UPDATE Dan Diaconescu a fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru şantaj. Sentinţa este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Diaconescu condamnat FOTO Mediafax
Dan Diaconescu condamnat FOTO Mediafax

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, miercuri, pe Dan Diaconescu la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, la care au adăugat un spor de un an. Prin urmare, Diaconescu va executa cinci ani şi şase luni de pedeapsă, el urmând să fie încarcerat astăzi. În acelaşi dosar au fost condamnaţi la închisoare cu executare şi ceilalţi doi acuzaţi în acest dosar: Petru Pârv şi Mituş Ghezea.

UPDATE Dan Diaconescu a fost ridicat de poliţişti, pentru a fi dus la penitenciar. În jurul orei 13.30, poliţiştii au ajuns la reşedinta lui Dan Diaconescu. Aceştia le-au declarat jurnaliştilor că au fost îndeplinite toate procedurile legale pentru a-l ridica pe omul de televiziune şi pentru a-l duce către cel mai apropiat penitenciar, cel mai probabil la Rahova.

Concret, Dan Diaconescu a primit două pedepse pentru şantaj: una de 4 ani şi 6 luni de închisoare şi alta de 3 ani. Instanţa a decis ca acesta să execute pedeapsa ce a mai grea de 4 ani şi 6 luni la care a adăugat un spor de un an, în final realizatorul TV urmând să execute 5 ani şi 6 luni.

De asemenea, judecătorii au decis ca pedeapsă complementară, să-i interzică lui Dan Diaconescu să desfăşoare orice activitate în presa scrisă sau audio-video, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei.

În acelaşi dosar, magistraţii i-au condamnat şi pe Petru Dorel Pârv la 4 ani de închisoare tot pentru şantaj, dar şi pe Mitruş Ghezea la 2 ani şi 6 luni pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni.

Instanţa a mai decis ca Diaconescu şi Ghezea să plătească câte 500 lei, cheltuieli judiciare către stat. Totodată Dan Diaconescu trebuie să-i dea 19. 377 de lei victimei Ion Moş, bani ce reprezintă cheltuieli judiciare în apel. 

Cei trei condamnaţi vor fi încarceraţi în cursul zilei de astăzi. 

DNA a cerut majorarea pedepselor

La ultimul termen procurorii anticorupţie au cerut majorarea pedepselor date de Judecătoria Sectorului 1 în acest caz, maximul prevăzut de lege pentru această infracţiune fiind de şapte ani.

Pe 18 decembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1, care a judecat fondul dosarului, l-a condamnat pe Diaconescu la trei ani de închisoare cu executare. Diaconescu a stat în arest preventiv în perioada 22-25 iunie 2010.

În acelaşi dosar, Dorel Petru Pârv a primit tot trei ani de închisoare cu executare, iar Mitruş Ghezea a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

DNA a cerut majorarea pedepselor dispuse la fondul dosarului, pe motiv că „sentinţa este netemeinică sub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin reţinerea de circumstanţe atenuante în favoarea inculpaţilor".

„Solicităm instanţei de control judiciar admiterea apelului, desfiinţarea în parte a sentinţei apelate, iar în rejudecare majorarea pedepselor aplicate inculpaţilor", arată DNA.

DNA: Diaconescu şi Ghezea sunt „persoane instruite şi perfect integrate în societate"

Procurorii şi-au argumentat cererea demontând, printre altele, circumstanţa atenuantă explicată de instanţă prin aceea că Diaconescu şi Ghezea sunt „persoane instruite şi perfect integrate în societate".

„Caracteristica inculpaţilor de 'persoane instruite' nu convinge ca un element în favoarea acestora cât timp instrucţia superioară presupusă în sarcina lor nu a acţionat ca un element de cenzură de natură a împiedica săvârşirea infracţiunilor şi nici ca o moralitate superioară aptă să trezească în conştiinţa acestora regretul faptelor comise nici după săvârşirea acestora şi nici măcar după descoperirea lor. Din contră, acest grad de instruire a permis inculpaţilor abordarea infracţiunii de şantaj dintr-o perspectivă inedită şi anume aceea a ameninţărilor aduse părţilor vătămate prin intermediul mijloacelor mass-media", susţine DNA.

În acelaşi context, anchetatorii au arătat că inculpaţii, sub pretextul de anchete jurnalistice, „nu au ezitat să ameninţe părţile vătămate cu divulgarea de date compromiţătoare în schimbul unor sume de bani, ferm convinşi că faptele lor nu vor face obiectul vreunei investigaţii judiciare inclusiv prin interpretarea în favoarea personală, iar nu în favoarea societăţii a principiului libertăţii presei şi a libertăţii de opinie".

Pe de altă parte, DNA a precizat că o conduită normală nu poate fi convertită automat şi numai prin ea însăşi într-o conduită excepţională pentru a fi valorificată ca o circumstanţă atenuantă. "Atitudinea de consideraţie faţă de lege dovedită prin respectarea normelor juridice reprezintă conduita normală în societate a oricărei persoane", subliniază procurorii.

Dan Diaconescu, condamnat la închisoare cu executare, a fost trimis în judecată pentru şantaj în octombrie 2010

Pe 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Mitruş Ghezea au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru şantajarea lui Ion Moţ, atunci primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au acuzat pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracţiuni de şantaj.

Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu", şi Ghezea Mitruş, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicaţiei „Atac la persoană", au fost trimişi în judecată pentru şantaj.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din judeţul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

„Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri", susţine DNA.

Doru Pârv ar fi primit 30.000 de euro şi 42.000 de lei

Primarul arădean, sub presiunea acestor ameninţări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu".

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct" din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât şi indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă" difuzată pe acelaşi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

„Ameninţarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromiţătoare pentru persoana şantajată, cum ar fi date despre trecutul infracţional al acesteia şi afirmaţii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent", potrivit procurorilor DNA.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dan Diaconescu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au decis miercuri condamnarea omului de afaceri Dan Diaconescu la trei ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de şantajarea mai multor persoane printre care şi a primarului comunei arădene Zărand. La ultimul termen de judecată, procurorul anticorupţie a cerut nouă ani de închisoare pentru Dan Diaconescu.

Denunţătorul lui Dan Diaconescu în dosarul de şantaj, citat cu mandat de aducere la judecătorie

Martorul denunţător din dosarul de şantaj al lui Dan Diaconescu, omul de afaceri Paul Ţârdea, a fost citat, luni, cu mandat de aducere la Judecătoria Sectorului 1, pentru a da declaraţii în decembrie, termen la care a fost citat şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Şantajul în presa din România. Cele mai răsunătoare cazuri din ultimul deceniu

Presupusul şantaj pus în practică de Sorin Alexandrescu, şeful Antena Group, la adresa lui Ioan Bendei, administratorul companiei RCS-RDS, nu este o premieră în presa din România.

Povestea unui şantaj dat uitării: Dan Diaconescu şi ameninţarea vraciului!

Patronul OTV Dan Diaconescu şi preşedintele al PP-DD are un proces pe rol la Judecătoria sectorului 1. În anul 2009, primarul unei comune arădene a depus o plângere pentru şantaj, iar plângerea îl privea şi pe clarvăzătorul Doru Pârv.

VIDEO Cine este Doru Pârv, omul care l-a adus la DNA pe Dan Diaconescu

Doru Parv se declară clarvăzător. Are 34 de ani, nu pozează în mistic şi nu foloseşte o sferă de cristal. Îi plac maşinile scumpe, vilele în zone rezidenţiale şi haidele bine croite. De câte ori i s-a oferit ocazia a explicat că încă din adolescenta vedea lucruri care îl depăşeau, dar pe parcurs a învăţat să accepte aceste "puteri" ca pe un dat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite