Daciana Sârbu: "Suntem din ce în ce mai influenţi în Parlamentul European"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul român Daciana Sârbu a acordat un interviu pentru "adevărul.ro" în care vorbeşte despre imaginea proastă pe care o are în România  grupul deputaţilor români de la Bruxelles.

Carte de vizită Daciana Sârbu: euroobservator român în perioada iunie 2005 - decembrie 2006, europarlamentar român din 2007 până în prezent, membră a grupului Socialiştilor Europeni (PSE) din Parlamentul European.

adevărul.ro: Cel mai recent raport privind activitatea europarlamentarilor români situează România pe ultimul loc la capitolul prezenţei. Cum explicaţi?

Daciana Sârbu: Prezenţa se raportează la numărul de europarlamentari şi evident că în statele unde se află mai puţini europarlamentari prezenţa e constant mai mare. Apoi noi avem câţiva europarlamentari care nu vin deloc şi trag întreg grupul de români la coada clasamentului. A fost şi campania electorală...

Eu sunt trecută prin acest gen de interpretări: când am fost în concediu de maternitate am fost pusă la coada clasamentului fără să se precizeze că am stat 3 luni acasă pentru că am născut.

Domnul Laszlo Tokes a votat la Bruxelles, constant, cu FIDESZ. Europarlamentarii români sunt uniţi când vine vorba de interesul naţional?

La rezoluţia privind interzicerea cianurii am fost total pe alte drumuri. Dar sunt foarte multe situaţii când suntem uniţi şi nu votăm cum ne spune grupul.

Sunt şi situaţii când, din păcate, se mută conflictul politic din România la Bruxelles. Eu am încercat să nu mă implic şi am colaborat foarte bine cu colegii mei, inclusiv cu cei de la PRM. Nu cred că e cazul să facem acolo demonstraţii de politică românească.

Un europarlamentar are timp să gestioneze 5 birouri în ţară?

Eu am 5 birouri dar nu le gestionez eu, am oameni acolo care au acceptat să facă lucrul acesta pentru mine. Îmi trimit informaţii, documentele pe care le primesc în timpul audienţilor şi dacă oamenii vor să vorbească direct cu mine, primesc mailurile şi le răspund.

Am fost susţinuţi de nişte judeţe şi oamenii aşteaptă prezenţa noastră. E destul de greu să ajungem, pentru că avem foarte puţine săptămâni "verzi" cum le spunem noi aici la Parlamentul European, când putem fi în circumscripţie. Şi sunt destul de rare, iar dacă mergi doar în acele săptămâni e greu să gestionezi.

Ce fel de solicitări primiţi?

Multe nu au legătură cu activitatea mea. Am primit zeci de mailuri să susţin câinii vagabonzi, să îi ajut, am primit cu Roşia Montana, cu protecţia copiilor. Şi sunt şi cazuri personale pe care putem să le rezolvăm mai greu. Am întâlnit o familie de români din Italia care protesta în faţa Parlamentului din Bruxelles, ajunseseră într-o situaţie dificilă din cauza unui patron italian care făcea abuzuri. Şi am rugat un coleg de-al meu italian să mă sprijine şi a rezolvat situaţia chiar dacă nu era din zona respectivă, s-a implicat, chiar poţi să te bazezi pe colegii tăi din Parlamentul European.

Europarlamentarii români se plâng că mass media preiau doar senzaţionalul din activitatea lor. Spuneţi-ne 2, 3, 5, sau câte iniţiative reuşite ale României în Parlamentul European vă vin în minte.

Rezoluţia cu cianurile, Catedrala Sfântul Iosif, au fost situaţii în care am votat nişte facilităţi pentru agricultorii din România sau continuarea subvenţiilor, ajutorul pentru producătorii de lapte. Fiecare a avut realizări în comisia în care lucrează. De obicei când ajungem în plen cu un vot care interesează România, colegii care lucrează pe subiectul respectiv ne şi atrag atenţia: vedeţi că aici trebuie să votăm altfel pentru că e interesul ţării.

Păstraţi legătura cu Parlamentul României?

Eu am păstrat legătura pe domeniile care mă interesează pe mine, la fel şi cu departamentele PSD. Ni se cer opinii, informaţii. Dacă s-a votat ceva în România, ne întreabă care este poziţia noastră şi cum am aborda subiectul respectiv. Cam de puţine ori, ce-i drept, dar încet-încet se va schimba şi asta.

De ce, sau de ce nu au europarlamentarii români un cuvânt din ce în ce mai greu de spus la Bruxelles?

Cred că suntem mai influenţi. Am mai învăţat cum stau lucrurile la Bruxelles, ce înseamnă să negociezi acolo, să ai un cuvânt de spus. Contăm acolo chiar dacă aici, în România, nu se vede lucrul acesta.

Care credeţi că sunt calităţile unui bun europarlamentar?

Să ai conştiinţa faptului că reprezinţi acolo nişte oameni şi îţi reprezinţi ţara şi nu trebuie să le faci de râs. Că toată lumea se uită la tine, prin acţiunile pe care le faci. Şi comunicarea cu ţara şi cu cei care te-au ales este foarte importantă la fel.

Care este acum la Bruxelles dezbaterea care contează cel mai mult pentru România?

Din punctul meu de vedere este reforma politicii agricole comune. S-a dorit o reformă în sensul modificării unor piloni din politica europeană pe agricultură, nu s-a încheiat dezbaterea, există în continuare negocieri şi discuţii. Sper să fie în binele României, adică măcar să se păstreze ce există acum: subvenţii, plăţi directe, cam tot ce interesează pe agricultori.

Laszlo Tokes este mai apropiat de FIDESZ decât de PDL în Parlamentul European

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite