Dan Condrea a încercat să ascundă banii după începerea anchetei „HexiPharma“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Condrea patron Hexipharma Foto Inquam Photos Octav Ganea
Dan Condrea patron Hexipharma Foto Inquam Photos Octav Ganea

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, şi-ar fi cumpărat un adevărat imperiu imobiliar din bani care provin din evaziune fiscală. Procurorii DNA au deschis un dosar penal pe numele firmei care vindea dezinfectanţi diluaţi, dar şi pe numele celor din conducerea societăţii şi a apropiaţilor lui Dan Condrea.

Compania Hexi Pharma care ani de zile ar fi vândut spitalelor dezinfectanţi diluaţi este cercetată începând de joi şi de procurorii anticorupţie. Motivul: o evaziune fiscală de aproape 1,7 milioane de euro. Banii ar fi fost spălaţi cu ajutorul a două offshore-uri cipriote şi al nouă firme din România. Întreaga afacere ar fi fost pusă la cale de patronul firmei, Dan Condrea – decedat pe 22 mai într-un accident rutier, de Flori Dinu - directorul general al Hexi Pharma şi de fostul asociat al lui Condrea, Miron Panaitescu, care controla mai multe societăţi comerciale.

Potrivit procurorilor, în 2008, Hexi Pharma a început să achiziţioneze din Germania, de la corporaţiile Evonik Industries şi BASF, substanţe active folosite în procesul de producţie al dezinfectanţilor. Două substanţe de bază folosite în soluţii antiseptice l-au interesat pe Condrea în mod special: clorhexidin digluconat şi PVP-Iodine.

Pentru a se sustrage de la plata impozitelor, Condrea ar fi înfiinţat două firme offshore în Cipru, Chemical &Pharmaceutical Solutions şi Hatom Limited. Schema era simplă. Condrea cumpăra de la germani prin intermediul offshore-urilor cipriote, apoi revindea substanţele către Hexi Pharma din România, la preţuri de zece ori mai mari. În perioada 2008-2016, Hexi Pharma a cumpărat produse de la firmele cipriote în valoare de 53,5 milioane de lei (circa 11, 9 milioane de euro), în timp ce valoarea reală de achiziţionare, de la furnizorii din Germania, era de 4,6 milioane de lei (circa 1 milion de euro). Astfel, aproximativ 48,8 milioane de lei (circa 10,8 milioane de euro) ar fi fost sustraşi de la impozitare în mod nelegal, bani care au rămas în conturile din Cipru.

TRASEUL BANILOR ÎN ROMÂNIA

Din conturile offshore-urilor cipriote, banii ajungeau în România prin mai multe metode. O parte, 1.239.900 de euro, a fost transferată în conturile bancare personale ale lui Dan Condrea şi ale tatălui acestuia.  O altă parte din bani, suma de 2.768.050 de euro, a ajuns la  9 societăţi comerciale controlate de Panaitescu, în baza unor operaţiuni de consultanţă. Panaitescu a fost prieten bun cu Condrea, şi la un moment dat chiar a lucrat ca director la
Hexi Pharma. În prezent, el execută 11 ani de închisoare pentru delapidare şi ucidere din culpă.

Procurorii DNA spun că societăţile cipriote aveau conturi deschise în băncile din România, şi totul ar fi mers uşor. Plăţile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din aceşti bani au fost retraşi în numerar şi au fost folosiţi pentru achiziţia de bunuri imobile. După ce presa a dezvăluit că dezinfectanţii produşi de Hexi Pharma sunt diluaţi, Dan Condrea ar fi încercat să transfere o parte din bani în conturile femeii alături de care trăia, Uliana Ochinciuc, dar şi în conturile cumnatului său, Radu Ochinciuc.

În perioada 29 aprilie 2016 - 13 mai 2016, Dan Condrea a transferat 229.024 de euro în conturile Ulianei Ochinciuc şi 320.000 de euro în conturile lui Radu Ochinciuc, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a banilor, susţin procurorii DNA.

IMPERIUL IMOBILIAR AL LUI DAN CONDREA

Procurorii i-au pus joi sub acuzare pe toţi cei implicaţi. Mai exact, Flori Dinu este acuzată de complicitate la evaziune fiscală, iar Panaitescu, Uliana şi Radu Ochinciuc sunt cercetaţi pentru spălare de bani. La rândul ei, firma Hexi Pharma este cercetată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în timp ce cele două offshore-uri, Chemical&Pharmaceutical Solutions şi Hatom Limited, pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.

În plus, în acest dosar, procurorii DNA au pus sechetru asigurător pe 23 de imobile în Bucureşti şi Ilfov, dar şi pe 32 de autoturisme, utilaje, echipamente şi instalaţii destinate procesului de producţie. Nu au scăpat nici conturile bancare  ale celor suspectaţi deschise în România, Cipru, Elveţia şi Germania.

HEXI, ŞI ÎN VIZORUL PARCHETULUI GENERAL

Acesta este cel de-al doilea dosar deschis în cazul Hexi Pharma. Primul este anchetat de procurorii Parchetului General, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. În acest dosar este cercetată Flori Dinu, dar şi Mihai Leva,  chimist şi director al companiei.

Aproximativ 280 de spitale au avut de-a lungul timpului contracte cu Hexi Pharma şi au primit dezinfectanţi diluaţi. De altfel, în cursul zilei de joi mai multe echipe de poliţişti au descins în aceste spitale pentru a stabili cu managerii dacă unităţile sanitare conduse de aceştia se vor constitui părţi civile în dosar, pentru a recupera prejudiciul de 28 de milioane de lei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite