Dan Adamescu a murit. Fostul om de afaceri avea 68 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Adamescu a murit. FOTO Adevarul
Dan Adamescu a murit. FOTO Adevarul

Dan Adamescu a murit la 68 de ani. Fostul om de afaceri fusese internat în decembrie într-un spital privat din Capitală, în stare foarte gravă. Cătălin Breazu, avocatul lui Dan Adamescu, a declarat marţi, că trupul neînsufleţit al omului de afaceri va fi dus la Institutul Naţional de Medicină Legală precizând că cel mai probabil cauza morţii este o septicemie care i-a afectat toate organele şi, în final, "inima i-a cedat”.

UPDATE Redacţia “România liberă”, despre moartea lui Dan Adamescu

„Redacţia “României libere” este întristată şi şocată de vestea morţii omului de afaceri Dan Grigore Adamescu, unul dintre cei mai importanţi investitori din presa românească. Istoria postdecembristă a ziarului nostru, începând încă din primii ani după revoluţia din ‘89, este strâns legată de numele său. (...) Decesul a survenit în noaptea de 24 ianuarie 2017, într-un spital civil, unde Dan Grigore Adamescu era internat de câteva luni, sub pază, în urma declanşării unei septicemii şi a agravării stării sale de sănătate. Redacţia “România liberă” consideră că, dincolo de acuzaţiile care i s-au adus omului de afaceri, acest caz reprezintă o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care prevede că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Cerem autorităţilor statului să elucideze de urgenţă condiţiile de detenţie şi cauzele morţii lui Dan Grigore Adamescu. Totodată, respingem încercarea unor politicieni de a folosi acest caz în interesul de a justifica ordonanţa graţierii promovată de actualul Guvern”, arată redacţia ziarului pe care l-a patronat Adamescu.

Scrisoare deschisă din partea lui Alexander Adamescu

După moartea tatălui său, Bogdan Alexander Adamescu a făcut publică o scrisoare deschisă, în care acuză autorităţile că l-au condamnat pe nedrept şi au grăbit sfârşitul acestuia. Redăm părţi din conţinutul scrisorii:

„În data de 24 ianuarie, imediat după miezul nopţii, Dan Adamescu, în vârstă de 68 ani, a decedat la un spital din Bucureşti, fără familie lângă el. Condamnat pe 5 Iun’14 în urma unui proces care s-a bazat pe mărturii false, a fost încarcerat consecutiv în 3 penitenciare, unde starea de sănătate i s-a agravat continuu. Spitalizat în ultimele luni de viaţă – pe care şi le-a petrecut intubat şi în comă semindusa - cele 15 afecţiuni de care suferea i-au slăbit constant corpul, lovitura fatală fiindu-i dată de bacteria patogenă stafilococul auriu, cu care a fost contaminat în condiţiile inumane din inchisoare.

Tatăl meu m-a inspirat atât pe mine, cât şi pe mulţi alţii în fiecare zi. (...) A emigrat în Germania în 1979, unde, deşi a început de la zero – vânzându-şi colecţia de timbre cu 25,000 mărci germane pentru a-şi deschide firmă-în câţiva ani şi-a făcut deja un nume în comerţ şi imobiliare. Întors în ţara după Revoluţie, a devenit un pionier în afaceri imobiliare. (...)  A salvat de la închidere singurul ziar anticomunist „Romania Libera”, dorind să ajute România să devină o democraţie autentică şi să se distanţeze de trecutul ei sumbru. A susţinut consecvent acţiuni umanitare şi culturale cu care, însă, nu s-a lăudat niciodată.

Întregul lui univers s-a prăbuşit atunci când a fost acuzat de fapte penale de care nu era vinovat, fiind şocat de bestialitatea cu care adevărul a fost distorsionat pentru a satisface ura şi ambiţia unor politicieni şi magistraţi. Deşi şi-a demonstrat vinovăţia în faţă instanţelor, nimeni n-a vrut să-l asculte. Puţini au fost cei care au analizat acuzaţiile aduse, însă mai toţi au preferat să dea curs vocilor răuvoitoare. Nu a putut să treacă peste brutalitatea arestării sale, peste spectacolul media grotesc la care a fost supus, peste ura procurorilor care îl voiau ca ‚pericol public’ expus ‚oprobiului public’, peste deciziile judecătorilor care l-au declarat vinovat încă din prima zi şi l-au ţinut închis fiindcă nu recunoştea acuzaţiile aduse împotriva lui. (...) A crezut până la capăt în dreptate. Era convins că va fi achitat, căci nu putea să conceapă că într-un stat de drept poate fi condamnat fără probe. Din păcate a murit pierzându-şi încrederea în România şi pofta de viaţă. A fost părăsit de soţia iubită în cele mai grele momente, dovedind astfel că a fost ahtiată strict după banii lui. Compania pe care a crescut-o timp de 15 ani, Astra Asigurări, i-a fost falimentată de oameni care l-au acuzat apoi de consecinţele acţiunilor lor. Azi toate firmele lui sunt pe cale să fie naţionalizate în urma acestor nedreptăţi. Iar eu pus pe lista neagră. A fost prea mult chiar şi pentru luptătorul Dan Adamescu! (...) Să-ţi fie ţărâna uşoară, tata!”, scrie Alexander Adamescu.

Avocatul Cătălin Breazu: „Va fi dus la IML” 

„A murit pe la miezul nopţii, într-un spital civil, cu gardianul lângă el. Cauza probabilă a morţii este o septicemie care i-a afectat toate organele şi, într-un final, inima i-a cedat. El era intubat de la sfârşitul lunii decembrie. Astăzi va fi dus la Institutul de Medicină Legală pentru un raport obligatoriu, fiind în detenţie. Ulterior va fi predat familiei”, a explicat avocatul Cătălin Breazu.

În luna decembrie, familia sa susţinea că Adamescu nu mai răspunde la tratament, fiind intubat, şi acuza că nu este lăsată să stea alături de el "în ultimele clipe", potrivit nurorii afaceristului, Adriana Constantinescu.

"Prima dată a fost internat în septembrie, cu septicemie, la Floreasca. I-au aprobat apoi operaţia la genunchi. A mai fost dus câteva zile la Jilava, iar apoi l-au transferat la un spital privat unde a fost operat, este locul unde se află şi acum. Operaţia a reuşit, are un genunchi nou, a mai rămas să facă recuperare. Săptămâna trecută a început să se simtă rău, vineri s-a simţit extrem de rău. De ieri nu mai răspunde la tratament, are septicemie, l-au intubat pentru că nu mai răspundea la niciun fel de stimuli. A cerut sora domnului dreptul să stea lângă el pentru că medicul ne-a spus că mai poate dura până în seara asta, mâine dimineaţă. A cerut la Penitenciarul Jilava, prin avocat, au zis că s-au terminat cele cinci vizite. Nu răspunde la niciun fel de antibiotic. Am sunat la Ministerul Justiţiei, nu ne-a răspuns nimeni. Am sunat la purtătorul de cuvânt al premierului, ne-a spus că va transmite mai departe. De mâine poate fi prea târziu. Medicii ne-au spus că doar o minune poate să-l salveze. A venit cu nenumărate bacterii din închisoare. Stau gardienii în faţa salonului. Medicul a transmis raportul la penitenciar, nimeni nu face nimic. Peste tot, în toate ţările se fac excepţii în caz de accidente grave sau astfel de situaţii, la noi nu. Sora lui vrea să stea cu el în ultimele clipe", a declarat, în data de 26 decembrie 2016, Adriana Constantinescu, nora lui Dan Adamescu, pentru Mediafax.

Dosare penale

Dan Adamescu execută, din 27 mai 2016, pedeapsa primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

În 24 noiembrie, Judecătoria Sectorului 4 a decis ca Dan Adamescu să execute în continuare în penitenciar pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în acest dosar, iar magnatul urma să petreacă sărbătorile în spatele gratiilor, după ce o lună mai târziu, în decembrie, Tribunalul Ilfov i-a respins definitiv o cerere de eliberare condiţionată. Adamescu a cerut eliberarea condiţionată pe motiv că a executat mai mult de o treime din pedeapsa de patru ani şi patru luni.

Prin aceeaşi sentinţă au fost condamnaţi foştii judecători Mircea Moldovan - la 12 ani şi două luni de închisoare, Ion Stanciu - la trei ani şi patru luni, Elena Rovenţa - la patru ani şi şase luni, Ciprian-Sorin Viziru - la patru ani şi patru luni de închisoare, toţi având pedepse cu executare.

Dan Adamescu a fost găsit vinovat de dare de mită pentru că le-a dat 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Tot în luna decembrie, Adamescu şi fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Angela Toncescu au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Documentul semnat cu Black Cube

În luna octombrie, portalul HotNews.ro a descoperit că miliardarul Dan Adamescu ar fi semnat un document cu societatea israeliană „Black Cube”, implicată în spionarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Obiectivul proiectului este de a convinge Agenţia Anticorupţie din România (de aici încolo numită <<DNA>>) să-şi retragă acuzaţiile la adresa clientului, întorcând astfel verdictul de vinovat, în ideea că a fost pronunţat ţinând cont de proceduri penale motivate politic, cu încălcarea drepturilor omului în cazul clientului, dar şi neîntemeiate", se arată în documentele obţinute de HotNews.ro.

Potrivit planului Black Cube, acţiunile de spionaj propuse vizau mai multe nume-cheie care dirijează investigaţiile împotriva lui Dan Adamescu.

În valoare de 600.000 de lire, contractul cu Dan Adamescu ar fi avut că obiectiv determinarea DNA de a-şi retrage acuzaţiile în acest dosar, au explicat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Black Cube urma să deruleze o întreagă campanie în acest scop şi lansarea unor mesaje, cum ar fi „DNA distruge investitorii străini”, „DNA a acţionat în cazul Adamescu la comandă lui Ponta” sau că procurorii anticorupţie sunt antisemiţi. La fiecare trei luni, firma israeliană realiza un raport cu acţiunile derulate.

De notat, mai arată Hotnews, că familia Adamescu a făcut un puternic lobby şi în afară ţării, în presa internaţională, pentru a se prezenţa drept o victimă politică a guvernului Ponta, care l-ar fi sancţionat din cauza politicii editoriale ale ziarului România Liberă. Nu e clar însă dacă Black Cube este implicat şi în acţiunile de lobby extern.

Obiectivul contractului cu Black Cube n-a fost însă atins, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe 27 mai 2016 pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Ca răspuns, într-un mesaj transmis redacţiei, familia Adamescu susţinea că: „Absolut toate detaliile din articolul ‘Afacerea Black Cube. Doua contracte distincte’ publicat astazi, 28 Sept ora 14:02, pe hotnews.ro sunt false si incrimineaza gratuit, fara nicio sustinere faptica, persoana domnului Dan Adamescu, care nu a avut niciodata un contract semnat sau vreo legatura de orice natura cu Black Cube”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite