Dan Nica, respins de Comisia Europeană. România trebuie să trimită o a treia propunere pentru portofoliul de comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi respins şi a doua propunere a României pentru postul de comisar european. România va fi nevoită astfel să trimită o a treia propunere.

Guvernul a transmis luni nominalizarea lui Dan Nica pentru postul de comisar european pentru Transporturi.

Mina Andreeva a declarat pentru Digi 24 că scrisoarea transmisă de Guvernul român ”conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către Preşedintele-ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat”.

„Pot confirma că Guvernul Român a trimis o scrisoare ieri (7 octombrie - n.r.). Această scrisoare conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către Preşedintele-ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat. Echipa Preşedintelui-ales al Comisiei este în continuare în contact cu ambele guverne (român şi maghiar - n.r.), iar procesul (de selecţie - n.r.) continuă”, a declarat, pentru Digi24, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor a afirmat că Dan Nica nu a fost respins de Comisia Europeană, însă dacă acest lucru se va întâmpla, PSD va merge cu altă propunere, respectiv cu Gabriela Ciot, votată de altfel în Comitetul Executiv al formaţiunii.

„Presupunând prin absurd că Nica ar fi respins, mergem cu altă propunere. Nu este niciun fel de problemă. Există şi o a doua propunere, unii spun de rezervă, noi îi spunem că este a doua propunere apşrobată de CEx. Suntem în grafica exactă, aşa cum ne-am propus. Să nu ne grăbim, Dan Nica nu a fost respins. Sunt greşeli de interpretare total nefericite”, a declarat Mihai Fifor, la Antena 3.

Mai multe surse au susţinut în ultimele zile că Ursula von der Leyen va lua o decizie cu privire a acceptarea lui Dan Nica abia după moţiunea de cenzură de joi, dar se pare că şefa Comisiei nu a mai aşteptat clarificarea situaţiei politice de la Bucureşti.

Dan Nica a fost propunerea făcută de premierul Dăncilă în urma refuzului primit de Rovana Plumb în Parlamentul European, după ce au apărut mai multe probleme cu un împrumut din declaraţia de avere a acesteia. CEX-ul PSD a votat-o ca varianta de rezervă pentru Dan Nica pe Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE, dar Viorica Dăncilă nu a trimis deocamdată această propunere la Bruxelles. 

Chiar dacă propunerea de rezervă ar respecta cota de gen dorită de Ursula von der Leyen pentru noua formulă a Comisiei, Gabriela Ciot şi-ar fi plagiat „în proporţie covârşitoare” un articol ştiinţific din anul 2012.

    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite