Omul de afaceri Dan Adamescu s-a predat şi va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina
 în care se afla Dan Adamescu omul de afaceri condamnat la 4 ani şi 4 
luni de inchisoare în Bucureşti vineri 27 mai 2016 Inquam Photos Octav 
Ganea
Maşina în care se afla Dan Adamescu omul de afaceri condamnat la 4 ani şi 4 luni de inchisoare în Bucureşti vineri 27 mai 2016 Inquam Photos Octav Ganea

Omul de afaceri Dan Adamescu s-a predat la Poliţia Capitalei şi va fi încarcerat la Penitenciarul Bucureşti-Rahova, după ce a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare pentru că a dat mită unor judecători ca să primească soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

UPDATE Dan Adamescu a ajuns în jurul orei 18.30 la sediul Poliţiei Capitalei, de unde, după întocmirea formalităţilor, va fi dus la Penitenciarul Rahova. După ce va sta la Penitenciarul Rahova 21 de zile în carantină, se va stabili definitiv unitatea de detenţie în care Adamescu va executa pedeapsa, potrivit news.ro

Magistraţii Curţii Supreme au respins vineri apelul făcută de Dan Adameascu, astfel că acesta a rămas cu o sentinţă de 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Sentinţa este definitivă, astfel că omul de afaceri va fi vineri încarcerat în penitenciar.

Sentinţa Curţii Supreme

Judecătorul Mircea Moldovan: 12 ani şi 2 luni. Iniţial Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase la 22 de ani de închisoare.
Judecătorul Ion Stanciu: de 3 ani şi 4 luni. Iniţial Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase la 3 ani şi 8 luni de închisoare
Judecătoarea Elena Rovenţa: 4 ani şi 6 luni închisoare. Iniţial Curtea de Apel Bucureşti o condamnase la 5 ani şi 10 luni de închisoare.
Judecătorul Sorin Ciprian Viziru: 4 ani şi 6 luni. Iniţial Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase la 5 ani de închisoare.

Iosif Armaş: 1 an şi 4 luni de închisoare

Lichidatorul judiciar Ilie Preda: 4 ani şi 4 luni închisoare. Iniţial Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase la 6 ani şi 10 luni de închisoare  ani de închisoare. Curtea Supremăa  lăsat neschimbate condamnările date de Curtea de Apel Bucureşti în cazurile lui: Emanoil Postelnicu - la doi ani şi opt luni, Gabriel Hanganu - la trei ani şi omul de afaceri Iosif Armaş - la un an şi patru luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Instanţa a dispus aplicarea unor pedepse cu suspendare în cazul practicienilor în insolvenţă Angela Monica Borza şi Cristina Elena Popa (fostă Cândea), care au fost condamnate la doi ani şi şapte luni, respectiv un an şi patru luni.

Pledoariile de la ultimul termen

La ultimul termen al procesului, care a avut loc pe 9 mai, procurorul Direcţiei Naţionale Anticuropţie (DNA) a cerut instanţei să menţină sentinţa dată de prima instanţă în cazul lui Adamescu.

„Vă rog să aveţi în vedere faptul că are dubla cetăţenie, dar şi ca este cercetat pentru ca a falimentat cea mai mare companie de asigurări, Astra. Respingeti apelul si menţineţi prima soluţie”, a spus procurorul DNA.

Despre pedeapsa în cazul judecătorului Mircea Moldovan, 22 de ani de închisoare, procurorul DNA arată că pare o pedeapsă mare, „dar sa aveţi în vedere că a săvârşit 7 fapte de corupţie, atitudinea lui procesuală, declaraţiile care se schimbau de la termen la termen, menţineţi pedeapsa”. 

Magistratul a solicitat menţinerea condamnărilor date şi în cazul celorlalţi magistraţi. Elena Rovenţa - 5 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, Sorin Viziru - 5 ani şi Ion Stanciu - 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Ce acuzaţii aduc procurorii

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cei patru magistraţi ar fi pretins şi primit sume de bani sau bunuri atât personal cât şi prin intermediari. De exemplu, în schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecătorul Mircea Moldovan s-ar fi angajat să atribuie preferenţial, unor societăţi sau unor practicieni în insolvenţă, anumite „dosare bune”. 

„Prin sintagma «dosare bune» în materie de insolvenţă se înţelege, din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obţinerea unor venituri substanţiale de către societatea de insolvenţă”, potrivit anchetatorilor.

DNA arată că, în alte cazuri, oferta s-ar fi materializat în prezentarea importanţei dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecată, demersurile fiind exercitate în scopul de a-l determina pe beneficiar să ofere sume de bani, în perspectiva desemnării ca administrator judiciar.

Valoarea mitei primită de cei patru judecători

Procurorii arată că judecătorul Mircea Moldovan a fost cel care ar fi obţinut, de departe, cele mai multe bunuri şi  cei mai mulţi bani. Valoarea mitei calculată de anchetatori ajunge la aproape 30.000 de lei.

Mircea Moldovan:

  • ar fi primit pe 12 ianuarie 2014, de la Ilie Preda, practician în insolvenţă, un televizor color
  • ar fi pretins unei denunţătoare să o angajeze pe nepoata sa la societatea de insolvenţă a acesteia, 
  • ar fi pretins şi primit produse alimentare pe 13 decembrie 2012, suma de 3.000 de lei pe 8 mai 2013, suma de 1.800 de lei pe 18 iunie 2013 şi un telefon mobil în decembrie 2012 de la Iosif  Armaş, pentru soluţionarea favorabilă  a unui dosar  îl avea repartizat spre soluţionare, privind pe  societatea omului de afaceri
  • ar fi pretins şi primit în martie 2013, un ceas de marcă în valoare de 7.960 de lei şi respectiv suma de 8.000 de lei pe 3 iulie 2013, de la  o persoană pentru soluţionarea favorabilă  a unui dosar pe care îl  avea repartizat spre soluţionare  
  • ar fi primit pe 5 decembrie 2013, în baza unei pretinderi anterioare, un covor de la Emanoil Postelnicu, practician în insolvenţă prin intermediar, pentru a da soluţii favorabile în trei dosare în care societatea reprezentată de practician a fost desemnat în calitatea de lichidator judiciar
  • ar fi pretins 2.800 de lei şi ar fi primit 4.100 de lei, pe 17 iunie 2013, de la Emanoil Postelnicu, în vederea soluţionării favorabile a două dosare în care societatea reprezentată de practician a fost desemnat lichidator judiciar
  • ar fi pretins şi primit, prin intermediul lui Ilie Preda, de la Gabriel Hanganu, pe 18 iunie 2013, 27 iulie 2013, 8 august 2013 şi pe 7 mai 2014, elemente de cherestea, valoarea totală fiind de 6.652 de lei, pentru a-l favoriza pe acesta în două dosare privind procedura falimentului 
Judecator Mircea Moldovan FOTO Mediafax

Mircea Moldovan FOTO Mediafax 

Ion Stanciu

  • ar fi primit, în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013 suma de 15.000de  euro (10.000 de euro în iunie 2013 şi 5.000 de euro în decembrie) de la omul de afaceri Dan Adamescu şi de la o altă persoană, prin intermediul şi cu ajutorul Monicăi Angela Borza, pentru a pronunţa o hotărâre favorabilă într-un dosar, respectiv de a accepta deschiderea procedurii insolvenţei unei societăţi coordonate de afacerist şi în schimbul numirii unei anumite societăţi de insolvenţă drept administrator judiciar 
  • ar fi primit, în perioada septembrie 2013 – 5 mai 2014, de la Cristian Elena Popa, prin intermediul unui denunţător, suma totală de 7.300 de lei (în şapte tranşe) şi produse de patiserie, în scopul desemnării provizorii a întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, administrată de ultima menţionată, în calitate de lichidator sau administrator judiciar provizoriu, în şapte dosare, magistratul fiind învestit cu judecata acestor cauze

Elena Rovenţa

  • ar fi primit, pe 10 decembrie 2013, de la Dan Adamescu şi de la o altă persoană, prin intermediul şi cu ajutorul Monicăi Borza, suma de 23.000 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), pentru a pronunţa  hotărâri în două dosare, favorabile societăţilor coordonate omului de afaceri 

Ciprian Viziru

  • ar fi primit de la Monica Borza, pe 16 aprilie 2014, suma de 10.000 de lei, pentru soluţionarea favorabilă  a unui dosar pe care îl avea repartizat, având ca obiect judecarea acţiunii în anulare acte transfer de proprietate, formulată de către societatea administrată de către Borza

Magistraţii „căutau” dosarele

Anchetatorii precizează că activitatea infracţională a magistraţilor s-a derulat pe mai multe paliere. Mai exact, aceştia aveau întâlniri periodice, aparent protocolare sau profesionale, chiar în incinta Tribunalului Bucureşti, în faţa clădirii Tribunalului Bucureşti sau în proximitatea instanţei. Întâlnirile periodice erau discrete, manifestate sub forma plimbării cu maşina prin Bucureşti pentru a putea fi discutate aspectele infracţionale, modul conspirat de comunicare atunci când vorbeau la telefoanele mobile.

Mai mult, aceştia căutau dosarele de insolvenţă „bune” în care să fie desemnaţi sau cele în care judecătorii puteau pronunţa soluţii favorabile mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă şi formulau „oferte” care constau în hotărâri judecătoreşti favorabile, „prilej cu care nu era exclus din analiză niciun dosar, trimiterea mesajelor prin intermediul unor persoane de încredere către şi de la practicienii în insolvenţă (inclusiv prin intermediul unei rude a judecătorului Moldovan Mircea, angajată tocmai în acest scop, la societatea unui practician în insolvenţă”.

Sechestru pe maşini de lux şi apartamente

Procurorii anticorupţie au dispus punerea sub sechestru a unei maşini marca Mercedes Benz ML 320 care aparţine magistratului Mircea Moldovan, până la concurenţa sumei de 29.935,95 de lei, reprezentând totalul sumelor şi a contravalorii bunurilor primite de către acesta cu titlu de mită, a unui apartament din Bucureşti, coproprietate a Elenei Rovenţa, până la concurenţa sumei de 5.000 de euro.

În cazul judecătorilor Ciprian Sorin Viziru şi Ion Stanciu, anchetatorii au pus poprire pe sumele de 10.000 de lei, respectiv 7.500 de lei şi 15.000 d euro.

Pe aceeaşi temă:

Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fiului omului de afaceri Dan Adamescu

De ce a primit judecătorul omului de afaceri Dan Adamescu 22 de ani de închisoare

Dan Adamescu, condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru corupţie. Judecătorul Mircea Moldovan a primit 22 de ani de închisoare

Procurorii anticorupţie cer pedepse peste medie în dosarul afaceristului Dan Adamescu

 

Omul de afaceri Dan Adamescu, urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care au fost arestaţi patru judecători pentru corupţie

Judecătorii şpăgari şi Dan Adamescu, turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş

Cum a profitat Dan Adamescu de judecătorii corupţi. Omul de afaceri şi magistraţii au fost turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş

Şpagă de magistrat: peşte, cherestea, haine şi televizoare. Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi preventiv

Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi că ar fi luat mită în dosare de insolvenţă. Aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore

Averile din acte ale celor patru judecători acuzaţi de luare de mită şi duşi la DNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite