Dacă balconul care s-a prăbuşit în Centru Vechi s-ar fi desprins seara am fi avut parte de o tragedie cu morţi şi răniţi

Dacă balconul care s-a prăbuşit în Centru Vechi s-ar fi desprins seara am fi avut parte de o tragedie cu morţi şi răniţi

FOTO Adevărul

Incidentul petrecut vineri dimineaţă în Centrul Vechi al Capitalei, când bucăţi imense de tencuială dintr-un balcon s-au desprins şi au căzut pe două maşini, avariindu-le grav, ar fi putut avea efecte dezastruoase în cazul în care se petrecea pe timp de seară, susţin specialiştii.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu vreau să mă gândesc la ce ar fi însemnat dacă acel incident s-ar fi produs într-o perioadă a zilei când zona era foarte aglomerată. Efectele ar fi putut fi dintre cele mai grave sau foarte grave”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. 
 
„Din fericire, nu s-a întâmplat într-o perioadă a zilei în care zona este aglomerată dar semnalul de alarmă trebuie tras astfel încât aceste clădiri să fie renovate, să fie consolidate şi să întrunească toate condiţiile de siguranţă, fiind nişte locuri publice în care vin multe persoane într-un anumit interval de timp şi, în special, foarte mulţi tineri”, a completat urgentistul. 
 
Potrivit specialistului, soluţia ar fi ca persoanele care frecventează astfel de locuri cu risc crescut să le evite. „După trista experienţă Colectiv, cel mai bine ar fi să evite să meargă în astfel de locuri astfel încât dacă nu vor mai fi tineri care să se ducă în asemenea locaţii în mod cert până la urmă ele vor trebui închise şi renovate în aşa fel încât să corespundă la tot ce înseamnă condiţii de siguranţă”, a completat medicul Alis Grasu. 
 
Sociolog: „Cazul Colectiv nu a ajutat cu nimic”
 
La rândul său, sociologul Alfred Bulai a declarat, pentru „Adevărul”, că deşi sunt aranjate şi zugrăvite, clădirile din Centrul Vechi sunt o adevărată bombă cu ceas. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu le-a dat aviz pentru că sunt în pragul prăbuşirii. Clădirile acestea ar trebui consolidate. Sunt şi piese de teatru care se ţin în acele cafenele. Responsabilitatea este însă a celor care merg în asemenea locuri”, a arătat sociologul. 
 
„Din păcate, cazul Colectiv nu a ajutat cu nimic, degeaba au protestat tinerii dacă imediat după tragedie s-au dus iar în Centrul Vechi şi au ajuns să ignore avertismentele autorităţilor şi tot ce se spune în spaţiul public legat de gradul de periculozitate al acelor clădiri. E o culpă generală: a patronilor, a celor care merg acolo şi a autorităţilor care nu consolidează clădirile”, a completat Alfred Bulai.
 
Capitala, pericol public
 
Şi nu este primul astfel de incident care se întâmplă în Bucureşti. Anul trecut un balcon dintr-un bloc vechi din zona Berceni s-a desprins de planşeu şi a căzut de la 30 de metri înăţime. Din fericire nici atunci nu au fost victime.
 
În 2016, vântul puternic a desprins porţiuni din faţada unui bloc de pe strada Râul Mara, din sectorul 4. De asemenea, două balcoane s-au prăbuşit pe strada Giurgiului.
 
Citeşte şi:
 
 
citeste totul despre: