Dosarul „Şantajul Antenelor”. Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a primit 3 ani de închisoare cu executare. Dan şi Camelia Voiculescu, 2 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au anunţat joi prima decizie în dosarul „Scandalul de la Antene”, în care directorul trustului, Sorin Alexandrescu, este acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS & RDS. În acest dosar, omul de afaceri Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia, sunt acuzaţi de complicitate la şantaj. Pentru asta, ambii au primit doi ani de închisoare: primul cu executare, Camelia cu suspendare.

Omul de afaceri Dan Voiculescu a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru complicitate la şantaj.

În cazul lui Voiculescu, instanţa a decis contopirea pedepsei din dosarul „Scandalul de la Antene” cu cea de 10 ani de închisoare primită în dosarul „ICA” şi a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 10 ani, fără a acorda un spor de pedeapsă.

De asemenea, instanţa a amendat Antena TV Group cu 350.000 de lei pentru şantaj.

Camelia Voiculescu a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la şantaj.

În cazul lui Sorin Alexandrescu, instanţa a dispus o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru şantaj.

George Matiescu, director general Intact Publishing, acuzat de DNA de complicitate la şantaj, a fost achitat.

De asemenea, Intact Publishing şi Antena 3 au fost achitate de acuzaţiile de şantaj.

Şerban Pop, fost şef al Fiscului, a primit 2 de închisoare cu executare pentru folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Decizia de joi a Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat deja că va ataca această sentinţă.

De altfel, Intact Media Group a emis joi un comunicat de presă în care precizează că va ataca decizia instanţei.

„Intact Media Group a luat act de decizia Curţii de Apel de astăzi, 12 mai 2016. Vom contesta hotărârea instanţei, convinşi fiind de justeţea probelor noastre”, se arată în documentul citat.

DNA a cerut pedepse cu executare

La ultimul termen, procurorii au cerut pedepse de cel puţin cinci ani de închisoare cu executare pentru conducerea Antena Group şi pentru fostul preşedinte al Fiscului, Şerban Pop, pentru şantaj la adresa reprezentanţilor companiei RCS & RDS.

Pe 13 aprilie a avut loc ultimul termen în acest dosar. Magistratul a dat cuvântul, pentru pledoariile finale, procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi avocaţilor din dosar. 

Astfel, procurorul de caz a cerut schimbarea încadrării juridice în cazul Antena 3 şi Antena Group şi a cerut reţinerea infracţiunii de şantaj nu doar cea prevăzută de Codul Penal, ci şi varianta prevăzută de Legea 78/2008 privind combaterea infracţiunilor de corupţie. Este vorba de infracţiunea de şantaj în legătură cu fapte de corupţie, mai exact, o infracţiune agravantă. 

Mai mult, acuzarea a depus un extras dintr-o lucrare ştiinţifică scrisă de Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Dan Voiculescu, în care avocatul include printre organele de cercetare judiciară Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

 

Ce spun procurorii

Potrivit procurorilor, „în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns pe Ion Bendei, administratorul RCS-RDS, să semneze un contract în condiţii prestabilite şi impuse de el“.

În plus, Sorin Alexandrescu, director general al Antena Group, i-ar fi spus lui Bendei că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că în acest scop va fi realizată o anchetă jurnalistică.

„Sorin Alexandrescu a fost sprijinit de Antena Group, Antena 3 şi Intact Publishing în activitatea de şantajare a părţii vătămate. L-a ameninţat că va demara o campanie media împotriva sa, care însă poate fi stopată dacă se semnează un contract de 6,48 milioane de euro pe an de redifuzare a canalelor Antena Group. S-a recurs la atacuri media. Publicaţia Jurnalul National a fost folosită în demers pentru a mări presiunea”, spun procurorii.

În dosarul privind scandalul de la Antene, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis pe 1 octombrie 2013 trimiterea în judecată a mai multor persoane: directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, omul de afaceri Dan Voiculescu, fiica fondatorului Partidului Conservator, Camelia, aproape toată conducerea Antena TV, preşedintele ANAF de la acea dată, Şerban Pop şi directorul general al Intact Publishing, George Matiescu.

Anchetatorii susţin că, pe parcursul anchetei, Sorin Alexandrescu ar fi încercat să îi acopere pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia.

Potrivit DNA, Dan Voiculescu este acuzat, alături de fiica sa Camelia, de complicitate la şantaj, în timp ce Sorin Alexandrescu este acuzat de şantaj.

Pe aceeaşi temă:

Scandalul de la Antene. Dan Voiculescu şi fiica sa află pe 12 mai sentinţa în dosarul în care sunt acuzaţi de şantaj

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite