Dana Gârbovan: Procurorul General are obligaţia de a investiga cu celeritate fiecare dezvăluire, nu de a găsi scuze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Gârbovan
Dana Gârbovan

Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, susţine că spune că Procurorul General are obligaţia faţă de fiecare cetăţean al României de a da socoteală şi explicaţii cu privire la absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are în subordine.

”Procurorul General, domnul Augustin Lazar, are obligaţia nu de a găsi mereu scuze şi de a emite slogane despre “penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spaţiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea. Aceasta este practica în orice ţară democratică şi reţeta de succes pentru a menţine credibilitatea oricărei instituţii: dacă acuzaţia se dovedeşte nereală, dovedeşti că ai mecanisme de verificare şi control care funcţionează în timp util, dar dacă acuzaţia se dovedeşte a fi reală, poţi lua măsuri pentru a opri abuzurile la timp, fără a discredita iremediabil o instituţie”, a declarat judecătoarea într-un interviu acordat publicaţiei România Liberă.

În opinia magistratului, dezvăluirile presei cu privire la presupusele abuzuri ale procurorilor apărute în presă în ultimul an trebuie investigate cu cea mai mare seriozitate pentru că, în cazul în care acestea se dovedesc a fi adevărate, „ar reprezenta un real atac la statul de drept şi democraţia din România”.

”Or, ceea ce vedem că e dezvăluit de presă în ultimul an, cu privire în special la practicile procurorilor DNA, nu are legătură nici cu interesul societăţii ori apărarea ordinii de drept, nici cu apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezenţa unor fapte de o gravitate excepţională, ce reprezintă un real atac la statul de drept şi democraţia din România, compromiţând însăşi justiţia şi lupta anticorupţie”, spune Dana Gârbovan.

Judecătoarea atrage atenţia că în dezbaterea publică există tendinţa ca, în cazul dezvăluirilor despre practicile abuzive ale procurorilor, unele voci să caute să mute discuţia „de la fond, la formă”.

”Este usor de observat cum, de fiecare dată când apar dezvăluiri publice despre practicile abuzive ale procurorilor, sunt voci care mută discuţia de la conţinut, de la fond, la formă: de ce au ieşit acum înregistrările, sunt livrate cu rea credinţă, protejează interese personale, sunt atacaţi procurorii DNA pentru că "îşi fac treaba" etc. Şi, bineînţeles, aceleaşi voci ne asigură că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de "penali"”, arată Gîrbovan.

Magistratul spune că o asemenea abordare este nu doar greşită, ci de-a dreptul distructivă, compromiţând pe termen mediu şi lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticoruptie.

”Dacă se dovedeste a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României şi al Marii Britanii se bazează pe denunţuri inventate de procurorii DNA, aşa cum transpare din înregistrările prezentate de presă în seara zilei de 21 februarie, evident că te întrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare şi ce garanţii de credibilitate mai există că anchetele anticorupţie au fost şi sunt făcute cu respectarea strictă a legii, aşa cum se clamează?”, a susţinut Dana Gârbovan.

”"Penal" sau monument de moralitate, sărac sau bogat, Stat sau cetăţean – este irelevant; toţi sunt egali în faţa legii şi a justiţiei, vocea fiecăruia trebuind a fi, deopotrivă, ascultată.Aşa ar trebui să fie, deoarece realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăşi idea de justiţie, chiar şi la nivel de mentalitate. Cu cât o instituţie sau o persoană are o putere mai mare, cu atât aceasta trebuie să fie verificată mai temeinic, este regula ce se practică în ţările cu democraţii consolidate. Exact cum spunea preşedintele american Ronald Reagan: “trust, but verify” (ai încredere, dar verifică)”, a susţinut Dana Gîrbovan referindu-se la cerinţa fundamentală de imparţialitate a Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite