Dan Barna, reclamat la DNA, fiind suspectat de fraude cu fonduri UE: „Dacă se va porni urmărirea penală, mă voi retrage”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
E vorba de povestea mai veche a felului în care au fost cheltuite fondurile europene, pe vremea în care Dan Barna era expert în proiecte cu bani europeni.FOTO Inquam Photos / George Calin
E vorba de povestea mai veche a felului în care au fost cheltuite fondurile europene, pe vremea în care Dan Barna era expert în proiecte cu bani europeni.FOTO Inquam Photos / George Calin

Dan Barna a declarat, marţi, la Parlament, că în cazul în care va porni urmărirea penală împotriva sa se va retrage din funcţii. DLAF a anunţat că a trimis la DNA dosarul privind afacerea cu fonduri europene în care au fost implicaţi Dan Barna şi sora sa. Vicepremierul a solicitat notă de constatare, deoarece el nu a fost informat în legătură cu acest demers şi a subliniat că el nu face parte din grupul de 4 persoane acuzate în acel dosar.

"Dacă se va porni urmărirea penală împotriva mea, evident mă voi retrage. (...) Principiile pe care le susţin, fără penali în funcţii publice, voi continua să le susţin şi reprezintă o valoare şi un crez cu care am venit în politică şi cu care voi continua să fac politică în România. Am solicitat notă de constatare de la DLAF", a declarat Barna, într-o prima reacţie publică după ce DLAF a trimis la DNA dosarul respectiv, potrivit Digi 24.

E vorba de povestea mai veche a felului în care au fost cheltuite fondurile europene, pe vremea în care Dan Barna era expert în proiecte cu bani europeni.

Potrivit Newsweek, Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a finalizat cercetarea pe care a făcut-o asupra proiectelor şi a întocmit documente pentru sesizarea procurorilor anticorupţie. 

Dan Barna susţine că nu are nicio informaţie oficială de la Departamentul de Lupta Antifraudă că ar fi fost trimise documente care îl vizează la DNA.

"În contextul informaţiilor apărute astăzi în presă sunt necesare următoarele precizări: Până în acest moment nu am nicio informaţie oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA. Am încredere că nu au ales să anunţe în presă înainte să mă informeze şi pe mine.

Din articolul care a apărut azi în presă se desprind următoarele informaţii:

- Că DLAF a finalizat o verificare începută în timpul campaniei prezidenţiale din 2019 şi intenţionează să transmită către DNA nota de constatare a verificării. Se întâmplă practic exact ceea ce am cerut încă din 2019, fiind singura forma prin care această poveste se poate închide.

- Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atribuţii în recrutare şi manageri de structuri de economie socială. Eu nu am avut în proiectele menţionate niciuna din aceste calităţi, poziţia mea fiind de expert antreprenorial. Deci concluzia logică pornind de la răspunsul transmis de DLAF presei ar fi că nu este vorba despre persoana mea.

Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat şi pe parcursul întâlnirii avute cu personalul DLAF acum câteva săptămâni când mi-au spus că nu au reţinut nici o faptă ilegală în ceea ce mă priveşte.

Am solicitat nota de constatare de la DLAF, dar până în acest moment nu am primit nici o informaţie oficială. - Se induce ideea că numele meu a fost trimis la DNA. Nu este cazul. Dacă vă fi, voi spune eu, înainte să vehiculăm informaţii incomplete, pe surse şi de natură să creeze confuzii inutile.

Am fost permanent la dispoziţia DLAF şi sunt în continuare la dispoziţia lor pentru orice fel de informaţii vor avea nevoie. Înţeleg că instituţiile trebuie să îşi facă datoria şi să verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene şi e firesc să fie aşa; ce nu este firesc e că o instituţie să comunice în presă informaţii incomplete. Este în mandatul DLAF să documenteze şi să fundamenteze suspiciuni de fraudă - confirmate sau nu apoi de organele competente - nu să alimenteze suspiciuni la adresa oricărei persoane, publice sau nu. Am zis din primul moment că vreau că această cercetare să se termine cât mai repede. Îmi menţin solicitarea şi aştept că DLAF să o finalizeze.

În sinteză: Nu am nici o informaţie oficială despre existenţa vreunui dosar pe numele meu. Nu am nicio informaţie despre existenţa vreunei fapte care să îmi fie imputată de DLAF sau de vreo altă instituţie a statului, pentru că nu există niciuna.", a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Răspunsul DLAF pentru Newsweek România:

1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acţiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanţate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 - „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1 -  „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punţi comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punţi Comunitare” (cod SMIS 56760) şi „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentaţie se află în procedură de transmitere către Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, deţineau calităţile de expert cu atribuţii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entităţi înfiinţate în cadrul proiectelor). Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informaţii numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 - cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârşirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 - cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF va putea oferi mai multe informaţii numai după finalizarea investigaţiilor.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite