UPDATE VIDEO Cutremur de 4,4 pe Richter, resimţit şi în Capitală. A fost cel mai puternic seism din acest an. Radulian: „Era aşteptat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremurul s-a produs miercuri la ora 12.24 FOTO Adevărul
Cutremurul s-a produs miercuri la ora 12.24 FOTO Adevărul

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 pe Richter s-a produs miercuri, el fiind resimţit şi în Capitală. Seismul a avut loc la ora 12.24, la o adâncime de 140 de kilometri. Iniţial, INSP a raportat că seismul a avut 4,7 pe Richter. „Putem spune foarte aproximativ că ne aşteptăm la cutremur mare”, arată directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

UPDATE Cutremurul produs la prânz poate amâna, dar nu poate elimina producerea unui seism puternic, spune Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

„A apărut după o pauză destul de mare. Ultimul peste 4 a fost în octombrie 2017. Din acest punct de vedere, e un cutremur aşteptat. Vrancea produce astfel de cutremure destul de frecvent”, a explicat Radulian.

El a adăugat că un astfel de seism este util, pentru că eliberează din tensiunea acumulată în zona seismică Vrancea. „În 5 luni, se produce o acumulare de tensiune. În Vrancea există oricum acumulare permanentă, dar apare o acumulare în plus care, cu acest cutremur, s-a mai eliberat. Din acest punct de vedere, e benefică”, a spus seismologul.

Totuşi, arată el, acest lucru nu ne fereşte de producerea unui seism major. „Aceste cutremure moderate eliberează o cantitate de energie, dar la o scară destul de mică. Eliberează energia într-o zonă de câţiva kilometri. Dacă ne referim la acumularea de energie în zona Vrancea, e totuşi la o scara mai mare. Aceste cutremure mici mai eliberează ceva din tensiune, mai reuşesc într-un fel să amâne producerea unuia mare, dar nu pot elimina producerea unui cutremur mare. Putem spune foarte aproximativ că ne aşteptăm la cutremur mare. Din păcate ştim că Vrancea poate produce cutremure mari. O predicţie, să spui exact data, nici măcar anul nu se poate spune - de ani buni se tot fac astfel de preziceri şi toate au dat greş”, arată expertul. 

Iniţial, INFP a anunţat că seismul a fost de 4,7 şi adâncimea de 157 de kilometri, dar a revizuit magnitudinea la 4,6 şi apoi 4,4 şi adâncimea de 137 de killometri.

Potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului, cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Nehoiu (41 km), Covasna (45 km), Slănic-Moldova (52 km), Târgu Secuiesc (55 km), Odobeşti (56 km). 

Seismul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, arată sursa citată. „Aceste cutremure moderate eliberează o cantitate de energie însă la o scară destul de mică”, a precizat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, explicând că s-a mai eliberat din tensiunea acumulată. 

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) nu au fost încă înregistrate apeluri privind posibile pagube. „În continuare se derulează verificări”, arată IGSU. Aceştia le recomandă cetăţenilor să verifice informaţiile privitoare la cutremur pe site-ul nutremurlacutremur.ro, lansat de Ministerul Afacerilor Interne. 

Ce conţine kit-ul de urgenţă 

Totodată, specialiştii ne recomandă să avem pregătit în casă un rucsac pentru situaţii de urgenţă. Acesta va conţine obiecte care vă vor ajuta să supravieţuiţi trei – cinci zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa.

Astfel, kit-ul pentru cutremur trebuie să conţină (minim):4 litri de apă; alimente uşoare şi neperisabile, biscuiţi, batoane energizante etc.; trusă de prim ajutor; pătură; aparat de radio cu baterii; lanternă; baterii de rezervă; fluier; articole de igienă personală cum ar fi săpun, pastă şi periuţă de dinţi, hârtie igienică şi agendă cu numere de telefon importante.

Triunghiul vieţii

Şeful Salvării şi managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaţionale de Salvare (ARTI), Doug Coop, specializat în dezastre naturale şi în salvarea de vieţi recomandă şi metoda cunoscută ca „triunghiul vieţii – zona care te poate salva”. 

Printre altele, specialistul, care de-a lungul carierei a intrat în sute de clădiri prăbuşite pentru a salva oameni, susţine că teoria potrivit căreia în caz de cutremur este bine să ne adăpostim sub o masă sau sub tocul uşii este total greşită. Copp a publicat „Cele 10 reguli de supravieţuire în caz de cutremur” din experienţa sa de salvator.

Astfel, printre altele acesta spune că „Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el”. Alte sfaturi: 

  • Dacă eşti în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoleşte-te jos. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului.
  • Dacă apare un cutremur în timp ce te uiţi la televizor şi nu poţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, întinde-te jos şi ghemuieşte-te în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare.
  • Toţi cei care se aşază sub uşa de la o intrare când clădirea se dărâmă sunt omorâţi. Dacă stai sub tocul uşii şi acesta cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.
  • Niciodată să nu mergi la scări. Scările au un moment de frecvenţă diferit (se leagănă separat de partea principală a clădirii). Acestea şi restul clădirii se lovesc reciproc până când are loc prăbuşirea scărilor. Oamenii care se duc pe scări înainte să se prăbuşească sunt mutilaţi oribil şi cei mai mulţi mor. 
  • Mergeţi lângă zidul exterior al clădirilor sau în afara lor dacă este posibil - este mult mai bine să fii lângă exteriorul unei clădiri decât în interior. Cu cât eşti mai în interior faţă de perimetrul exterior al clădirii, cu atât este mai mare probabilitatea ca drumul tău de scăpare să fie blocat.
  • Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiţi când şoseaua de deasupra cade peste maşinile în care aceştia se află. Supravieţuirea este mai sigură dacă ieşiţi afară şi vă intindeţi lângă autovehicul. Maşinile zdrobite au goluri de aproximativ 1,5 m lângă ele.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite