Daniel Morar, acuzat de abuzuri grave şi eşecuri profesionale de Asociaţia Magistraţilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Magistraţilor din România cere preşedintelui Băsescu revocarea decretului de numire a lui Daniel Morar la CCR         FOTO Adevărul
Asociaţia Magistraţilor din România cere preşedintelui Băsescu revocarea decretului de numire a lui Daniel Morar la CCR         FOTO Adevărul

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) cere preşedintelui Traian Băsescu revocarea decretului de numire a lui Daniel Morar la Curtea Constituţională, acuzându-l pe procuror de eşecuri profesionale şi abuzuri grave, precum şi de necunoaşterea normelor juridice internaţionale şi a Constituţiei.

AMR a trimis, miercuri, preşedintelui Traian Băsescu o plângere administrativă prealabilă în care cere „revocarea în tot“ a decretului privind numirea lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pe motiv că actul este „nelegal“.

Potrivit AMR, Daniel Morar nu îndeplineşte condiţia de legalitate a înaltei competenţe profesionale.

„Sunt astfel de notorietate publică trei cazuri în care domnia sa, ca procuror, a încălcat grav normele juridice internaţionale convenţionale şi, prin acestea, dispoziţiile constituţionale referitoare la raporturile dintre dreptul naţional şi dreptul internaţional“, se mai arată în plângerea administrativă prelabilă trimisă preşedintelui.

AMR precizează că cele trei cauze sunt Liviu Ciupe - arestat şi trimis în judecată nelegal, fiind ulterior achitat şi obţinând despăgubiri de la instanţele naţionale, Viorel Burzo - arestat şi interceptat ambiental ilegal, aspecte constatate printr-o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi Corneliu Bârsan - căruia i-a fost negată imunitatea şi faţă de care s-au trimis informaţii false în actele adresate Curţii Europene a Drepturilor Omului şi semnate de Daniel Morar, aspecte constatate în decizia CEDO şi în scrisoarea transmisă şefului Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei.

"Aceste eşecuri profesionale şi abuzuri grave ale domnului Daniel Morar dovedesc grava necunoaştere a normelor juridice internaţionale convenţionale direct aplicabile în dreptul intern român şi a Constituţiei României, prin urmare domnia sa nu îndeplineşte condiţia de legalitate a numirii sale ca judecător la Curtea Constituţională, constând în înalta competenţă profesională", se mai arată în documentul citat.

Pe 25 martie, Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând din 9 iunie.

Daniel Morar anunţa că a decis să se retragă din funcţia de prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. El spunea atunci că în momentul în care preşedintele şi premierul îţi spun că rămânând în fruntea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, împiedici numirile în Ministerul Public trebuie să pleci.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite