminat cu anul 2017 prin OUG 13. Am spus că e necesară prezenţa Preşedintelui României la CSM, i-am sugerat să conteste la Comisia de la Veneţia legile ce contrazic standardele europene, să provoace CCR să soluţioneze conflictele dintre autorităţile statului”, a precizat Cristi Danileţ pe contul său de Facebook, la finalul discuţiilor.

Danileţ a spus că a arătat că modificările succesive au vizat preluarea controlului asupra justiţiei penale, eliminarea instrumentelor cu care operează procurorii şi judecătorii, că nimeni nu e interesat decât de domeniul penal, poliţia judiciară este ineficientă, DNA e trecut pe linie moartă, SIIJ este pentru terorizat magistraţii, domeniul justiţiei juvenile este ignorat complet.

„Am subliniat că de cinci săptămâni judecatori şi procurori sunt în protest, dar nimeni nu e interesat de acest lucru - doar Preşedintele ne-a invitat la Cotroceni şi câteva zeci de magistraţi se vor deplasa la Bruxelles săptămâna viitoare”, mai scrie judecătorul.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, de la ora 17.00, consultări cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar.

Marţi, preşedintele s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pe justiţie. La ieşirea de la discuţii, unii dintre participanţi au afirmat că preşedintele s-a aşezat la masă şi a spus: ”Sunt hotărât să convoc referendumul”.

Scrutinul ar urma să aibă loc în ziua alegerilor europarlamentare, iar întrebarea ar urma să fie făcută publică până în 4 aprilie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite