Dan Voiculescu a demisionat degeaba din Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul lui Dan Voiculescu nu a riscat să fie judecat de temutul complet care l-a condamnat pe Adrian Năstase, întrucât cei trei judecători au decis ca dosarul să fie transmis la completul care a judecat speţa până pe 25 iunie anul trecut.

Luni, demisia intempestivă din Senat a lui Dan Voiculescu a surprins pe toată lumea şi a fost pusă pe seama faptului că urma să fie judecat de aşa numitul „Complet negru”, care la cererea DNA a şi devansat termenul de judecată, din 25 aprilie pentru 31 ianuarie, adică azi.

Azi însă, completul de trei judecători de la instanţa supremă la care a fost repartizat procesul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA a dispus ca dosarul să fie judecat de completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la care a fost iniţial, stabilind următorul termen în 5 februarie.

Judecătorii Ionuţ Matei, Luminiţa Zglimbea şi Cristina Rotaru au arătat, la termenul de joi al procesului, că trebuie asigurată, potrivit legii, continuitatea completului de judecată.

Astfel, instanţa a arătat că dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) trebuie să fie judecat de primul complet ce a fost stabilit în acest dosar, înainte de declinarea la Tribunalul Bucureşti, şi a anunţat că dezbaterile vor continua în 5 februarie, la completul format din judecătorii Corina Jîjîie, Lavinia Lefterache şi Mariana Ghena.

Dosarul lui Dan Voiculescu a avut un traseu sinuos, datorită faptului că acesta ba avea, ba nu avea calitatea de senator. El a fost trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti în decembrie 2008, întrucât demisionase din Senat în septrembrie 2007. Dar tot în decembrie 2008, Dan Voiculescu devenea din nou senator, astfel încât în martie 2009 Tribunalul şi-a declinat competenţa în favoarea Înaltei Curţi, singura abilitată să judece parlamentari.

Procesul s-a judecat pe fond până în 25 iunie anul trecut, când Dan Voiculescu a demisionat din nou din Senat, ceea ce a făcur ca dosarul să se întoarcă iar la Tribunalul Bucureşti. În decembrie 2012, Dan Voiculescu a câştigat iarăşi un mandat de senator, iar dosarul a trebuit trimis din nou la Înalta Curte. Repartizarea electronică a făcut ca acesta să ajungă la temutul Complet 4, cel care l-a condamnat în primă instanţă şi pe Adrian Năstase la închisoare cu executare. Termenul fixat iniţial, de 25 aprilie, a fost devansau pentru 30 ianuarie la cererea DNA, pe motiv că unele fapte mai puţin grave ale unora dintre cei 13 inculpaţi urmau să se prescrie.

Componenţa copmpletului şi graba de a judeca au determinat demisia seantorului Voiculescu, dar temerile sale par să nu fi fost întemeiate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite