Dan Voiculescu şi misterul celor 11 lucrări ştiinţifice redactate în celulă: a scris o pagină în două minute. „Dom' profesor“ rămâne după gratii UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu
Dan Voiculescu

Cererea lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată a fost respinsă, marţi, 13 decembrie, de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 5. Asta, după ce Comisia de liberare conditionată a Penitenciarului Rahova a amânat pentru 10 luni discutarea eliberării condiţionate. Voiculescu s-a adresat direct instanţei şi a cerut punerea în libertate.

UPDATE 20.50 Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au respins ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de Dan Voiculescu. Ca termen de reiterare a cererii a fost fixată data de 24 septembrie 2017. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile.

Update  Judecătoria Sectorului 5 a rămas în pronunţare pe cererea făcuă de Dan Voiculescu, privind solicitarea de eliberare condiţionată.

Procurorul DNA a analizat toate manuscrisele celor 11 cărţi care ar fi fost scrise de Dan Voiculescu şi în baza cărora acesta a primit 330 de zile de câştig. Acesta a susţinut că există mai multe tipuri de scris.
„Una afirmă şi alta face în înscrisurile sale. Una dintre cărţi are mai multe pagini decât manuscrisul. Manuscrisele nu sunt cu adăugiri sau ştersături”, a arătat procurorul DNA.

Anchetatorul a depus decizia Judecătoriei în cazul lui George Copos prin care i-a respins eliberarea condiţionată pe motiv că manuscrisele nu prezintă corecturi.

Avocat: „Nu poate pune la îndoială pregătirea academică”

Avocatul lui Voiculescu a  depus o postare de pe blog din septembrie 2016 în care clientul său recunoştea ca a făcut şi greşeli. El a arătat că pe 25 noiembrie 2016 Comisia din penitenciarul Rahova a decis în unanimitate ca a fost îndeplinită fracţia impusa de lege chiar dacă a votat ca scopul pedepsei nu a fost atins. „Cred ca şi a depăşit atribuţiile”, a precizat aocatul.

„Voiculescu a dat dovezi temeinice de îndreptare prin raporturile cu ceilalţi deţinuţi. A cerut sa iasă la munca. Nu a fost niciodată sancţionat disciplinar deci a dat dovezi temeinice de îndreptare. A scris 27 de cărţi până să intre în penitenciar. Scrie cărţi de o viata. Nimeni nu poate pune la îndoială pregătirea academica a d-lui Voiculescu. Discutam de profesorul universitar Voiculescu. A ieşit la pensie de la ASE”, a spus avocatul.

Procuror DNA: Lucrările nu-i aparţin lui Voiculescu. Cum a putut sa scrie, în 12 luni, 11 lucrări?  Nu au fost identificate programul de lucru şi tabelul de pontaj pentru cartea „Omenirea încotro?”. La fel pentru „Economia Românească”. Pentru alta lucrare există program de lucru. Îndeosebi sâmbăta şi duminică. 12 ore pentru a scrie 180 de pagini.  Alta lucrare, 25 de ore pentru 220 de pagini. 73 de ore şi peste 2000 pagini de manuscris în total. Scrie în 2 minute o pagina. Este imposibil sa scrii atât. Va rog sa aveţi în vedere ca aceste lucrări nu au fost scrise. Am cerut penitenciarului sa ne dea bibliografia studiată de petent. Toate sunt după februarie 2016, în condiţiile în care multe lucrari au fost scrise în 2014 şi 2015. Nu a avut acces la calculator. Cărţile nu au fost redactate în penitenciar şi va cer sa înlăturaţi aceste zile din câştig. Exista 13 programe la care Dan Voiculescu a participat. Dar nu au fost finalizate. Fie nu a avut prezenţa minim 75 la suta , fie nu a luat calificativul minim. Nu a trecut de la regimul închis la cel semideschis.

Procurorul chiar a citit dintr-o carte a lui Dan Voiculescu, „A Patra cale”: „S- au prădat zeci de miliarde de euro din ‘90 încoace, noi consideram ca toate pagubele ar trebui recuperate de la cei vinovaţi.  Considerăm ca trebuie aduse modificările legislaţiei şi corupţii sa nu se bucure de prejudiciile pe care le au adus şi ar trebui sa nu se bucure de prescriere sau graţieri".
 

Procuror DNA: Vă rog sa aveţi în vedere că nu s a recuperat prejudiciu, chiar ce spune în această carte petentul. Apreciem că nu se poate dispune eliberarea condiţionată.
Judecător: Vă rog să indicaţi unde aţi observat diferenţe de scris între manuscrise
Procuror DNA: Eu aşa apreciez, ca este scrisul mai multor  persoane.
Avocat: În ceea ce priveşte recuperarea prejudiciului, va reamintesc că s -au confiscat toate bunurile din dispoziţia instanţei.

Dosarul a rămas în pronunţare.

A doua suspendare a procesului

Ora 12.00 Judecătoria a  suspendat, încă o dată, pentru ora 16.00, în procesul în care Dan Voiculescu cere eliberarea condiţionată. Procurorul DNA a cerut mai mult timp pentru a putea studia manuscrisele celor 11 lucrări ştiinţifice publicate de Dan Voiculescu în penitenciar. Avocaţii lui Dan Voiculescu au depus la instanţă mai multe cutii cu manuscrise şi lucrări scrise de Voiculescu din 1974 până în 2016, pe care le-au cărat cu un căruţ.

Iniţial, procurorul DNA a cerut un nou termen să studieze manuscrisele şi a ţinut să fie neapărat adus în instanţă Dan Voiculescu.

Avocat: Nu consider necesară aducerea condamnatului în faţa instanţei. Vă cer să fie respinsă cererea de obligare a lui Dan Voiculescu sa apară în faţa instanţei. A fost legal citat, a notificat instanţa ca nu vrea să fie adus.
Judecător: Se respinge cererea de amânare pentru aducerea inculpatului. Dreptul de a compărea în faţa instanţei este relativ. Petentul a optat să nu îl exercite.
Procuror DNA: În nota interna de la finalul lui decembrie 2015 există constatată o diferenţă de 30 de zile în plus în aplicaţie în favoarea lui Dan Voiculescu. Au fost introduse din eroare în august 2015 de către un agent de penitenciare. Va rog să cerem la penitenciar să lămurească dacă acele zile au fost excluse sau nu.
Avocat: DNA încearcă să amâne procedura, de aceea tot face cereri. Vă rog să respingeti. Comisia nu a dat aviz negativ pentru că nu s-a împlinit fracţia, ci pentru că nu s-a împlinit scopul pedepsei.
Procuror DNA: Vreau să depun un pasaj dintr-una dintre cărţile lui Dan Voiculescu, o să mă folosesc de el în concluzii.

Prima suspendare a procesului

Ora 10.00 Judecătoria Sectorului 5 suspendat iniţial, pentru o oră, discutarea cererii de eliberare condiţionată făcută de Dan Voiculescu. Avocaţii mogulului trebuie să depună în acest timp manuscrisele celor 11  lucrări ştiinţifice scrise de Voiculescu în penitenciar. Mogulul  nu a vrut să fie prezent la proces şi a rămas în celula de la Rahova. În sala de judecată este prezentă fata acestuia, Camelia Voiculescu.

Procurorul DNA arată că penitenciarul Rahova  nu s-a conformat şi-a înaintat doar o parte din actele cerute de instanţă. „Penitenciarul nu a dat lista cu toate cărţile primite de condamnat la vizită, cerem amendarea penitenciarului. Am cerut totodată ataşarea la dosar a manuscriselor tuturor cărţilor scrise în detenţie. Cerem si depunerea notei interne întocmită de fostul director ANP, Cătălin Bejan din 29 decembrie 2015, în care se analizează mai multe lucrări, printre care şi Dan Voiculescu, în care se constată o serie de deficienţe”.

„Voiculescu nu şi-a descoperit vocaţia după încarcerare”

Avocatul lui Dan Voiculescu arată că nu înţelege care este teza probatorie, dar în jumătate de oră poate să vă pun la dispoziţie câte un dosar cu fiecare lucrare - manuscris, cereri, documente studiate, bibliografie,  de exemplu.

„Dacă cineva pune la îndoială caracterul ştiinţific al lucrărilor, atunci DNA ar trebui să se sesizeze pentru fals. Nu s-a întâmplat asta. Caracterul poate fi dovedit prin acte din care reiese că dl. Voiculescu nu şi-a descoperit vocaţia după încarcerare, înainte de condamnare a scris 27 de cărţi, una fiind premiată de Academia Română”, a precizat avocatul. Acesta a cerut respingerea cererii DNA de depunere a noi documente.

„Nu au fost descoperite fişe de pontaj”

Procuror DNA: „Cred că dl avocat nu a înţeles teza probatorie. Eu nu am pus în discuţie caracterul ştiinţific. Lucrările trebuie să ateste că nu sunt scrise de altcineva şi ca au fost scrise în penitenciar, nu în altă parte. Asta trebuie să constat din manuscrise şi din actele de pe penitenciar. Dumneavoastră vi s-a răspuns că pentru multe lucrări nu au fost descoperite fişe de pontaj. Vi se dă o explicaţie puerilă. Abia apoi, daca avem aceste lucruri, putem discuta despre caracterul ştiinţific”.

Avocat: Vă putem depune şi fişele de pontaj.

Procuror DNA: Noi cerem termen pentru a vedea aceste acte, pentru a le studia.
Avocat: Iată, avem o cerere din 3 mai 2016 când se cere aprobare pentru primirea a şase cărţi de specialitate si beletristica, avem o solicitare din aceeaşi lună, pentru alte cărţi.
Procuror DNA: Astea sunt cereri de anul ăsta, noi le vrem pe cele din 2014 si 2015.

Judecătorul a respins emiterea unei noi adrese către penitenciarul Rahova pentru a se depune cererile de aprobare a aducerii cărţilor. Instanţa a decis respins cererea de adresa la ANP pentru nota lui Cătălin Bejan, pe care o poate depune procurorul DNA.

„Instanţa apreciază că este utilă depunerea manuscriselor, dar nu şi copii ale cărţilor. Aveţi o oră să depuneţi cărţile, apoi reprezentantul DNA le poate studia”, arată Judecătoria Sectorului 5.
 

Raportul Comisiei

„Scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare pentru spălare de bani, nu a fost atins”, au stabilit în unanimitate, pe 25 noiembrie, cei 6 membri ai Comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova. Comisia a decis amânarea liberarării condiţionate a mogulului cu 10 luni, până la data de 24 septembrie 2017. Potrivit unor surse judiciare, Comisia a atras atenţia că Voiculescu (70 de ani) a executat efectiv o perioadă foarte mică, de doar 841 de zile, din condamnarea totală de 3.653 de zile.
Concret, mogulul nu a executat nici măcar un sfert din pedeapsa de 10 ani.

Deoarece are peste 60 de ani, Voiculescu se poate libera condiţionat după ce a executat o treime din pedeapsă, adică 1.217 zile. Pe hârtie, el şi-a făcut fracţia necesară, după ce a adunat, la cele 841 de zile executate efectiv, mai multe zile câştigate prin diverse activităţi. Este vorba de 330 de zile câştigate ca urmare a publicării a 11 lucrări ştiinţifice şi 49 de zile câştigate deoarece a muncit la curăţenie în interiorul penitenciarului Rahova.

„Faptul că o parte însemnată din fracţia minimă legală este reprezentată nu din zile efectiv executate, ci de zilele câştigate ca urmare a publicării unor lucrări ştiinţifice şi a muncii prestate (379 zile din fracţia de 1.217 de zile)”, este unul dintre motivele pentru care Comisia a amânat liberarea condiţionată, potrivit unor surse judiciare.

Când expiră de fapt condamnarea: 7 august 2024

Un alt motiv pentru care Comisia a respins liberarea condiţionată a fost „perioada mare rămasă de executat, pedeapsa expiră la data de 7 august 2024”. De asemenea, a contat că fondatorul trustului Intact se află la prima analiză a Comisie şi că prin sentinţa de condamnare dată de Curtea de Apel Bucureşti are stabilit un regim închis de executare al pedepsei.

Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate sunt, în ordinea descrescătoare a gradului de severitate: maximă siguranţă, închis, semideschis şi deschis.

A scris şi a muncit în acelaşi timp

Voiculescu a fost închis la Rahova chiar în ziua în care a fost condamnat, pe 8 august 2014. Prejudiciul de 60 de milioane de euro în acest caz nu a fost recuperat de statul român de la cei implicaţi în devalizarea Institutului de Cercetare Alimentară. Surse judiciare au explicat că fondatorul trustului Intact a fost selecţionat, pe 3 decembrie 2014, să muncească la punctul de lucru „Curăţenie interioară”. De altfel, el lucrează acolo şi în prezent. Potrivit surselor citate, Voiculescu a scris cele 11 cărţi, lucrări ştiinţifice pe teme economice, în timp ce făcea curăţenie.

Voiculescu a atins apogeul activităţii în decembrie 2015, atunci când a publicat trei cărţi – care i-au adus un beneficiu de 90 de zile, dar a câştigat şi alte 1,92 de zile prin muncă. O altă lună productivă a fost decembrie 2014, când Voiculescu a publicat două cărţi - beneficiu de 60 de zile, dar tot atunci a mai câştigat prin muncă alte 1,05 zile. Similar, şi în lunile în care a publicat câte o carte - un beneficiu de 30 de zile, a mai câştigat zile şi prin muncă: februarie 2015 - 2,10 zile, martie 2015 - 2,30 zile, iunie 2015 - 2,07 zile, iulie 2015 - 2,44 zile, august 2015 - 2,12 zile şi septembrie - 2,06 zile.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite