UPDATE Cutremur cu magnitudinea de 4,9, în judeţul Buzău. Radulian: „Putem vorbi de dublet”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a revizuit miercuri dimineaţa date referitoare la cutremurul care a avut loc la ora 5.32, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, anunţând că magnitudinea sesimului a fost de 4,9, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 132,5 kilometri.

UPDATE Potrivit directorului ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, se poate vorbi de dublet. „Două cutremure de magnitudini apropiate, de magnitudini moderate, ceva mai mari decât cele obişnuite. Zona Vrancea, după cum se ştie, de multe ori produce astfel de evenimente cuplate, apar două-trei cutremure, în decurs de o zi sau două zile. Zona Vrancea este o zonă destul de mare, capabilă să producă seisme de magnitudini mari, magnitudini de peste 7. Aceste cutremure, într-adevăr, descarcă local, în anumite zone mai descarcă tensiune, dar pe total, zona rămâne totuşi încărcată”, a explicat Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, pentru digi24.ro.

De cealaltă parte, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a declarat, miercuri, că, din analizele şi cercetările sale, următorul mare cutremur care se va produce în România va fi în anul 2040 sau în perioada 2077 - 2078. În schimb, directorul INFP, Constantin Ionescu, susţine că nu se pot face astfel de estimări, dar afirmă că seismele înregistrate în ultimele zile sunt normale pentru zona Vrancea.

Potrivit directorului onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, seismele produse în zona Vrancea în ultimele zile nu trebuie să îngrijoreze populaţia pentru că nu vor fi urmate de un seism mare, care s-ar putea produce, în opinia sa abia, peste câteva zeci de  ani. „Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Mărmureanu.

Magnitudine iniţială de 4.8 pe Richter

Magnitudinea anunţată iniţial a fost de 4,8, iar adâncimea, de 150 de kilometri.

Cutremurul s-a produs in apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (19 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (38 km), Târgu Secuiesc (48 km), Vălenii de Munte (55 km)

Un alt cutremur, cu magnitudinea 4,6, a avut loc marţi, la ora 13.27, la adâncimea de 96,6 km.

Luni, în zona Vrancea, în intervalul 0.24 - 22.16, au avut loc patru cutremure, cu intensităţi între 2,3, şi 3,1.

În ultimii doi ani, în România au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4.

În România, cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 8 februarie, în Vrancea, şi a avut magnitudinea 5, fiind resimţit şi la Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite