Cutremur în sistemul medical. Cum funcţiona Caracatiţa de la Spitalul Floreasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Estetică de la Spitalul Floreasca, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. Aceeaşi acuzaţie a fost formulată şi împotriva fostului manager al spitalului, Radu Macovei. Este vorba de dosarul în care sunt investigate cheltuielile pentru Unitatea de îngrijire a arşilor.

La un an de la tragedia din Colectiv, în urma căreia 64 de tineri au murit şi alţi peste 100 au suferit răni grave, încep să apară şi primele acuzaţii oficiale în rândul şefilor de spitale care nu au gestionat corespunzător tratamentul răniţilor. De departe, cele mai multe semne de întrebare au fost ridicate, încă de la bun început, cu privire la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unitate medicală care, la data tragediei, se lăudase de trei ori că a inaugurat secţia de Mari Arşi, condusă de profesorul Ioan Lascăr. Practic, însă, unitatea nu a fost folosită pentru victimele incendiului din Colectiv, pe motiv că aparatura era nefuncţională şi personalul insuficient.

Ulterior, în urma unor controale dispuse de Ministerul Sănătăţii, s-a ajuns la concluzia că barocamera, cel mai scump echipament de pe celebra secţie, nu era utilă pentru tratarea arsurilor, ci pentru terapii anti-îmbătrânire. Asta în condiţiile în care a costat o avere, sume pe care şi-a pus semnătura şeful Clinicii de Arsuri, profesorul Ioan Lascăr cu aprobarea profesorului Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca. Ambii au fost puşi ieri sub acuzare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi riscă şapte ani de închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, acuzaţie adusă amândurora. 

Acuzaţiile aduse de procurori

Mai exact, Radu Macovei este acuzat de săvârşirea a opt infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în timp ce şeful biroului achiziţii din Spitalul Floreasca, Marina Gotnariu este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu. Fostul şef al biroului achiziţii, Marian Mihăilă a fost pus sub acuzare pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu, în timp ce profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Floreasca, este acuzat de comiterea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. 

La rândul lui, administratorul firmei Gemedica, Aurel Galea, este urmărit penal pentru săvârşirea a opt infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dar şi de spălare de bani, iar firma administrată de acesta este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Maria Baytar, reprezentant al companiei Gemedica, e acuzată de spălare de bani.

Caracatiţa de la Spitalul Floreasca

Din documentele procurorilor reiese că au existat nereguli cu privire la atribuirea contractului firmei S.C. Gemedica SRL, aparatura pentru Secţia de Arşi fiind achiziţionată la preţuri supraevaluate, suma totală fiind de aproape 19 milioane de lei. „Spitalul a fost prejudiciat cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care 1.927.788,21 lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi, iar 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcţionat vreodată)”, arată procurorii. Referatele de necesitate au fost întocmite în 2013 de profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Arsuri, şi aprobate de managerul spitalului de la data respectivă, Radu Macovei, iar din documentele strânse de anchetatori reiese că la baza întocmirii specificaţiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieţei, „având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică”.

Potrivit procurorilor, documentaţia a fost făcută de aşa natură încât a îngrădit accesul altor firme în afară de Gemedica S.R.L. la procedura de achiziţie. 

Şi peste toate acestea echipamentele medicale achiziţionate astfel nu au fost folosite niciodată. Excepţie au făcut echipamentele din dotarea blocului operator, arată DNA.

Expert: „Controalele din spitale sunt doar de decor“

„Problema de la Spitalul Floreasca este o problemă gravă, e un exemplu de investiţie făcută fără cap, fără ca cineva să evalueze necesitatea. S-a ajuns aici din cauză că nu există un control adevărat în spitale, nimeni nu le controlează cu adevărat – nici Ministerul Sănătăţii, nici autorităţile locale, nici Curtea de Conturi, nici Colegiul Medicilor din România, pe latură profesională”, spun specialiştii din sistem. 

Tocmai din acest motiv, spune doctorul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, controversatul ordin de ministru, prin care se urmăreşte numirea pe alte criterii a managerilor de spitale, dat de Vlad Voiculescu săptămânile trecute, ar putea avea şi avantaje. 

„Oricât ar vrea să pozeze în victime aceşti mari manageri şi şefi de secţii, trebuie să recunoaştem că sunt oameni lipsiţi de etică şi deontologie, mulţi au ajuns acolo pe ocolite. Acel ordin de ministru defineşte mai dur că răspunderea managerului e administrativă nu medicală. E cutremur de gradul 4 în sistem dar ar trebui să fie de 7, încă sunt multe iţe care trebuie desţelenite. Sănătatea a fost lăsată din mână timp de 26 de ani, a fost acaparată de oameni care nu aveau ce să caute acolo. E ramura în care s-au făcut averi fabuloase”, a precizat Tănase. 

La rândul său, Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, a explicat, pentru „Adevărul”, că politizarea la vârful spitalelor a dus la dezastrul din Sănătate. 

„Dacă au greşit, trebuie să plătească. Vorbim de bani publici, eu mă mir că aceşti manageri nu sunt verificaţi. Sorin Oprescu e cel care a stimulat toate aceste nereguli pentru că şi el le făcea. Au fost aduşi, în mandatele sale, manageri care nu aveau experienţă, fără să fi dat vreun concurs. Dacă nu depolitizăm sistemul, va fi mai rău”, a subliniat 

Irimia. 

Protestul fără precedent din septembrie

În luna septembrie nu mai puţin de 22 de medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca au luat decizia de a demisiona în masă, blocând astfel activitatea din spital. Motivul: limbajul suburban folosit cu angajaţii de managerului interimar Sorin Păun. 

„Managementul defectuos a avut un impact negativ asupra activităţii noastre, neputând să ne desfăşurăm activitatea aşa cum ne-am dori, stresul la care suntem supuşi, felul în care ni se adresează domnul manager, nu mai putem”, spunea atunci Gabriela Bratosin, medic specialist UPU Floreasca. Ea a vorbit şi despre lipsa de medicamente şi materiale sanitare, deoarece nu sunt semnate la timp referatele pentru achiziţie. 

„Noul manager pune beţe în roate departamentului UPU-SMURD, nu avem medicamentele de bază necesare pentru urgenţă, cum ar fi adrenalina. Şi dvs. aţi auzit limbajul lui cu care noi suntem obişnuiţi, el când are o problemă cu noi recurge la tehnici de intimidare, suntem puşi să dăm note explicative, ni se pune pumnul în gură pentru orice lucru minor. Am ajuns la concluzia că nu ne mai putem desfăşura activitatea şi să ne dăm demisia”, arătau medicii. 

După o vizită la Ministerul Sănătăţii, medicii demisionari au reuşit să îi smulgă ministrului Vlad Voiculescu mai multe promisiuni: că vor fi aprovizionaţi cu medicamente şi materiale sanitare şi că vor avea un alt manager. 

Un val de simpatie a existat, la acel moment, pentru doctorii de la Spitalul Floreasca, susţinuţi de colegi din alte spitale, atât din Bucureşti, cât şi din provincie.  

„Din păcate, aşa stau lucrurile în Sănătate. Sunt două categorii: şefii şi restul. Şefii care iau decizii pentru care nu dau nimănui socoteală şi restul, care trebuie să facă imposibilul”, spuneau atunci membri din Alianţa Medicilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite