Dan Voiculescu, scrisoare către Tudorel Toader: „Aştept de la dumneavoastră o justă reparaţie morală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu  FOTO Mediafax
Dan Voiculescu  FOTO Mediafax

Afaceristul Dan Voiculescu i-a transmis ministrului Justiţiei o scrisoare în care îi arată că are dreptul la zile reduse din pedeapsă chiar dacă a fost eliberat condiţionat. Tudorel Toader declarase săptămâna trecută că deţinuţii care au fost eliberaţi anterior intrării în vigoare a recursului compensatoriu nu pot beneficia de lege.

Scrisoarea lui Dan Voiculescu a fost postată pe blogul acestuia, într-o postare intitulată „Nimeni nu este mai presus de lege”. Potrivit acestea, mesajul a fost înregistrat la Registratura Ministerului Justiţiei pe data de 6 noiembrie. Asta în condiţiile în care Dan Voiculescu a cerut instanţei să beneficieze de noua lege, deşi a fost eliberat anterior.

Mogulul arată că el a stat 3 ani de zile în penitenciar, în condiţii pe care normele europene le cataloghează ca fiind necorespunzătoare sau alteori, inumane. „Dreptul meu de a beneficia de acele zile care se scad din pedeapsă este incontestabil”, susţine Voiculescu.  „Aştept de la dvs o justă reparaţie morală", spune Voiculescu, pe blog. 

Toader: „Să le dăm o compensaţie financiară”

Ministrul Justiţiei a declarat vineri că deţinuţii care au fost eliberaţi anterior intrării în vigoare a recursului compensatoriu nu pot beneficia de lege.

"Liberarea înseamnă să-l scoţi din penitenciar. Dacă e liber, de unde să-l mai scoţi? Nu poţi să-i dai liber dacă deja a ieşit. Există o altă ipoteză a celor multe mii de deţinuţi care au cauze aflate la CEDO, suspendate ca urmare a deciziei pilot. Alora nu ai cum să le mai dai zile compensatorii că sunt acasă. Cu ei se va pune problema dacă nu cumva trebuie să procedăm precum bulgarii, ungurii să le dăm o compensaţie financiară pentru fiecare zi de detenţie în condiţii necorespunzătoare", a declarat ministrul Justiţiei.

Mesajul lui Dan Voiculescu, integral:

„Cu toată consideraţia pentru pregătirea dvs. academică, vreau să vă precizez că într-un stat de drept legea este valabilă pentru toţi, fără privilegii şi fără discriminări (aşa cum spune art. 16 din Constituţie). 

image

În consecinţă, atâta timp cât există o lege în vigoare care acordă 6 zile pe lună reducere din pedeapsă pentru detenţia în condiţii necorespunzătoare din penitenciarele româneşti, nu văd sensul precizărilor dvs. publice.

Vă aduc la cunoştiinţă că eu am stat 3 ani de zile în penitenciar, în condiţii pe care normele europene le cataloghează ca fiind necorespunzătoare sau alteori, inumane.

Dreptul meu de a beneficia de acele zile care se scad din pedeapsă este incontestabil.

Dacă afirmaţiile făcute se bazează pe dorinţa dvs. de a păstra distanţa faţă de o persoană eliberată condiţionat, aş putea să înţeleg, altfel nu.

Vă precizez că în baza unei decizii irevocabile, sunt un cetăţean care beneficiază de toate drepturile prevăzute de Constituţie, evident mai puţin de cele interzise prin Decizia 888 din 08.08.2014 pronunţată de doamna Camelia Bogdan. Este vorba de interdicia de a fi ales sau numit, şi de a conduce o societate comercială, decizii pe care le respect.

Aştept de la dvs o justă reparaţie morală."

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite