Dan Iosif a murit în Siberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Revoluţionarul lui Iliescu" a fost o figură importantă şi controversată după 1989 La scurt timp după moartea senatorului PSD Antonie Iorgovan, un alt om important din anturajul lui Ion

"Revoluţionarul lui Iliescu" a fost o figură importantă şi controversată după 1989

La scurt timp după moartea senatorului PSD Antonie Iorgovan, un alt om important din anturajul lui Ion Iliescu, deputatul PSD Dan Iosif, s-a stins din viaţă. A murit undeva în inima Rusiei, în capitala Siberiei, la Novosibirsk.

Rebel, slobod la gură, băiat de cartier, mereu la frontiera dintre acţiune şi suspiciune. Dan Iosif a fost un personaj plin de lumini şi umbre, ca şi evenimentele din decembrie 1989, care l-au scos de pe platforma Electroaparataj din Bucureşti şi l-au propulsat în prim-planul vieţii politice. Dar în ultima perioadă ajunsese o umbră. Dan Iosif a făcut infarct, marţi noaptea, în jurul orei 3.00.

Suferea de cancer pulmonar, într-o fază foarte avansată. Cancer pe care, într-o primă fază, l-a contactat în penitenciarele de dinainte de '89. Locuri în care băieţii de pe stradă ca el deveneau saci de box pentru miliţieni. Tot de cancer a murit, cu câteva luni în urmă, şi Antonie Iorgovan, un alt apropiat al lui Ion Iliescu. Un alt om-cheie al ultimilor ani.

Momentul său de glorie, din decembrie 1989, este încărcat de eroism şi mister. A însufleţit baricada din 21 decembrie 1989. Dar va lua cu el în mormânt nu doar multe dintre enigmele Revoluţiei, ci şi alte secrete importante ale ultimilor 18 ani. Trupul său va fi adus în ţară pentru a fi depus la Palatul Parlamentului, unde va fi vegheat de revoluţionari. Pe ultimul drum va beneficia de onoruri naţionale.

"N-am devenit bancher!"

Într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" înainte de plecarea la tratament în Rusia, Dan Iosif a dezminţit acuzaţiile care i s-au adus de-a lungul vremii. "Am fost acuzat că am furat valuta lui Ceauşescu din sediul CC. N-am devenit între timp nici bancher, nu am părăsit nici România. Am avut chiar un fel de autodenunţ că am furat 25 milioane de dolari din conturile lui Ceauşescu şi rog autorităţile să facă totalul banilor lui Ceauşescu şi, dacă lipsesc 25 de milioane, le dau eu înapoi.

Am avut şi acuzaţii că eu aş fi coordonat revolta minerilor de la Costeşti, din 1999, prin telefon. Că aş fi coordonat mişcările de trupe ale revoluţionarilor care trebuiau să se ducă şi să facă, să dreagă. Imaginaţie bogată! Un prieten de-al meu, din Râmnicu Vâlcea, a şi fost anchetat.

Dar acuzaţia asta cu traficarea obiectelor de patrimoniu naţional le-a întrecut pe toate. Cred că este o chestie patologică la cei care au responsabilităţi din domeniul informaţiilor şi justiţiei din ultimii 17 ani…"! Citiţi integral ultimul interviu al lui Dan Iosif, azi, pe www.adevarul.ro.

Mihaela Rădulescu: "Dan Iosif mi-a dat o şansă"

Înainte de "89 a fost unul dintre rebelii Capitalei, prieten cu mulţi capi ai lumii interlope. El însuşi s-a caracterizat de mai multe ori drept "bişniţar" şi "şmecher". În 21 decembrie 1989 a fost unul dintre liderii manifestanţilor de la Intercontinental. Martorii spun că, probabil, manifestaţia s-ar fi spart peste noapte dacă n-ar fi fost curajul lui vecin cu nebunia. A doua zi dimineaţa, a plecat să-i aducă în Piaţa CC al PCR pe muncitorii de pe platformele bucureştene.

A fost unul dintre cei care au intrat în sediul clădirii Comitetului Central al PCR la 22 decembrie 1989. După Revoluţie a fost mereu legat de omul politic Ion Iliescu, urmându-l mai întâi în FSN, apoi la FDSN, PDSR şi PSD. Şi, evident, la Cotroceni, în mandatul 1992-1996. La Cotroceni a avut-o ca şefă de cabinet pe viitoarea vedetă de televiziune Mihaela Rădulescu.

"A fost un om bun, care mi-a dat o şansă într-o vreme în care nu se înghesuia nimeni să mă ajute. Am lucrat aproape doi ani cu el, ca şefa lui de cabinet, şi am văzut un om care a încercat cu o ambiţie fantastică să-şi depăşească condiţia. A reuşit, iar pentru mine Dan Iosif rămâne un luptător şi un erou, atât al Revoluţiei, cât şi al cutremurului din 4 martie 1977, când a salvat sute de vieţi. Mi-e ciudă că nu a reuşit să învingă cancerul, dar sunt convinsă că a luptat cu el până la capăt", ne-a declarat, ieri, Mihaela Rădulescu.

Cercetat în dosarul mineriadei

Dan Iosif a fost acuzat că ar fi participat la vânători ilegale. Numele lui a fost legat şi de afacerea Rafo, dar şi de scandalul aşa-ziselor "Brăţări dacice". În 2006 a fost cercetat în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, sub acuzaţiile de subminare a puterii de stat şi crime împotriva umanităţii.

Dan Iosif a fost indicat de martori sub acoperire ca posibil beneficiar al unor brăţări dacice dispărute, dar ulterior procurorii l-au scos de sub urmărire penală. În vara acestui an a refuzat să părăsească locuinţa de protocol primită de la RA-APPS. A ameninţat chiar că-şi aruncă locuinţa în aer.

O viaţă rebelă: de la kalaşnikovul Revoluţiei la brăţările dacice

Înainte de "89 a fost unul dintre rebelii Capitalei, prieten cu mulţi capi ai lumii interlope, "bişniţar" şi "şmecher", cum chiar el însuşi s-a caracterizat uneori.

A fost implicat direct în toate evenimentele din decembrie 1989, în special din zona CC, cu kalaşnikovul în mână.

În 1997 s-a legat cu lanţurile în faţa Senatului, chiar de ziua sa.

A fost acuzat că ar fi participat la vânători ilegale.

Numele lui a fost legat şi de afacerea Rafo, dar şi de scandalul aşa-ziselor "Brăţări dacice". În ultimul dintre cazuri chiar a fost cercetat alături de Adrian Năstase, Ioan Talpeş şi Ovidiu Tender. Toţi au fost găsiţi nevinovaţi.

În ultimul an a fost internat în mai multe clinici din ţară şi din străinătate.

Aceasta a fost, în linii mari, viaţa lui Dan Iosif. O viaţă de rebel.

Citiţi şi:

O mărturie pentru eternitate: ultimul interviu cu Dan Iosif

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite