Daniel Morar: „Kovesi nu are CV anticorupţie. Şeful DNA ar trebui numit din rândurile procurorilor instituţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Morar consideră că Laura Kovesi este o propunere nepotrivită pentru DNA FOTO Adevărul
Daniel Morar consideră că Laura Kovesi este o propunere nepotrivită pentru DNA FOTO Adevărul

Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, consideră că Laura Codruţa Kovesi nu este o propunere potrivită pentru şefia DNA, întrucât aceasta nu are un „CV anticorupţie”. Totodată Morar şi-a exprimat convingerea că noul şef al procurorilor anticorupţie ar trebui să fie numit din rândurile instituţiei.

Morar a sublinit că performanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie se datorează procurorilor DNA şi judecătorilor de caz şi nimănui altcuiva, astfel că e firesc ca noul şef al acestei instituţii să provină din rândurile procurorilor performanţi. Analizând activitarea lui Kovesi, Morar a concluzionat că aceasta nu are „CV anticorupţie”.

„Toată performanţa anticorupţie se datorează procurorilor DNA şi apoi judecătorilor de caz, nimănui altcuiva, nici procurorului general, nimănui altcuiva. Şi atunci nu e normal să nu apreciezi acest lucru. (...) Una din cerinţele Comisiei Europene - că am acceptat un mecanism - a fost ca, cel care urmează să fie procuror şef al DNA, să aibă expertiză şi performanţă în anticorupţie, să aibă un CV în anticorupţie. Doamna Kovesi nu are aşa ceva. A fost procuror general al României. Nu a avut atribuţii în activitatea investigativă. Prin urmare, eu nu spun că nu poate să ocupe această funcţie. Orice om care a împlinit zece ani vechime în Ministerul Public poate să ocupe această funcţie. Ideea este că noi trebuie să-i alegem pe cei care au făcut performanţă în anticorupţie la DNA şi pe cei care au făcut performanţă în combaterea crimei organizate la DIICOT, iar la Parchetul General pe cei care pot fi de oriunde”, a mai spus Daniel Morar. 

Şefia DNA ar trebui să revină unui procuror anticorupţie

„Eu nu am o miză personală şi ar trebui să îmi fie indiferent cine este şef la DNA, şef la DIICOT şi şef la Parchetul General. Dar nu îmi este indiferent, mai ales cine este şef la DNA. Am condus această instituţie timp de şapte ani şi jumătate, ştiu ce au făcut acei procurori şi mi se pare absolut inadmisibil ca nici unul din numele vehiculate să nu provină de la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil să fie propus la DNA, la nivel de zvon, un om care nu a lucrat la DNA. Vorbesc de doamna Kovesi sau cine o fi, pentru că, dacă DNA a performat în aceşti ani, acest lucru se datorează doar procurorilor DNA şi nu altcuiva”, a declarat Morar.

Daniel Morar a explicat că mesajul trimis de oficiali în interiorul DNA este unul demoralizant, întrucât procurorii anticorupţie sunt trimişi să rişte totul pentru a instrumenta cazuri grele şi complicate de corupţie, care includ oameni de cel mai înalt rang, însă nu sunt şi recompensaţi.

„Ce mesaj le transmitem procurorilor din DNA? Niciuna din cele cinci funcţii despre care vorbim astăzi nu este ocupată de unul din procurorii DNA. Ce le spunem? Pot să facă dosare cu miniştrii-parlamentari, pot să lupte, să-şi pună totul în joc, dar nu sunt luaţi în consideraţie pentru nimic?”, a declarat Morar la România TV.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite